20 dingen die ik wil doen in 2020: de eindstand

Vorig jaar, toen er van tante corona nog geen sprake was, stelde ik een lijstje op met 20 dingen die ik in twintig twintig (ik blijf het mooi vinden) wou ondernemen: mijn 20 voor 2020.
Niks van moeten, maar gewoon tof om dingen uit mijn achterhoofd in een lijstje te gieten want lijstjesmens en al.
Afgelopen zomer gaf ik al eens een update want toen waren we halverwege het jaar dat helemaal niet was zoals ik het me voorgesteld had (newsflash: ik was niet alleen).
Nu we aan de sequel begonnen zijn (zo voelt het wel een beetje, toch?), blik ik graag nog even terug op die 20 dingen en spoiler – hoe het uiteindelijk nog wel mee viel met dat lijstje!

1. blijven leren

Ik heb in 2020 veel geleerd en niet in het minst over mezelf. Niet meteen wat ik er mij bij voorgesteld had, maar het zou flauw zijn dit niet te erkennen. Hoe ik dat gedaan heb, is meteen voer voor een aparte blogpost want het verhaal is uitgebreid. Boeiend ook – zeker voor wie worstelt met zichzelf en zijn omgeving.
Los daarvan volgde ik ook een aantal webinars, zowel privé als professioneel. Heerlijk om, hetzij op afstand, toch nog bij te leren. Ook dit jaar heb ik alweer een opleiding gepland. De honger om bij te leren is nooit gestild en ik ben ook heel blij dat ik hiervoor de energie teruggevonden heb, al is het niet evident om na een werkdag van 8u op mijn scherm te staren er ‘s avonds nog wat schermtijd aan te breien.

2. 52 nieuwe recepten testen

Met glans geslaagd! Het waren er in totaal maar liefst 72!! Op de foto nummer 52, Mathilde’s tomato tart van één van mijn go-to blogs: Smitten Kitchen.

Het perfecte excuus om nog meer kookboeken te kopen, dat ook. Zoals ik al eerder vermeldde, ben ik van plan om een aparte blogpost aan deze recepten te wijden aangezien er enkele toppertjes in zaten die ik nog heel vaak zal klaarmaken.

Ik investeerde vorig jaar eindelijk in een keukenrobot en ik heb er al zo’n deugd van gehad. Eindelijk de cinnamon rolls van mijn dromen kunnen maken en damn proud of it.

3. op reis met mezelf

Deze was al in februari gelukt. Zot hoe dat ook echt gelukt is en dat ik in 2020 nog in Londen ben geweest. Binnenkort, nu voor echt, breng ik hier verslag van uit. Beloofd!

4. een nieuw land ontdekken

Het is er uiteraard niet meer van gekomen, maar dan heb ik deze maar over een andere boeg gegooid en pareltjes dichtbij ontdekt. Zo gingen we in september op weekend naar Nederland en huurden een huisje op het strand in Hoek van Holland. In niet-coronatijden gingen we dat nooit gedaan hebben, maar nu zijn we er gewoon voor gegaan. Zowat alles viel mee dat weekend – bijna niet te geloven.


In juli staken we ook even de Belgisch-Franse grens over en zag ik eindelijk met eigen ogen de bunker in Leffrinckoucke (Batterie de Zuydcoote) die met stukjes gebroken spiegel bekleed is.

5. opnieuw meer concerten bijwonen

Dat is er uiteraard niet meer van gekomen, maar de intentie was er wel: ik heb kaartjes voor Sting en Indochine deze zomer al vrees ik dat ook deze evenementen met weeral een jaar worden uitgesteld. Het is en blijf iets wat ik nu ontzettend mis.

6. lang zal ze lezen

Mijn leesdoel was twaalf boeken en dat heb ik vrij vlot gehaald, al heb ik er ook niet meer gelezen. Dit jaar staat de teller op 24 boeken omdat ik merk dat ik er heel veel uit haal. Ik wissel af tussen fictie en non-fictie, dik en dun, Engels en Nederlands en leg een boek aan de kant wanneer het mij niet kan boeien. De gouden tip blijft echter: zorg dat je steeds je volgende boek klaar liggen hebt.

7. mijn bullet journal nog intensiever gebruiken

Mijn bullet journal werd een ramp. Tijdens de lockdown werd hij amper gebruikt – dan weer eventjes wel en toen we opnieuw richting een soort van lockdown gingen, niet. Uiteindelijk was hij zo goed als vol tegen de jaarwisseling en ben ik een nieuw exemplaar gestart op 1 januari. Ik moet dit uiteraard van niemand gebruiken, maar het is een geweldig hulpmiddel om rust in mijn hoofd te krijgen. Als ik mezelf daar voldoende aan herinner, komt het ooit wel goed.

8. creatief met mijn camera aan de slag gaan

Ik heb nog nooit zoveel gefotografeerd als in 2020. Vooral privé dan want de opdrachten lagen niet bepaald voor het rapen en de meeste acties moest ik noodgedwongen annuleren.

Creatief was het wel denk ik want ik ben mij gaan toeleggen op documentairefotografie en heb ook wat getweakt aan mijn editeerproces. Persoonlijk ben ik trots op wat ik bereikt heb, alleen jammer dat ik het aan zo weinig mensen kan tonen.

9. mijn omzet verdubbelen

Laat ons stellen dat ik zelfs de helft van mijn omzet van 2019 niet gehaald heb. En vooraleer jullie denken dat ik schatrijk ben, neen, ‘t is niet dat het in 2019 overliep. Van 2020 hou ik weinig tot niets over – als ik het allemaal uitreken, zal het zelfs op verlies uitdraaien. Dit jaar heb ik al wat boekingen beet en ook een mooi project in juni, maar het mag toch allemaal wat meer zijn. Het is ontzettend moeilijk om tussen de wildgroei aan fotografen op te vallen en ik heb gewoonweg ook de tijd niet om zoveel in sociale media te investeren (damn you, stomme algoritmes). In combinatie met een niet zo uitgebreid netwerk en weinig familie/kennissen misschien wel een beetje een doodsteek, geen idee? Andere ondernemers die dit ook ondervinden: laat van u horen!

10. investeren in vriendschappen die het waard zijn

Het is bevreemdend hoe vriendschappen evolueren tijdens een pandemie. Of misschien ook weer niet. Het illustreert perfect hoe de mens in elkaar zit. Ik prijs mezelf gelukkig met het aantal vrienden dat ik heb en neen, dat valt niet uit te drukken in het aantal dat je op Facebook ziet. Ik heb het over mensen waarbij je verhaal kan doen, die je laten ratelen, die je nemen voor wie je bent en die plots aan je denken, uit het niets. Die tijd voor je vrij maken en samen met jou investeren want vriendschap is geen eenmanszaak.
Of zoals Mathieu Terryn het in De Standaard Weekblad van 30 januari 2021 verwoordt: “Wat ik ben kwijtgeraakt – de halve vriendschappen, de cafépraat, de uitgaansbeloftes van ‘we moeten mekaar vaker zien’ – dat heb ik allemaal totaal niet gemist.” Wat een pandemie teweeg brengt, dus. Voor Mathieu Terryn vanzelfsprekend, maar ik ken ook mensen die tot de vaststelling kwamen dat hun vriendschappen enkel van die soort (half, café, uitgaan) waren.

Ik ging ook vaak wandelen waardoor met sommige mensen een diepere band gesmeed werd. Begin dit jaar spartelde ik nog vlug door mijn 365 dagen Flow kalender van 2020 waarin volgend voordeel van wandelen beschreven stond: je voert diepere gesprekken. “Het hersendeel dat je gebruikt om te navigeren, stimuleert ook de empathie. En daardoor ontwikkel je sneller een band met de ander”, aldus neuropsycholoog Erik Scherder.

11. minder emo-eten

Work in progress. Laat ons stellen dat ik blij ben dat ik geen ganse zak chips op een avond (meer) eet.

12. minimum twee massages boeken

De eerste woensdagvoormiddag die ik opnieuw voor mezelf had, we schrijven september 2020, kwam Martine langs om mij onder handen te nemen. Door de tweede golf is het beperkt gebleven tot die ene keer, maar van zodra het weer mag, nodig ik Martine en haar massagetafel uit. Genieten. Genieten. Genieten.


Ik vond het trouwens geweldig fijn om, tussen de twee hardere lockdowns in, een fotoreportage voor Martine te mogen maken!

13. luisteren naar mezelf

Ik denk dat ik hier aardig in geslaagd ben. Ik blijf er ook aan werken. Ik luister en probeer me ook niet schuldig te voelen want vaak komt dat schuldgevoel nog naar boven piepen. Heel blij met de stappen die ik hier gezet heb.

14. foert zeggen

Ik ben op de goede weg. Deze week heb ik het nog gedaan en het voelt goed aan. Al blijf ik een eerste klas regelteef en moet je de people pleaser in mij niet ver zoeken.

15. een potje in mijn ynab voor het hof van cleve

Nog niet. Ik twijfel nog. Topprioriteit nu is een nieuw tuinhuis om deze zomer van te genieten want zorgeloos op vakantie gaan zal er nog niet in zitten. Dan ook liever niet. Wie tips heeft voor een tuinhuisleverancier (die ook installeert): dank bij voorbaat!

16. meer date nights

De voorbije 11 maanden hadden we welgeteld 1 date night. Voor mij is dit een avondje weg van huis en Emma die gaat slapen bij de grootouders. Dat laatste is dus ook slechts één keer gebeurd in het voorbije bijna-jaar.

Hoe graag ik onze dochter ook zie: dat is lang en dat is 11 maanden lang ook ‘s morgens paraat staan. Die ene date night eindigde trouwens in mineur omdat ik maden (ééntje maar, gelukkig!) ontdekt had bij Charlie. Ze zijn vervloekt, die date nights, het kan niet anders.

17. woensdag = emmadag

Ja en neen. In september is Emma opnieuw op school gestart en heb ik elke woensdag samen met haar gespendeerd. We gingen vaak wandelen (vindt ze super leuk), naar het speelplein, de Tik Tak expo, etc…

Dit jaar heb ik een andere keuze gemaakt en gaat ze een woensdag per maand naar de opvang. Dan is dit mijn dag. Ik heb daar deugd van, ik ben een betere mama en ook Emma is gelukkig want ze gaat super graag naar de opvang.

Maar de drie andere woensdagen zijn voor ons twee en dan doen we leuke dingen! Hopelijk houdt dit binnenkort ook een bezoekje aan oma en opa in want die moeten we nu al lang missen.

18. minder sociaal op de smartphone

Dit is er eentje met ups en downs. Bij de ups realiseer ik me hoeveel beter af ik ben zonder al dat gedoe op mijn smartphone. Alleen.. ik verval telkens in mijn oude gewoontes. Ik blijf volharden, ooit lukt het me!

19. minimaliseren

Dit begint te lukken. Ik denk heel goed na over een aankoop en er gaan ook dingen de deur uit. Af en toe rommel ik wat in een lade en dan zijn we vertrokken. Ik zou eens deftig de tijd moeten hebben om hier werk van te maken, maar dat minimaliseren bevalt me wel (en is ook goed voor mijn portemonnee).

20. meer charlie-tijd

Ik denk wel dat Charlie mij hier de twaalf punten zou geven. Hij krijgt veel aandacht en vrijheid en droomt wellicht van een eeuwig durende pandemie. Hij kroop het voorbije jaar al drie keer door het oog van de naald en ik ben zo blij dat hij nog steeds bij ons is. Het is beschamend dat ik nu pas helemaal into hersenwerk voor konijnen ben, maar het is zo leuk om echt met hem te spelen en te zien hoe vlug hij leert. Onze band gaat er nog steeds op vooruit en dat maakt me echt blij.

Het is hier geen grote onderscheiding, maar dat hoeft ook niet. Ik ben blij met waar ik sta na een hels jaar. Er zijn nog heel wat werkpunten in mijn leven en dingen die niet lopen zoals ze moeten, maar ik moet mezelf tijd geven en ik hoop dat de mensen rondom mij dit ook doen, niet alleen voor mij, maar vooral voor zichzelf.

Dit jaar doe ik niet aan lijstjes, maar doe ik aan mij. Doe jij dat maar ook, aan jou.

4 replys to 20 dingen die ik wil doen in 2020: de eindstand

 1. Ik heb in 2020 ook veel over mezelf geleerd. Dat was/is vaak heel hard, maar ik ben er vooral erg blij om want het heeft me aangezet om stappen te zetten (al heeft het lang geduurd voor ik het inzag), waardoor ik alleen maar gelukkiger ga worden.
  Van zodra het weer kan/mag, ga ik op reis met mezelf. Dat staat al op mijn verlanglijstje van sinds ik gescheiden ben. Het is financieel niet echt ideaal momenteel maar ik wil het toch doen. Want tijd voor en met mezelf: dat is echt zo waardevol. En het hoeft geen peperduur tripje te zijn hé.
  Groot gelijk van de woensdagmiddag. Een mama die goed voor zichzelf zorgt, is een betere mama. Vind ik hé 😉 Ik begin het ook steeds meer te kunnen, soms eens “foert” zeggen tegen alles en iedereen om gewoon tijd voor mezelf te nemen. Ik heb er vaak een schuldgevoel over maar tegelijk weet ik dat het niet nodig is. Het is een leerproces, ook ik ben een eeuwige people pleaser 😉
  Ik hoop dat je dit jaar weer meer mag/kan fotograferen. Ik gun het jou zo, je bent een supergoeie fotografe. Je mag sowieso mij eens onder je lens smijten, dat weet je hé. Maar nog even geduld, er moeten nog wat kilootjes bij hier.
  Liefs x

  1. Op die manier moeten en kunnen we 2020 in een zin ook positief bekijken en dat helpt (bij mij toch). Je kan je tripje zo duur maken als je zelf wil, hé. Wat me in deze periode leuk lijkt, is een chalet huren in de Ardennen en van daar uit werken. Zo in de sneeuw enzo, dromen mag! En wees maar zeker dat ik je voor mijn lens krijg!! x

 2. Ik kijk al uit naar de dag dat ik voor je lens mag verschijnen 😉 En zo een tripje met mezelf, daar droom ik ook van. Het afgelopen jaar heb ik ook heel wat dingen over mezelf geleerd en een aantal belangrijke lessen ook geleerd. Heel veel dingen zijn nog work in progress, maar ik hoop om dit jaar verder te kunnen groeien en steviger in mijn schoenen te kunnen staan.

  En groot gelijk hoor wat die woensdag betreft. Een gelukkige mama = een gelukkig kindje he 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.