Dit was mijn 2023

Zo in die week tussen Kerstmis en Nieuwjaar durf ik, naast het vergeten welke dag we zijn en alweer cinnamon rolls als ontbijt te fretten, wel eens terugblikken op het voorbije jaar. Dit was ook nu niet anders.
Het was best een intens jaar, met hoogtes en laagtes. We maakten ook vele mooie herinneringen, er werden stappen gezet. Er was en is ook onzekerheid. Een beetje vanalles, 2023, een hutsepot zou je het wel kunnen noemen.

Afscheid nemen

Het jaar kenmerkte zich in afscheid nemen. In het begin van het jaar nam Steven afscheid van de kat die nog in het ouderlijk huis woonde. Niet veel later moesten we Charlie laten inslapen.
Voor mijn echtgenoot kwam de grootste klap toen zijn papa na een val in het ziekenhuis belandde en een maand later overleed.
Afscheid komt in vele gedaantes op de proppen. Ik zei mijn bijberoep vaarwel en op de laatste dag van 2023 werd ook mijn btw-nummer geschrapt.

Progressie

We zagen Emma stappen nemen waarvan we nooit hadden durven dromen. Tegen het einde van de zomer kon ze fietsen (uit zichzelf!) op een driewieler. Ze eet op dit moment vlot, begon al eens nieuwe structuren (zoals chips) te verkennen. Met veel oefenen, lukt het ook om uitstapjes te doen en dingen uit te leggen. Op school zet ze ook stapjes voor uit en zien we in de verte een spraakcomputer.

12750 foto’s

Dat is het aantal foto’s dat ik nam met mijn “grote” camera’s. Met de iPhone mag je er wellicht nog een paar duizend bij tellen. Toch is dat minder dan vorige jaren want professioneel staakte ik mijn opdrachten. Privé nam ik ook minder foto’s, toch met die camera’s. In november nam ik mijn fototoestel zelfs geen enkele keer ter hand. Ongezien.

Parijs en Londen

Ik bevond me een paar keer in Parijs en Londen. Mijn twee favoriete steden: ik zou niet kunnen kiezen tussen beiden. Ondertussen hebben we bijna alle hoekjes van Londen verkend, maar op mijn verlanglijstje staat nog wel wat Parijs. Mooiste dat we in Londen zagen dit jaar was ongetwijfeld Greenwich Observatory en Houses of Parliament. In Parijs genoot ik van de rooftop bar van Hotel Rochechouart en ook La Grande Mosquée was indrukwekkend.

De (beste) tv

Onze tv draaide zoals gewoonlijk overuren, maar de beste televisie was toch nog altijd weggelegd voor Succession. Onovertroffen, die reeks. Ook een vermelding voor The Office: eindelijk uitgekeken!

Koken, bakken, geen eten klaar maken

Uiteraard liet ik me weer gaan in de keuken. Ik zeg altijd: “ik kook graag, maar eten klaarmaken vind ik minder leuk”. Dat was ook dit jaar niet anders. Soms doe ik een poging tot koken op een weekavond, maar vaak is hier geen ruimte voor.
Het was van save the best for last want in die week tussen Kerst en Nieuw bakte ik de cinnamon rolls uit het boek van Alison Roman en dit waren de beste cinnamon rolls ooit. Beter dan die van Mamiche in Parijs!

Beste (kook)boek

Ik las veel, zowel fictie als non-fictie. Uiteraard ook kookboeken, maar die lees je niet echt, toch? Het zijn wel boeken, natuurlijk. Fictieboek van het jaar was ongetwijfeld Tomorrow, and Tomorrow, and Tommorow van Gabrielle Zevin. Op het gebied van non-fictie stak voor mij Heen van Laurens Verhagen er bovenuit, maar dat komt vooral omdat zijn zoon hetzelfde syndroom had als Emma. Op vlak van kookboeken is er geen twijfel mogelijk: Sweet Enough van Alison Roman werd hier het vaakst gebruikt.

Spaghettilover

Wie mij een beetje kent, weet dat ik quasi overal spaghetti bestel. Onder het motto: als het een lekkere spaghetti is, zal de rest van de kaart ook in orde zijn. Het is ook gewoon één van mijn lievelingsgerechten. De lijstjesmens in mezelf heeft dan ook een overzicht waar ze spaghetti wil gaan eten en in 2023 kon ik heel wat adresjes afvinken. Ik at o.a. heerlijke spaghetti bij Bistroom De Baron in Oostende en Den Gouden Appel in Lichtervelde. Die laatste was ook zacht van prijs, voor zij die hun budget goed in de gaten houden.

Het lekkerste van 2023

We blijven in de sfeer want food is life en dat was ook vorig jaar niet anders. Het begon al goed met mijn 40ste verjaardag en een etentje bij Nopi in Londen. Cheesecake als hoofdgerecht: ik droom er nog van. In oktober waren we dan toch weer in Londen en deden we Rovi aan, zo mogelijk nog beter dan Nopi. Ottolenghi mag hier gerust komen inwonen en koken voor ons. Dichter bij huis zijn we nog altijd grote fans van Gasthof Heidelberg en Bistro Boschvogel en uiteraard Cousteau.

Mooiste reis

Moeilijk kiezen! De trip voor mijn 40ste was onovertroffen, maar ook het uitje Parijs met mijn mama is om nooit te vergeten. Onze zomerreis was ook een voltreffer: we zijn alleszins verkocht aan Engeland.

De beste brunch

Geen twijfel mogelijk: Pine House in Cadzand. Maakt onderdeel uit van het Strandhotel van ene Sergio (al dacht ik ergens gelezen te hebben dat hij hier uit stapt). Dit is een brunchbuffet en ik kan hier gerust een halve dag zitten eten, eten en nog eens eten. Beste van ‘t beste.

Money well spent

Ik heb niet altijd broekzakken en uiteraard belt mijn echtgenoot (of iemand anders, maar toch vaak de echtgenoot) mij altijd wanneer ik even naar boven ben of vooral niet in de buurt van mijn gsm ben. Een iWatch bleek hiervoor een goede oplossing te zijn. Bovendien sport ik nu twee keer per week en op die manier kan ik ook alle nodige waarden in de gaten houden.
We organiseerden ook een groeifeest voor Emma en die dingen kosten geld, maar die zijn het meer dan waard. Zeker de fotografe die aanwezig was: die herinneringen zijn onbetaalbaar. Wees hier niet gierig op, neem het aan van een ex-professional.

Met de voetjes op de grond

In de laatste maanden van het jaar stond ik met de voetjes op de grond door gezondheidsperikelen (niet enkel mezelf). Ook in 2024 blijven die me bezig houden. Er is nog geen duidelijkheid dus ik schrijf er voorlopig nog niet over. Het houdt mij uiteraard wel bezig.

Work hard, play hard

Op het werkveld was het een intens(ief) jaar. We plukken daar nu de vruchten van, maar bij momenten was het toch even naar adem happen. Door de aanpak van de gezondheidsperikelen merkte ik wel dat ik meer aankon dan tevoren en dat was ook nodig. Ik voel ook de groei die ik meemaakte en ben dankbaar voor al die kansen (en zo blij dat we 2020 en gevolg stilletjes aan achter ons kunnen laten).

Mirror, mirror on the wall

Ik kocht mezelf dan geen adventskalender van Cult Beauty, ik kocht zeker voldoende andere beauty producten. Ook van een vriendin wiens partner bij een cosmeticagigant werkt, kreeg ik heel wat voorraad. Ik las veel over de dagcrème van de Aldi, maar ik bleef trouw en werd nog meer trouw aan Elemis. Gelukkig smijten die in het rond met kortingen want best een prijzig merk, maar mijn huid is fan. Ik ging ook overstag en kocht een masker van Tata Harper (zeker niet beïnvloed om dit te kopen, ahem): favoriet van het jaar. Je mag zeggen wat je wil, maar ik gebruik nu een aantal producten in routine, niet de goedkoopste dingen, maar mijn huid is wel op zijn best in de bijna 41 jaar dat ik hier rond loop!

Groeifeest Emma

Ik koester mooi herinneringen aan Emma haar groeifeest al was het voor haar die dag tot wat overwhelming. De voorbereiding was ook fijn, zeker de fotoshoot die zij en ik in het kasteel van Poeke deden. Vond ze zo leuk!

Beste beslissing van 2023

Ik boekte een vlucht richting Madrid en woonde de Europese conferentie over Phelan-McDermid bij. Er werd bijgeleerd en bijgepraat. Ik haalde heel veel energie uit de contacten met andere ouders. Het was fijn om nog eens met het vliegtuig te reizen, maar het was mentaal heel zwaar.

Hoe was jouw 2023?

foto header door Silvie Bonne

6 replys to Dit was mijn 2023

  1. Een hele leuke manier om een jaaroverzicht te maken! Die gezondheidsklachten klinken echter niet zo goed, ik hoop op beterschap!

  2. Ow ja, dat klinkt inderdaad best intens, vooral ook het afscheid nemen… dat kost zoveel energie. Ik ben nu wel super benieuwd naar die cinnamon rolls

  3. Jullie hebben er inderdaad een heel intens jaar op zitten, met duidelijk mooie momenten maar ook enkele hele moeilijke als ik het zo lees. Wat die fotograaf betreft, daar kan ik je alleen maar gelijk in geven want ik ben nog steeds zo blij dat wij op Tuur zijn lentefeest een topfotografe hadden 😉 2023 was voor mij persoonlijk een jaar om snel te vergeten. Mijn mama werd net voor het jaar aanbrak zwaar ziek met een nog steeds onduidelijke uitkomst, wat heel veel zorgen en verdriet met zich meebracht. Werkgewijs was het drukker dan ooit. En die combinatie liet zich doorheen het jaar stevig voelen. Ik duim dat je snel meer weet over de gezondheidsklachten en vooral dat 2024 een jaar mag zijn gevuld met heel veel liefde, warmte en ontelbaar veel mooie momenten voor jullie. X

  4. Haha een spaghettilijstje, zalig! Londen is ook een van mijn favoriete steden. Parijs was dan weer minder mijn ding, maar het is al heel lang geleden en ik was nog heel jong toen ik er was, dus ik denk dat ik de stad nog eens een kans moet geven. Ik wens je een jaar vol mooie reizen en tripjes, een goeie gezondheid, uitstapjes, goeie tv-series én spaghetti.

  5. Wat een bewogen jaar. Wel een heel fijn overzicht om zo te lezen, hopelijk voelt dat ook zo als je terugblikt! Londen is zo’n gave stad. Ben aan het twijfelen om weer een trip te plannen en ik zie dit als een teken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.