2023 in lijstjes

Ook in 2023 heb ik weer veel gelezen, gezien en gehoord. Ik deel dit lijstje bewust op één van de laatste dagen van het jaar want wie weet wat er nog op mijn pad komt…. Ik ben uiteraard nog steeds fan van diezelfde lijstjes en ga ze met veel plezier lezen bij een ander. Met het risico dat ik dan weer geld kwijt ben aan nog meer boeken (tsundoku, iemand?) of concerttickets want ik ben nogal een impulsieve koper/beslisser op dat moment. Gretig was ik wel het voorbije jaar en ik plantte ook al de zaadjes voor 2024. Hopelijk hebben die artiesten een betere rente op hun spaarboekje dan wij.

De beste platen van 2023

Spotify houdt alles netjes voor me bij, maar dat is ook wel zo’n beetje in the heat of the moment. Betrouwbaar, ja, maar of mijn Spotify Wrapped nu echt alles omvat, dat betwijfel ik toch. Het jaar was alleszins gezegend met schijven om U tegen te zeggen.

the record – boygenius

Breng drie topwijven (Julien Baker, Phoebe Bridgers en Lucy Dacus) samen en als resultaat krijg je een supergroep en dito album. Voorlopig jammer genoeg een eindig verhaal en ik krijg nu al spijt dat ik ze niet live zag.

1989 (Taylor’s version) – Taylor Swift

Taylor Swift is nog steeds bezig met het heruitbrengen van haar vroegere albums, deze keer in eigen naam. Als artiest is ze gegroeid, ook haar stem, ze heeft ook enkele parels in haar “vault” liggen die elke keer mee verschijnen op de heruitgaves. 1989 is mijn favoriete album van Swift en nu kan ik zonder schuldgevoel luisteren naar dit meesterwerk.

Dead Club City – Nothing But Thieves

Nothing But Thieves stond hier en daar al in een Spotify lijstje, maar kwam iets meer op mijn radar door hun hit van afgelopen zomer: Overcome. Met hun meest recente plaat, Dead Club City, vinden ze zichzelf wat opnieuw uit en dat is me goed bevallen. Nu moet Ticketswap nog zijn werk doen voor hun concert in februari.

Cuts & Bruises – Inhaler

Hij zal het niet graag hebben, maar hij leest deze blog wellicht niet: Inhaler is de band met als zanger Elijah Hewson, zoon van. Zegt je dit nog niets? De papa is Paul Hewson, beter bekend als Bono. Ik ben een grote U2-fan, maar ik zoek duidelijk niet alles op over de bandleden (Ben ik daar te oud voor? Misschien). Ik ben dus toevallig naar Inhaler beginnen luisteren, maar achteraf is het natuurlijk mooi meegenomen dat ik Elijah als reserve heb voor zijn papa. Hahaha! Ik merk invloeden van U2 (zal hij weer niet graag lezen), maar op zichzelf een hele goede band, zowel op plaat als live. Ik voorspel een mooie toekomst voor deze heren.

Ik genoot ook (of nog steeds van) (in willekeurige volgorde):

 • Brutus
 • Nabihah Iqbal
 • Take That
 • Bear’s Den
 • The Haunted Youth
 • The War on Drugs

De beste boeken van 2023

Het lezen ging mij goed af dit jaar. Dit was genieten. Ik had dit zo gemist. Uiteraard zijn er maanden waarin ik wat meer lees dan de andere, maar ik klok af op net geen 15 boeken (mijn 15de is bijna uit, misschien haal ik het nog). Ik las ongeveer even veel fictie als non-fictie en was vaak in twee boeken tegelijkertijd bezig. Overdag greep ik dan vaak terug naar mijn non-fictie, ‘s avonds was weggelegd voor fictie. Ik kocht nog steeds veel boeken, maar ben toch zwaar fan van mijn Kindle.

Friendaholic van Elizabeth Day

Dit boek werd me aangeraden door mijn vriendin. We praten vaak over vriendschap, zij maakte er zelfs ooit een podcast over. “Dit moet je lezen”, zei ze. Het voordeel van zo’n Kindle: een paar uur later ben je al aan het lezen. Mind was blown bij het lezen van dit boek. De herkenbare verhalen, hoe Day met een mix van studies en ervaringen verschillende soorten vriendschappen de revue laat passeren…. Ik heb het ondertussen al verder aangeraden: er is ook een Nederlandse vertaling voor wie niet zo graag in het Engels leest.

Tomorrow, And Tomorrow, And Tomorrow

Dit boek heb ik in één ruk uitgelezen: wat een verhaal. Ik zie deze in menig lijstje passeren en dat verbaast me niet. Laat je niet misleiden door het videogame-gebeuren want dit verhaal.. zo, zo mooi.

De leukste blogs van 2023

Euh nee

Ik ontdekte dit jaar de blog van Lesley (of was het vorig jaar?) en ik heb toch heerlijk gelachen en gelezen bij haar. Ik heb het gevoel dat wij vriendinnen zouden kunnen zijn, maar niets moet, hé, Lesley. 😉

Shout your heart out

Vooraleer je denkt dat ik bevooroordeeld ben: dat is helemaal niet zo. Ik lees gewoon graag bij mijn vriendin Liese en wat er uit haar pen komt.. om duimen en vingers bij af te likken.

Tussen mars en jupiter

Ook al doet haar blog het deze week even niet, ik las nog altijd even graag bij Irene als vorig jaar. Ik word altijd welgezind van haar blogs. Ze doet ook leuke dingen en ik vind er bakinspiratie.

De leukste Instagram accounts van 2023

Instagram blijft toch de grote slokop van mijn schermtijd. Ik heb enkele vaste waarden die ik volg, maar af en toe ontdek een nieuw pareltje. Dat was in 2023 niet anders.

NANCY

Nancy Birtwhistle is een Britse dame die helemaal into green cleaning is en de juiste trucs voor allerlei huishoudelijke problemen heeft. Dit doet ze in Brits Engels waardoor het zoveel beter wordt dan de alternatieven die we hier in België hebben. Ik heb al een paar producten gemaakt met haar tips en ze werken echt. Ongelooflijk wat je allemaal met een citroen en zout kan doen!

Sporza

De Instagram content van Sporza vind ik heel goed gemaakt, zeker omdat ze ook onderbelichte sporten in de kijker zetten. Uiteraard ben ik grote fan van Bert en Bavo, wat een duo! Geef die mannen een tv-programma!

Het beste op mijn scherm in 2023

Het afgelopen jaar spendeerde ik weer vele uren voor mijn televisiescherm. Het bracht dan ook ontzettend veel goeds op om naar te kijken.

Bad Sisters

Bad Sisters is een internationale remake van het Belgische “Clan” dat ik overigens nooit gezien heb. De Bad Sisters heb ik daarentegen verslonden. We blijven in thema want ook hier komt één van de kinderen van Bono aan bod: Eve. Los daarvan: zalige serie met alle nodige ingrediënten en top acteerprestaties!

The Office

Ik keek eindelijk naar The Office en keek de 9 seizoenen op iets van een klein jaar, denk ik. Ik wil alweer opnieuw kijken: dat zegt voldoende, zeker? Mijn husband gaf me voor Kerst ook een boek dat achter de schermen van The Office kijkt dus ik ben alvast voor even zoet. Oooh, Jim! Ooooh, Dwight! Oooh, Pam!! Oooh, Michael!!! Ooooh, iedereen van The Office!

Boris

Doorheen de reeks van Boris had ik een hartverwarmend gevoel, maar tijdens de laatste aflevering en minuten van de reeks brak mijn hart volledig. Hoe mooi kan je iets triest vorm geven? Wat een band moeten die drie na deze reis hebben. Prachtige televisie.

Zomeravonden

Wim Lybaert kan voor mij niks verkeerd doen en dit programma is daar het bewijs van. Wat een ongedwongen setting en stijl. Een interview zou ik het niet noemen, ik vond het bij momenten zelfs intiem. Heel mooi. Ik wil ook in het huis van Wim gaan wonen, zeker de (moes)tuin, maar ben zeker content met een etentje.

Succession

Het allerlaatste seizoen van Succession verscheen op onze schermen en we were in for a treat. Allez, ik toch, ik probeer de husband nog steeds te overtuigen om te kijken (dan kijk ik zeker nog eens mee). Hoe goed was dit?! Beste serie ooit, denk ik.

Lupin

Van Lupin verscheen het derde seizoen (al kwam het uit onder een bepaald deel in plaats van seizoen, maar ik snapte het niet echt). Weeral helemaal wat je er van kon verwachten: goede plot, veel Parijs, nog meer Parijs en knappe acteerprestaties. Nog mensen die een nieuw bezoekje aan Père-Lachaise plannen na het zien van de reeks? 😉

Yellowjackets

We moesten er lang op wachten en een maandje VTM Go+ nemen (jaja, nog een streamingdienst), maar hoera: daar was het tweede seizoen van Yellowjackets. De makers nemen hun tijd om alles te vertellen, maar het bouwde echt goed op naar de laatste afleveringen toe. Melanie Lynskey blijft voor mij de ster van de show.

The Bear

Ik geniet er van zoals ik bij een menu van het Hof van Cleve zou gedaan hebben (denk ik toch): het tweede seizoen ben ik nog aan het bekijken. Wat een serie is me dit. Wat een niveau. Ga dat zien!

Het beste op een ander zijn scherm in 2023

Ik zag heel weinig films dit jaar en wat ik zag, was gewoonweg goed!

Barbie

Aaaah, Barbie: you either hate it or love it. Ik zit duidelijk in het laatste kamp. Een film die we af en toe eens nodig hebben.

Aftersun

Ik zag onlangs nog Aftersun. In de hoofdrol onder andere Paul Mescal, je weet wel: van Normal People. Een pakkend verhaal dat nog lang aan me bleef kleven. Terechte Oscarnominatie ook voor Mescal.

De fijnste podcasts in mijn oren in 2023

Ik luisterde wat minder naar podcasts aangezien mijn hoofd al te veel gevoed werd met dagelijks werk en beslommeringen. Dan is er meteen ook minder ruimte om nog meer kennis op te doen. Mensen die constant dingen moeten zien en horen: ik snap niet hoe ze het kunnen. Ik heb ook stilte nodig, rust. Vooral in mijn hoofd.

Office Ladies

Een podcast van de ladies van The Office, jawel. Gastvrouwen zijn Jenna Fischer (Pam) en Angela Kinsey (Angela). Ze zijn ooit begonnen met het eerste seizoen van The Office en lopen zo alle afleveringen af. Ondertussen beginnen ze bijna aan het negende en dus laatste seizoen. Boeiende podcast voor de fans van.

Het Punt van Van Impe

Als ik dan toch eens de ruimte heb om mijn hoofd te voeden dan grijp ik vaak terug naar deze podcast van Het Nieuwsblad featuring Liesbeth Van Impe. Kort en to the point, maar je bent wel weer helemaal mee.

De beste concerten van 2023

Naar goede gewoonte gaven we ook weer wat geld uit aan concerttickets. Dat is toch een potje dat er in de coronaperiode onaangeroerd bleef.

The Haunted Youth

Ik zag eindelijk The Haunted Youth live, zelfs twee keer. Nog steeds grote fan van de groep en ik hoop dat ze nog veel meer in petto voor ons hebben.

Harry Styles

Ik had de kaartjes wellicht al van in 2022, maar eind juni was het dan eindelijk zo ver: een date met Harry. Door omstandigheden kwam er één van mijn tickets vrij en zo bevond ik me helemaal vooraan aan het podium. Yolo en al! Laat ons zeggen dat ik mij dit niet beklaagd heb. De man kan zingen en entertainen en doet me vooral aan Robbie Williams denken. Topshow!

Ik ben nu vooral benieuwd naar jouw favorieten! Heb je tips voor mij? Ik lees ze graag in de commentaren!

9 replys to 2023 in lijstjes

 1. Wat een mooi overzicht! En veel leuke tips. Succesion vond ik ook een geweldige serie, en een super laatste seizoen. Zeker een aanrader. En een tip van mij is het boek Het meisje met de luidende stem, geschreven door Abi Daré. Over een Nigeriaans meisje die als bruid wordt verkocht aan een oude man. Een indrukwekkend verhaal.

 2. Oh dankje voor de vermelding! <3 Mijn blog doet het weer ondertussen 😀 (wat een stress)
  Ik deel je mening over Boris, Lupin, Tomorrow, and Tomorrow, and Tomorrow en Barbie!

 3. Wat een leuke blogpost! Lijstjes zijn leuk, en inspirerende lijstjes nog leuker. Into muziek ben ik niet zo echt, maar podcasts en series en boeken en al: laat maar komen! Ik denk dat onze volgende serie in 2024 ‘Succession’ wordt. De verwachtingen zijn hoog… 🙂

 4. Wat een leuke en inspirerende blogpost! Ik ontdekte in jouw lijstjes heel wat nieuwe dingen, dus een blij ei hier 🙂

 5. Haha oooh ik zie dit nu pas, merci voor de vermelding! En ik heb ook echt al gedacht dat wij goed zouden overeenkomen haha. Ik vond ‘Clan’ destijds héél goed, dus misschien moet ik de remake eens een kans geven. ‘The Office’ zag ik vorig jaar ook voor het eerst, zo goed hé! Ik wil ook alweer opnieuw kijken. Aan de podcast ben ik ook begonnen, maar ik zit nog niet ver. Vind het tof maar ook wel heel Amerikaans haha. En jaaaa ‘Boris’, wauw. ‘Aftersun’ ga ik ook eens opzoeken want ik was een beetje verliefd op ‘Normal People’ en die acteur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.