herfstactiviteit: maak een fotoboek met smartphoto

smartphoto fotoboek

Zoals de meesten onder ons genieten ook wij van enkele dagen vrij in de herfstvakantie, maar ik merk dat heel wat mensen de ganse week thuis zijn. Die eerste, herfstige dagen vormen de ideale gelegenheid voor wat binnenactiviteiten. En wat is er leuker om nog even te mijmeren over die mooie zomervakantie die nu toch alweer even geleden is (en nog veel langer geleden lijkt!)?

Voor mij dus ook het perfecte moment om aan de slag te gaan met Smartphoto en ons jaarlijks vakantie foto album te maken. Jaarlijks is hier wel een beetje liegen, maar sinds Emma er is, ben ik al wat beter geworden in effectief iets doen met die duizenden foto’s op de harde schijf. Akkoord, ik gooi ze wel op mijn blog of op Instagram, maar meestal kwijnen ze weg ergens in een mapje, soms zelfs bijna vergeten.

Ik neem zowel professioneel als privé heel wat foto’s. Na een tiental dagen vakantie wordt de harde schijf hier dus serieus aangedikt. Ondertussen ben ik al wat meer gedisciplineerd en neem ik geen twintig foto’s meer van dezelfde setting en gooi ik blurry beelden (tenzij artistiek en nog bruikbaar) meteen weg. Maar toch… de selectie was wederom een helse procedure. Gelukkig reikt Smartphoto voldoende tools aan om je het leven net iets makkelijker te maken.
Vaak vragen mensen me hoe ik aan zo’n album begin vandaar dat ik jullie vandaag even meeneem van start tot finish!

 

Stap 1: selectie foto’s

Zoals ik al schreef, neem ik heel veel foto’s en vaak verspreid over verschillende toestellen (denk maar aan fotocamera én iPhone). Ook mijn man neemt op een zeldzaam moment wel eens een foto. Ik heb dus heel veel bronnen en die vormen de start. Meteen na terugkomst van de vakantie zet ik alle foto’s op de harde schijf en wordt er een back-up gemaakt (wij gebruiken hiervoor een professionele, cloud-based service).
Eens de beelden staan waar ze moeten staan, ben ik al een pak geruster. Ik kan dan ook op eender welk moment mijn definitieve selectie voor het album maken. Dit doe ik door een eerste keer door de beelden te gaan. Ik bekijk ze allemaal zo groot mogelijk zodat ik enkel kwalitatieve beelden in mijn selectie behoud. Bovendien hou ik al in het achterhoofd welk verhaal ik wel vertellen. Je kan een album maken met enkel grote foto’s, maar dan heb je heel veel pagina’s nodig dus ik denk bij de selectie ook al eens na welke foto ik groter in het album wil zien en welke net niet (maar die toch zijn plaatsje verdient).
Na een eerste selectie, volgt er een tweede ronde. Vaak ook de definitieve ronde. Om jullie een idee te geven: het album aan het einde van de rit bevatte net geen 100 pagina’s (het maximum aantal trouwens) en hiervoor gebruikte ik een selectie van ongeveer 350 foto’s die ik tijdens het samenstellen verfijnde tot ongeveer 250 beelden. En ik heb zeker niet ingeboet aan ruimte want er staan gemiddeld 2-3 foto’s op de meeste pagina’s.

 

Stap 2: bewerken van de foto’s

Ik ben als fotograaf bijna dagelijks in de weer met mijn beelden en gebruik hiervoor uiteraard professionele software. Voor wie hier niet zo vertrouwd mee is, zijn er gelukkig voldoende alternatieven!

Adobe Lightroom

Ik gebruik dit softwarepakket al jaar en dag voor het bewerken van ongeveer 99% van mijn beelden. Slechts uitzonderlijk wordt het grote broertje Photoshop nog eens geopend. Mijn professioneel werk wordt heel nauwkeurig bewerkt, de vakantiefoto’s iets beperkter. De pukkel op mijn voorhoofd blijft dan ook op de foto staan, voor een bruid is dat uiteraard een ander verhaal.

Smartphone applicaties

Ongeveer iedereen gebruikt tegenwoordig een smartphone, een groot deel zal ook exclusief foto’s nemen met diezelfde smartphone. Het is dus ergens wel logisch dat de apps die voor de smartphones bestaan, gebruikt worden om beelden te bewerken. Er is een gigantisch aanbod aan apps, maar ik val altijd terug op enkele favorieten zoals VSCO en Snapseed. Ik gebruik ook de beschikbare filters, maar zet ze nooit hard (100%) zodat ze nog steeds tijdloos blijven.

Smartphoto

Lijkt het gebruik van een softwarepakket of smartphone app je een ingewikkeld gedoe dan heb je ook enkele basisbewerkingen ter beschikking in de software van Smartphoto zelf. Je kan er op een eenvoudige manier contrast toevoegen aan foto’s en ook omzetten naar zwart-wit: wellicht het enige dat je nodig zal hebben bij het samenstellen van je fotoboek.

 

Stap 3: foto’s opladen in Smartphoto

smartphoto fotoboek
Wanneer alle foto’s bewerkt zijn, laad ik ze op in Smartphoto. Ik hou er, net als in Lightroom, mijn foto’s bij in mapjes. Ik vind het een handige manier om foto’s terug te vinden, mocht ik ze in een ander project binnen Smartphoto nog eens willen gebruiken. Denk maar aan een kalender of een ander fotocadeau.

 

Stap 4: nabewerken in Smartphoto

smartphoto fotoboek
Mocht je je foto’s willen bewerken (dit uiteraard geen must) en je hebt geen zin in het gebruiken van Lightroom of smartphone apps dan kan je dit ook in de Smartphoto software gaan doen. Deze stap is uiteraard optioneel.

 

Stap 5: aanmaken fotoboek

Wanneer je alle beelden geselecteerd en eventueel bewerkt hebt, is het tijd om ze in het fotoboek te gieten. Je kan het werk aan de Smartphoto software overlaten: die bepaalt dan waar de foto’s terecht komen en zorgt voor een geschikte paginalayout. Ik heb de touwtjes liever zelf in handen en ga zelf aan de slag.

Ik selecteer eerst het gewenste formaat van het fotoboek. Ik neem zeker even vaak portret -als landschapsfoto’s, maar om de één of andere reden vind ik een landschapsalbum altijd beter uitkomen. Het kan natuurlijk perfect in een ander formaat, maar voor mij werken deze het best. Ik ben ook even in mijn bibliotheek gaan kijken en ik denk dat het echt afhangt van fotograaf tot fotograaf want ook in hun boeken zie ik uiteenlopende formaten.
smartphoto fotoboek
Ik koos ook deze keer voor het fotoboek large liggend met een harde fotokaft. Zo’n linnen kaft vind ik best stijlvol, maar gebruik ik voor gerichte fotoreportages. Voor een vakantie fotoboek mag het best wat frivoler in de vorm van een fotokaft.

Het doel is om het verhaal van onze vakantie te vertellen en bijgevolg voeg ik de foto’s chronologisch toe ook al zeur ik hier en daar wel een beetje om binnen de verhaallijn te blijven. Het verhaal heeft steeds voorrang op de tijdslijn.

Ik vind het ook bijzonder handig dat tussen de verschillende paginalayouts kan wisselen zonder dat je de foto’s opnieuw moet toevoegen. Een handige selectie waar ik altijd gebruik van maak: ik verberg de reeds gebruikte foto’s zodat ik het aantal ook zie reduceren. Dat is voor mij echt wel nodig of ik heb nooit voldoende pagina’s.
Eens je pagina’s toevoegt, kan de prijs wel behoorlijk oplopen. Gelukkig past de prijs zicht rechtsboven continu aan zodat je weet hoeveel het album je zal kosten.
smartphoto fotoboek
In de layouts probeer ik wat af te wisselen, maar ik zorg er wel voor dat de layout rechts en links een harmonieus beeld vormt. Ik beperk me meestal tot maximum 3 beelden per pagina, maar wijk hier soms vanaf. Voor mij is het belangrijk dat een pagina rust uitstraalt, elke pagina met een collage vullen, beantwoordt niet meteen aan die definitie.
Vorig jaar hield ik nog een pleidooi om tekst te laten vallen, dit jaar experimenteerde ik wel met tekst onder de beelden. Het stoort niet, maar volgende keer maak ik de tekst misschien nog wat kleiner.
Een noot bij de cover: het coverbeeld voorzag ik van een tekst in eigen gekozen lettertype en maakte ik in Photoshop.
Ook handig om te weten: ik maak gebruik van de basisafwerking omdat die gewoon echt goed is. Voor wenskaarten maak ik wel vaak gebruik van de matte afwerking.

 

smartphoto fotoboek

Ik lieg niet wanneer ik zeg dat ik toch ettelijke uren aan mijn foto album gespendeerd heb. Maar toen ik het deze week in de bus kreeg, luttele dagen na het besteld te hebben trouwens, gaf het mij echt een warm gevoel. Bij het bladeren door het album waren al die uurtjes gauw vergeten. Vorig jaar maakte ik ook een fotoboek en ik merk dat ik hier af en toe in blader: voor mij is het dus zijn geld meer dan waard. Een fysiek product heeft voor mij dan ook nog altijd een meerwaarde.

smartphoto fotoboek

Deze blogpost kwam tot stand dankzij een samenwerking met Smartphoto: ik kreeg van hen een tegoed om (een deel van) mijn fotoboek te betalen. Ik sta 100% achter wat ik schrijf en ben al jarenlang een vaste én tevreden klant. Kwestie dat we even duidelijk zijn over dat #gekregen-gedoe.

Doe jij iets met je foto’s of staan ze daar ook maar wat op je smartphone of harde schijf? Of heb ik je misschien aangezet tot het maken van een album? Ik ben alvast benieuwd!

7 replys to herfstactiviteit: maak een fotoboek met smartphoto

  1. Toegegeven, ik doe veel te weinig met digitale foto’s… Van het eerste jaar van Juliette haar leven heb ik al een album gemaakt, maar van haar tweede jaar vond ik precies dat we veel minder foto’s hebben, dus het wordt 2+3 samen denk ik. En dan te bedenken dat ik maar één fotoalbum heb van heel mijn jeugd :-).

    1. Mijn mama maakt een album per jaar denk ik. Ik heb de dubbels hier liggen, maar moet die nog eens inplakken. Ik heb wel heel veel foto’s en zeker van Emma. Ik maakte al een jaaroverzicht voor mijn mama, maar moet er nog eens aan beginnen voor onszelf. Veel werk voor de boeg dus!

  2. Ik ben ook fervente fotoboekmaker! Sowieso eentje per kalenderjaar, en voor grote reizen/evenementen (bv. onze trouw en onze huwelijksreis) ook eentje apart.

    Er kruipen inderdaad wel wat uurtjes in, maar het maken van het boek zelf levert al zo veel mooie herinneringen op, en achteraf bladeren wij er toch ook nog best vaak eens in. Zeker tijdens de herfst en winter, zo gezellig!

    1. Goed bezig, jij! Ik moet nog een serieuze inhaalbeweging maken, maar ben nu toch al goed op dreef met de voorbije twee jaren. Ik geniet ook echt van het bladeren in die boeken!

  3. Ik ben vooral fan van hun ingekaderde posters. Niet duur en geen gepruts om de foto in de juiste kader te krijgen.

  4. Ik ben dol op fotoalbums, inderdaad soms de tijd vinden om er eentje te maken, want het sorteren van foto’s vraagt zoveel werk. Maar ik ben ook fan van smartphoto, heel gebruiksvriendelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.