blogboost najaarschallenge: over lifehacks & shortcuts

Op mijn dooie gemak werk ik hier dan nog even de blogboost najaarschallenge af, hé. Er zat immers een paar thema’s in waarover ik sowieso eens wou schrijven dus kan ik ze evengoed aan de challenge koppelen. Ook al gaan we nu richting voorjaar, worden de dagen langer en deed de zon op mijn snoet tijdens mijn middagdutje woensdag wel heel erg deugd.

Het vijfde thema gaat over lifehacks & shortcuts. Daar kan ik wel wat over schrijven. Want… ik lééf voor lifehacks en shortcuts.
Ze zijn mijn lang leven en ik gebruik ze altijd en overal. Ik word ook intens gelukkig van het ontdekken van een nieuwe lifehack. Zo precies een nieuwe wereld die dan open gaat. Opnieuw. En opnieuw. Zei ik al hoe gelukkig ik hiervan word?

Bij het graven in mijn geheugen kon ik niet meteen een moment pikken wanneer ik hier mee begonnen ben. Ik vermoed dat het altijd wel al ergens in mij gezeten heeft, maar de voorbije jaren ging ik toch telkens een versnelling hoger, vooral onder de invloed van een aantal blogs.
Ik haal mijn inspiratie tegenwoordig een beetje overal. Zo volg ik de Lifehacker blog, maar haal ik nog het meest van al uit podcasts (ik denk aan Werk en Leven en Before Breakfast) en social media en ook (blog)vriendin Lieselotte verdient hier een speciale vermelding.

Lifehacks zijn ook zo allesomvattend: ze kunnen heel materieel zijn, maar ook louter over je innerlijke zelf en gedachten gaan. Net dat vind ik zo boeiend. Ik probeer ook altijd mensen mee te krijgen in mijn verhaal, vaak tevergeefs, hoor.

Ik kan hier nog uren leuteren over lifehacks, maar ik deel gewoon mijn 8 beste lifehacks met jullie. Neem er een hapje en een drankje bij, sit back and relax en laat vooral uw leven veranderen. Thank me later!

1. Het weekmenu

Mijn beste lifehack ooit want zoveel wins dat je het niet voor mogelijk houdt. Ik ben zo’n fan van mijn weekmenu en doe dit nu al zo’n vijf of zes jaar. Elke zaterdag stel ik mijn menu voor de komende week (maandag tot en met zondag) op. Die dag (of op zondag) doen we ook de wekelijkse boodschappen en zo zijn beiden mooi op elkaar afgestemd. Ik heb van die weken dat ik totaal geen inspiratie heb en dan grijp ik terug naar de twee lijstjes in mijn bullet journal met recepten (of eerder maaltijden want heel basic). De ene lijst kindvriendelijk, de andere zo gezond en snel mogelijk klaar.

Ik heb ook ontzettend veel kookboeken en wanneer ik er zin in heb, blader ik in het weekend even door een kookboek en komen er wat nieuwe gerechten op het weekmenu. En zo roteer ik verder. Wij weten vaak al op zaterdag wat we de volgende donderdag zullen eten, maar ik vind dat helemaal geen probleem. Door ons weekmenu besparen we op boodschappen aangezien we slechts één keer per week naar de winkel gaan (met af en toe een kleine stop voor iets dat we vergeten zijn of om de groenten voor Charlie aan te vullen). We komen ook minder in de verleiding om een pizza af te halen en bij de frituur te stoppen en gooien veel minder weg. Wij winnen hier tijd, geld en een gezondere levensstijl mee en ik kan het iedereen aanraden.

2. Ovenschotels for the win

Met de jaren heb ik er vrede mee genomen om twee dagen lang hetzelfde te eten. Als het maar lekker is. Ik maak dus af en toe een ovenschotel of quiche klaar waar we een dag of twee van eten. Eén keer koken, één keer afwas, twee maal eten en veel tijdwinst. Me like (en de husband nog meer want hij doet de vaat).

3. Vul je diepvries

Een soort van aanvulling op ons weekmenu is onze diepvries. Het is een groot exemplaar dus we kunnen er wel wat in kwijt. Diepvriesgroenten zijn helemaal niet ongezond dus heb ik een lade met groenten, een lade met brood, één met vlees en dan vul ik nog aan met soep, ijs en varia. Vlees proberen we zo vaak mogelijk bij de boer te kopen (in collivorm) want biologisch en uit eigen streek (eigen gemeente zelfs). Ik maak heel vaak soep en daar vries ik verschillende porties van in zodat ik vlug een lunch heb voor thuis of om mee te nemen naar het werk. Tegenwoordig vries ik ook deeg of gebak in zoals kaneelbroodjes. Die heb ik dan enkel nog af te bakken en zo eet ik ze ook niet allemaal in één keer op. Ook spaghettisaus en restjes vinden hun weg naar onze diepvries voor die dagen wanneer het snel moet gaan of we geen tijd/energie meer hebben om te koken. Mijn allerliefste diepvries: ik zie u graag.

4. Het boodschappenlijstje

Mijn man doet de boodschappen en gaat de deur niet uit zonder lijstje. Dat gebeurt volledig digitaal en staat in de app Trello die we allebei op onze smartphone hebben. We doen altijd onze inkopen in dezelfde winkels en het lijstje is opgesteld volgens de inrichting van de winkel. Ben ik aan het koken en neem ik net het laatste stuk van iets dan noteer ik dat in mijn bullet journal of meteen in de Trello-app zodat we dit de volgende keer mee kunnen brengen.

Vroeger kocht ik heel veel voorraad, maar daar ben ik van afgestapt. De kasten lagen vol en veel dingen geraakten over datum. Enkel ingrediënten zoals pasta en dergelijke kopen we op voorraad wanneer er een actie is, maar voor de rest blijf ik er van weg. In mijn app van de winkel bekijk ik ook elke week de promoties en activeer ik eventuele kortingsbonnen. Ik ben een bonnenkoningin en smul van kortingen!

5. Mijn bullet journal

Ik heb wel al eens de loftrompet boven gehaald voor mijn bullet journal en doe het nu nog een keertje. Mijn steun en toeverlaat en deel van mijn hoofd dat niet aan mijn lichaam vast hangt. Van zodra ik deze routine even loslaat, merk ik onmiddellijk het effect en neen, positief is het allerminst te noemen. Ik noteer er vanalles in, het is een soort van naslagwerk van mijn hoofd slash leven en ik kan niet zonder. Dank u, liefste bullet journal, voor de rust die je in mijn hoofd brengt.

6. Op elk potje hoort een deksel

Ooit had ik een kast waar ik allerlei potjes in bewaarde: van die Tupperware potjes die geen echte Tupperware zijn want ik haat Tupperware en de dito home parties. Dit geheel terzijde uiteraard. Maar dus: potjes. En op de meeste potjes hoort een deksel. Je hoort mij al komen: het was een kluwen van potjes en deksels en een heus karwei om deksel bij potje te vinden. Gelukkig is daar Lieselotte met de gouden tip om het deksel op het potje te doen en de potjes zo te stapelen. Je kan ze niet meer in elkaar schuiven, maar geloof me: ik heb nu al een aantal maanden een kast met potjes mét deksel en ik heb het record gebroken in het op orde houden van deze kast. Wat. Een. Tip.

7. Een capsulegarderobe voor Emma

De eerste twee jaar kocht ik veel kleren voor Emma, heel veel kleren. Vaak ook impulsief. Een mooie broek hier, een rokje daar. Om dan vast te stellen dat veel van die dingen wel mooi op zich waren, maar niet bij elkaar pasten. Ik kocht ook vaak één à twee dingen en dan een paar weken later nog iets. Je geeft die ene keer minder uit, ja, maar aan het eind van de rit koop je meer dan nodig omdat je dan iets koopt dat bij die ene broek zou passen etc etc… Soit, net zoals zoveel andere mama’s heb ik toch wel vaak de kleertjes gesorteerd en tot de vaststelling gekomen dat ze bepaalde pakjes slechts een enkele keer aan had gehad. Zonde, ik weet het.


Nu kan ze haar kleren uiteraard al wat langer dragen, dat maakt zeker ook een verschil, maar alles past gewoonweg bij elkaar. Van zodra ze over gaat naar een volgende maat plan ik een avondje online shoppen in, meestal bij Zara. Dan vul ik mijn mandje met allerlei dingen die ik graag zie en op het einde ga ik naar mijn winkelwagen om dan te elimineren. Deze oefening deed ik begin deze maand nog. Nu heeft ze een mooie capsulegarderobe voor de volgende maanden en kom ik niet in de problemen met de was. De outfits zullen hier en daar wel nog aangevuld worden met een enkel stuk, maar daar blijft het dan ook bij. Nu worden haar kleren tenminste gedragen en passen ze altijd bij elkaar.

8. YNAB

Mijn YNAB: rots in de branding in moeilijke dagen. Ik was er ooit mee begonnen na een lofzang van Kelly, maar ik snapte er niks van. Tot die laatste een cursus maakte, ik die gretig volgde en nu doe ik al een jaar of twee, drie van YNAB en my god, ongelooflijk hoeveel gemoedsrust en geld ik/wij er bij hebben gekregen. Het idee met de spaarpotjes en budgetteren moet je even gewoon worden, maar het is mijn wekelijkse afspraak op woensdagvoormiddag, kost me een kwartiertje tijd en levert me minder zorgen en ook nog wat centjes op. Sinds YNAB sparen we veel beter dan vroeger en ook gerichter. Deze zomer willen we een nieuw tuinhuis laten zetten en nu breekt het zweet me niet uit, maar heb ik mijn potje staan. Ik denk veel meer na over mijn/onze uitgaven en vind het de jaarlijkse investering in de tool (iets van een 60 dollar denk ik) meer dan waard.

Als ik iemand de ultieme lifehack kan meegeven dan zou het toch het opstellen van een weekmenu zijn omdat je er zoveel mee wint. Leuke extra in coronatijden ook wanneer je liefst zo weinig mogelijk bezoekjes aan de winkel brengt.

Ondertussen blijf ik naarstig op zoek naar nieuwe lifehacks. Heb jij er ééntje dat je graag met mij wil delen, laat het dan zeker weten in de comments!

7 replys to blogboost najaarschallenge: over lifehacks & shortcuts

 1. Voor die Tupperware-potjes doe ik het anders. Ik kocht een hele set van Ikea. Allemaal hetzelfde formaat qua deksels. Er zijn minder hoge en hoge potjes. Die kan je stapelen. De deksels gaan samen in zo’n witte Vardera-bak. Ook nooit geen potjes zonder deksel 🙂

  1. Ook een goede tip want bij mij is het echt een mengelmoes aan potjes. Alleen geen Tupperware dus. 😉

 2. Aaaah, wat hou ik van blogposts als deze!
  Weekmenu’s zijn hier ook al jarenlang een vaste waarde, maar de laatste tijd ontbreekt het me aan inspiratie (hoewel ik dus veel kookboeken en lijstjes heb). Ik probeer weer wat vaker gezondere gerechten klaar te maken, met veel groenten, of eens een maaltijdsalade als lunch. Van die salade heb ik met één keer extra werk vaak eten voor 2 of 3 lunches (dat doen wij ook met ovenschotels en curry’s en zo).
  En boodschappenlijstjes maken volgens de inrichting van de winkel: ik ben blij dat ik niet de enige ben die dat zo doet, haha!

 3. Supertips!
  Weekmenu ben ik beginnen doen o.a. door jou. Ik doe het nu 3 maand en ik kan het niet meer missen! Het bespaart geld, tijd en veel stress 🙂
  De diepvries is hier ook een volwaardig gezinslid! En mijn BuJo is ook heilig!
  Ik pak mijn boodschappenlijstjes op dezelfde manier aan als jou, enkel in Notion en niet in Trello. Ik ben wel geen bonnenmadam, promo’s laat ik meestal aan mij voorbijgaan. Dat zijn gewoon bijna altijd dingen die ik niet eet of niet nodig heb…

 4. Weekmenu doe ik ook al zo’n 6 jaar. Kan ook niet meer zonder. Goeie tip van die potjes! Ga ik ook eens proberen.

 5. Hier ook een enorme weekmenu-, diepvries- en YNAB-fan! Dat laatste intussen al zo lang dat ik mij met geen mogelijkheid kan herinneren hoe ik ooit zoveel gemoedsrust had pre-YNAB. En ik ben ook gestopt met voorraden. Weer wat meer plek in de kast en geen dingen die stiekem kunnen vervallen – hoewel, dat gebeurt uiteraard nog, maar veel minder frequent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.