Vakantie in Engeland – deel 1

Aangezien de echtgenoot en ikzelf een internationaal paspoort hebben, willen we daar ook wel gebruik van maken. Een enkel uitstapje naar Londen valt niet onder dat laatste. Het toeval wil dat Emma een hele grote fan van Peppa Pig is. Dat gaat nu toch al enkele jaren mee. Ik ontdekte ook een paar jaar geleden dat er een soort pretpark rond Peppa in Engeland was. Alle puzzelstukjes vielen dit voorjaar in elkaar want ik kon de echtgenoot overtuigen om met de auto op vakantie naar Engeland te gaan (links rijden, weet je wel). Door omstandigheden duurde het uiteindelijk tot juni voor ik alles vastlegde. Dat hoefde ook geen probleem te vormen want Engeland is geen doorsnee vakantiebestemming: er was dus ruime keuze in vakantiehuisjes en uitstapjes. Ik neem jullie mee in vier delen want we hebben toch heel wat gezien in de twee weken dat we er verbleven.

Voor de overtocht koos ik voor de ferry want ik vind dat wel een belevenis. De Shuttle is efficiënt, maar gewoonweg saai. Ik dacht ook dat Emma de ferry leuker zou vinden. Dat was niet het geval, wellicht de drukte en wat uit haar ritme en een boot die heel wat wind te verduren kreeg. Ik boekte bij DFDS want die hebben mooie speelruimtes voor de kinderen aan boord. Alles verliep ook heel vlot dankzij de updates die ze doorgeven via X. Op drukke dagen kan het immers lang aanschuiven zijn voor de paspoortcontroles.
Het fijne is dat je de kliffen lange tijd kan aanschouwen voor je aanmeert. We hadden geluk met het weer want het uitzicht was fe-no-me-naal.

De eerste mijl aan de linkerkant van de weg zijn een feit! Het is wat wennen en een passagier is mooi meegenomen om je de dingen helpen te zien (aldus de echtgenoot). Er staan trouwens heel veel borden met de boodschap “Keep left”. Het is ook gewoon een kwestie van de auto’s voor je te volgen. Ik denk dat het echt wel zou opvallen als je plots een andere richting begint uit te rijden.

Whitstable en de sunset lodge

We hadden nog wat tijd te doden vooraleer we konden inchecken in onze eerste verblijfplaats. Na het uitrijden van de ferry ging het meteen richting Whitstable: een kustdorpje een klein uur boven Dover. Een oud en charmant stadje aan zee met een hele leuke boardwalk. Eat that, dijk van de betere Belgische badstad.

Na een korte lunch en wat rondwandelen zetten we uiteindelijk koers naar ons huisje. Onderweg stopten we nog even bij een kerkhof. Die zijn zo filmisch. Ook wel creepy. En… ze hebben er van die bankjes zoals in After Life.

Voor Emma had ik een grote plastic box gekocht waarin we wat speelgoed verzamelden. Vooral boekjes en wat dingen die geluid maken. Zo kon ze zich op bepaalde momenten ook in de huisjes bezighouden en beperkten we de schermtijd enigszins.

Rye

Op onze eerste volledige dag in Engeland deden we het rustig aan. In de voormiddag wat lummelen in ons huisje zodat we rond de middag konden vertrekken richting Rye. Dit is een dorpje aan de kust met huisjes in dezelfde bouwstijl en typische rode daken. Er zijn ook een aantal straatjes in de oude stadskern vol met keien. Een mooi stadje om te wandelen, zeker omdat het op een heuvel ligt.

In Rye heb je heel wat winkeltjes met leuke dingen. Ik was helemaal fan van Lola & Sidney. Een winkel vol met spullen met konijnen. Bleek dat Lola en Sidney de konijnen van de eigenaar van de winkel waren. Zo deden we een babbeltje over onze liefde voor konijnen. Ik heb me ingehouden en enkel een paar ovenwanten gekocht. Bij het linken in deze post zie ik wel dat ze een webshop hebben. Als dat maar goed komt.

In een kerk in Rye hebben ze het gevonden! Een speelhoek voor de kinderen terwijl de ouders naar de kerk gaan. Wij bezoeken vaak kerken op vakantie en die speelhoek was mooi genomen. Kerken hebben iets rustgevends, ook al zijn wij geen kerkgangers.

Beachy Head en de Seven Sisters

Ik gebruik altijd de Groene Reisgids van Michelin wanneer we op vakantie gaan en dat loont. De hoogtepunten die er in aangeduid worden zijn dat ook echt en de rondritten zorgen voor inspiratie.
Na ons bezoek aan Rye reden we langs de kustlijn verder right Beachy Head: een uitkijkpunt over de hoogste kliffen aan de kust van Engeland. Prachtig daar met een fantastisch zicht op de Seven Sisters, een reeks kliffen.

De wagen parkeer je op een parking langs de weg. Het is dan een korte wandeling richting de kliffen. We gingen om beurt kijken want je bent zo bij de afgrond. Emma kon zich ondertussen uitleven in het lange gras.

We reden verder door naar nog een uitkijkpunt: Birling Gap. Hier kan je tot aan de voet van de kliffen en heb je opnieuw een prachtig zicht op de Seven Sisters. Je kan die laatste trouwens ook spotten in de Harry Potter film “The Goblet of Fire”.

We verbleven in vier verschillende huisjes en die waren telkens een groot succes bij Emma. Verkennen: ze doet niets liever.

Brighton

Na twee nachten in ons eerste huisje was het tijd om naar de volgende locatie te vertrekken. Dat was geen al te lange rit en dus profiteerden we ervan om onderweg te stoppen in Brighton en de pier te verkennen met Emma. Ik was al met mijn ouders in Brighton geweest en had het Royal Pavilion al bezocht. Het stond nu ook niet meteen hoog op de wish list van de echtgenoot.

We parkeerden onze wagen (gratis!) buiten de stad, in de buurt van de haven. Daar vertrekt de Volk’s Electric Railway richting de Brighton Pier. Dit is de oudste elektrische spoorweg ter wereld en die rijdt langs de kustlijn van Brighton.
Voor Emma een voltreffer want zij houdt van beweging of dat nu ter land, ter zee of in de lucht is. Dat laatste kan ik evenwel (nog) niet bevestigen.

Aangezien we rond het middaguur in Brighton arriveerden, gingen we eerst iets eten. Je hebt er een overvloed aan restaurantjes en we lieten ons voor één keer niet leiden door Google Maps. Ons oog viel op pizza. Bleek dit een vegan adresje te zijn, Purezza, waar het super lekker eten was. De husband at een vegan burger en was onder de indruk. Ik at een super lekkere pizza met “pancetta” die in whisky gemarineerd was. Aanrader en ook heel sympathiek voor de portemonnee! Tip: je hebt ook een vestiging in Camden in Londen!

Na ons middagmaal trokken we richting de Brighton Pier, waar we uiteindelijk voor naar hier kwamen. Er is veel te bezoeken in Brighton, maar we opteerden voor een middagje voor Emma.

Ik vind het wat hebben van een tv-serie of film, die pier. Leuk om te verkennen en een waar paradijs voor de kinderen (en hun ouders).

Emma wist waarvoor ze kwam en trok aan mijn arm om op de autootjes te mogen. Heerlijk vond ze dat! We gingen ook op de draaimolen met haar en het fijne is dat je als ouder gratis mag begeleiden. We mochten alle twee dus mee op de grote paardenmolen.

Dit beeld ademt voor mij vakantie. Vroeger durfde ik niet meteen “vreemde” mensen fotograferen, maar die angst zette ik ondertussen opzij. Ik zorg er wel voor dat ze niet herkenbaar zijn.

Dit was het eerste deel van onze reis naar Engeland. Hopelijk ben je net als wij al meteen overtuigd van dit toch wel ondergewaardeerd vakantieland.

Ging jij op vakantie deze zomer? Zo ja, waarheen?

7 replys to Vakantie in Engeland – deel 1

 1. Zo zalig om lezen weer! Ik zie het zo voor me, zeker hoe leuk het voor Emma was! Hihi in de huisjes de kamers mogen ontdekken, deurtje open, deurtje dicht! Zo’n mooi landschap, heerlijk die weidsheid! Ja, ver kunnen kijken, zo goed voor ons hoofdje. Fantastisch de pier met kermis, lekker rondjes mogen draaien voor Emmatje❤️. Mijn echtgenoot ziet dat links rijden echt niet zitten, spijtig. Zelf ben ik geen graag rij auto chauffeur dus … Maar de trein zouden we heerlijk vinden of de bus. Niet zo schitterend zeker? Openbaar vervoer in Uk? Geprivatiseerd? Het vegan restaurant zou ik heerlijk vinden! Ja vegan eten kan echt wel verrassend lekker zijn en je voelt je er ook goed bij. Wij waren in augustus in vegan hotel nicolay 1881 in Moezel. Zo genoten daar van de streek, rijden met ebike en regelmatig stoppen voor natje en droogje haha. Ben al benieuwd naar volgende deel van jullie over zee avonturen! Ja, ik lees je graag! Ook telkens prachtige foto’s! Dankjewel om te delen, Keller

  Liefs, juf Veronique

  1. Inderdaad, deurtje open, deurtje dicht: vindt ze heerlijk! Met de trein geraak je heel vlot in de kuststeden: Eurostar naar Londen en van daar in één tot anderhalf uur in bijvoorbeeld Brighton. Merci voor de complimentjes!

 2. Super fijn om te lezen dit en zo’n mooie foto’s. Ik had het laatst met het lief ook over autorijden in Engeland en we zien dat ook niet goed zitten, haha. Maar ik ben wel overtuigd van Engeland als vakantieland!

 3. Wauw, wat een prachtige fotoreeks! Wij waren in Engeland toen Juliette 3 was, en twijfelden toen om naar het Peppa Pig pretpark te gaan maar deden het toch niet. Ik heb er trouwens toen niet met de auto gereden, ik vond het best eng zo ‘omgekeerd’.
  Dat vegan adresje klinkt zalig!
  Ik kijk al uit naar de vervolgdelen :-).

 4. Wat heerlijk om te lezen zeg! En dat in combinatie met die prachtige foto’s zorgt ervoor dat ik zo zin krijg om die reis ook te doen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.