danone blogger challenge – 1 maand later #ad

Gedurende de maand mei verscheen hier bijna wekelijks een blogpost met de evolutie van de Danone blogger challenge waaraan ik deelnam. In plaats van al in de laatste week mijn finale oordeel te vellen, krijgen jullie dit nu (pas):
– jullie krijgen de laatste tips van mij mee
– maar ook een idee van hoe de laatste maand op vlak van gezond leven verliep
Een challenge gedurende een afgebakende periode is één iets, het verderzetten en integreren in je lifestyle is nog iets helemaal anders.

danone week 4

Tip 1 | Weetje: Test eens minder gekende nieuwe combinaties uit om zo voldoende variëteit in je voeding te vewerken

Aanrader! Enkele jaren terug volgde ik al eens een food pairing workshop bij Lieve. Je zou denken: tiens, dat kan je toch makkelijk in een recept terug vinden. Niet akkoord. Food pairing is een kunst op zich, maar eens je weet welke smaken bij elkaar passen, kom je elke keer opnieuw voor een verrassing (op je bord) te staan.
Een leuk idee om met yoghurt te gaan werken, is bijvoorbeeld een vieruurtje of pannenkoeken op basis van yoghurt bakken. Of wat dacht je van een dressing op de salade die je straks tijdens de lunch zal eten?

 

Tip 2 | Proeven: Yoghurt en verse kruiden, een gepocheerd eitje en een toastje

Bij deze brengen we de eerste tip in uitvoering en gaan we aan de slag met yoghurt in een zout recept.

Dit heb je nodig:

  • verse yoghurt
  • kruiden
  • toast of naanbrood
  • gepocheerd eitje

Bereiding:
Meng yoghurt met verse kruiden zoals bieslook, basilicum of peterselie. Serveer het op een toastje of een gegrild stukje naanbrood en werk af met een heerlijk gepocheerd eitje.

Super eenvoudig en een top ontbijt- of brunchrecept.

 

Tip 3 | Challenge: probeer eens iets nieuws en ga op zoek naar een recept voor vanavond. Inspiratie haal je uit je favoriet tijdschrift, blog of Pinterest.

Ik heb ondertussen een vrij uitgebreide collectie kookboeken. Ooit, in een niet zo ver verleden, had ik een regel: er komen geen nieuwe kookboeken meer in huis zolang er niet met meer regelmaat uit de bestaande collectie gekookt wordt. Hoe het verhaal afliep? De kookboekencollectie dikt nog elk jaar aan, maar minder impulsief én er wordt wel degelijk uit gekookt. Het vergt wel tijd om op zoek te gaan naar recepten en dingen uit te testen en net daar wringt bij mij soms het schoentje en val ik vaak terug op ons standaard weekmenu. Indien je tips voor mij hebt om toch in die kookboeken te duiken: be my guest!

 

Tip 4 | Uitproberen: voeg granen zoals volkorenpasta, rijst of brood toe aan je maaltijden.

Volkoren voedingsmiddelen hebben een hoger gehalte aan vezels, vitaminen en mineralen dan geraffineerde voedingsmiddelen. Wij volgen deze tip met mate. Er wordt afgewisseld tussen beide producten alhoewel er op dit moment net wat meer volkoren producten in de voorraadkast liggen. Eens je ze gewoon bent, zijn ze even lekker en je hebt er (veel) langer een verzadigd gevoel van.

 

Tip 5 | Tip: kook met seizoensgebonden ingrediënten.

Wellicht doen de meesten onder jullie de wekelijkse aankopen in één of andere supermarktketen. Dat is ook hier niet anders. De meeste mensen staan er wellicht niet bij stil, maar wij kijken toch af en toe eens op de (trouwens overbodige) verpakking van groenten. Vaak komen we tot de vaststelling dat die al een heel parcours afgelegd hebben vooraleer ze op ons bord belanden. Daarom proberen we zo vaak mogelijk met seizoensgebonden producten te werken. Eén van de manieren om dit te doen, is lokaal kopen. Ik ben een grote fan van de Buurderij: een wekelijkse bijeenkomst van lokale producenten die vanalles aanbieden, van groenten over vlees tot zelfs bier. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een seizoenskalender voor groenten en fruit. Al blijft het in de supermarkt nog steeds alert wezen. Tijdens het aspergeseizoen zag ik bijvoorbeeld nog steeds asperges van exotische bestemmingen naast de Belgische liggen.
Het aspergeseizoen loopt trouwens op zijn einde en ze zijn echt wel goed geprijsd. Het ideale moment om eens een nieuw receptje uit te proberen, niet? Wij eten sinds april (bijna) wekelijks asperges en deze risotto is één van mijn lievelingsgerechten!

danone week 4

Risotto met asperges en gandaham
Nodig (2 personen):

  • 1 bussel asperges
  • 120g risottorijst
  • 300ml groentenbouillon*
  • een scheutje witte wijn (optioneel)
  • 40g parmezaanse kaas
  • enkele plakjes gandaham
  • 1 sjalot
  • verse peterselie
  • boter
  • peper
  • zout

Bereiding:
De asperges
De asperges maak ik klaar op de wijze van Jeroen Meus: ik schil de asperges en kraak het kontje af (indien ze goed geschild zijn, wijst dit zichzelf aan). Vervolgens verzamel ik ze allemaal in een voldoende grote kookpot en breng deze op een middelmatig vuur aan de kook. Eens het water kookt, haal ik de pot van het vuur en dan is het wachten tot de asperges langzaam maar zeker naar de bodem zakken (duurt ongeveer een 5 tot 10 minuten).
Een andere optie is de asperges te roosteren: dep ze in dit geval goed droog en zorg dat ze rondom goed in olijfolie gedrenkt zijn. Schik ze op een bakplaat en rooster gedurende 25 minuutjes op 180 graden. Roosteren betekent bij mij gewoon dat ze op de combinatie hete lucht-grill roosteren, maar hete lucht alleen lukt ook, hoor!
*ik bewaar 300ml van het kookvocht van de asperges om te gebruiken voor de groentenbouillon
De risotto
Bereid de groentenbouillon: wanneer ik de asperges kook dan gebruik ik 300ml van het kookvocht en los ik hier 3/4 van een bouillonblokje in op. Je kan natuurlijk ook gewoon water aan de kook brengen of verse bouillon bereiden.
Pel de sjalot en snipper die fijn.
Verhit een klontje boter in een stoofpot op een matig vuur en stoof de sjalot.
Voeg na enkele minuten de risottorijst toe en laat kort meebakken. Schenk vervolgens 3/4 van de bouillon bij de rijst.
Zet het deksel op de pot en laat de rijst garen op een zacht vuurtje: roeren hoeft niet. Controleer wel af en toe of er nog wat extra bouillon toegevoegd moet worden of gebruik een scheutje witte wijn om nog wat meer op smaak te brengen.
De afwerking
Werk de risotto af met een flinke klont boter. Roer pas in de rijst nadat de boter gesmolten is.
Rasp de Parmezaanse kaas fijn en schep de gemalen kaas de asperges en de peterselie door de risottorijst: smeuïg is life!
Dan rest nog proeven en eventueel op smaak brengen met wat zout en peper!
Serveer de risotto in een diep bord en werk af met enkele plakjes gandaham.

Smakelijk!

 

Tip 6 | To do: maak ‘snickers energy balls’ (met je kinderen)

Tuk op snacks, maar op zoek naar een gezonde versie? Probeer dan even deze ‘snickers energy balls’.

Nodig (voor ongeveer 8 balletjes):

  • 50g havervlokken
  • 60g dadels zonder pit
  • 30ml water of melk
  • 30g peanut butter
  • 30g gemalen pinda’s
  • 30g fondant chocolade

Bereiding:
Mix de dadels met het water of de melk.
Voeg de havervlokken en peanut butter toe en mix grondig.

Voeg 2/3 van de gemalen pinda’s toe.

Rol balletjes en zet ze vervolgens 30 minuten tot 1 uur in de koelkast om ze te laten opstijven.

Laat intussen de fondant chocolade op een zacht vuurtje smelten.

Dompel na 1 uur de balletjes onder in de gesmolten chocolade en werk af met de overige gemalen stukjes pinda.

danone week 4

 

Tip 7 | Breakfast for champions

Even genieten moet kunnen en hoe kan dit beter met een rijkelijk gevuld ontbijt? Wij nodigden onze ouders uit om te genieten van een heerlijk en gezond ontbijt op een gezellige zondagochtend. Met al dat lekkers op tafel waren we gevuld tot ‘s avonds. Hoe ging dat spreekwoord alweer van ‘s morgens eten als een koning?

Voor de kindjes kan je trouwens creatief aan de slag gaan met gezonde ingrediënten. Zo pimpte ik deze rijstwafel met wat yoghurt en fruit tot een vrolijk gezichtje!
gepimpte rijstwafel

 

Besluit

De Danone Blogger Challenge liep gedurende de maand mei. Een challenge is altijd leuk gedurende de periode dat hij loopt, maar achteraf volhouden is een ander paar mouwen.
Hoe gaat het nu, ruim één maand later? Ik ben heel wat tips blijven toepassen alhoewel ik een echte emo-eter blijf en dus af en toe serieus uit de bocht ging.
Maar.. ik stapte deze week op de weegschaal (toch nog steeds een parameter voor ‘gezond’ eten bij mij) en merkte dat ik mijn eerste streefdoel bereikt heb: na bijna twee jaar ben ik terug op mijn pre-zwangerschapsgewicht. Ja, dat is lang en neen, het leven is niet altijd zoals op Instagram. Babykilo’s blijven echt wel hangen en het kost je meer moeite dan ooit om ze weg te krijgen. Ik ben nu misschien op mijn gewicht, maar ik pas lang niet in al mijn kleren (meer), gewoonweg omdat ik (nog) wat breder ben.
Soit, tot zover de gewicht issue. Of ik mij beter voel? Ja en dat is belangrijk. Door goede eetgewoontes aan te houden, voel ik me best wel energieker en in feite is dat een topprioriteit voor mij, zeker als druk bezette vrouw! Ik blijf dus zeker op dit elan verder gaan met de nodige uitschuivers hier en daar want een zomer zonder wit wijntje? Dat is als een zomer zonder zon in my book.

3 replys to danone blogger challenge – 1 maand later #ad

  1. Mijn gewicht was vrij snel oké, maar mijn ‘verhoudingen’ zijn ferm veranderd…
    Gezond eten blijven volhouden is niet makkelijk, ik merk dat ik vooral in stressperiodes naar makkelijk (zoet) eten grijp.
    Afgelopen week maakte ik wel een lekkere salade met o.a. rucola, rode biet en een dressing van yoghurt (soja in mijn geval) en munt. Heerlijk fris!

  2. Mijn gewicht is na bijna drie jaar nog steeds niet op dat pre-zwangerschapsgewicht, maar goed daar liggen ook wat andere dingen voor aan de basis dan enkel ongezond eten. WAnt dat laatste is hier het afgelopen jaar serieus gewijzigd. Maar ik merk ook wel dat ik net als jij nogal een emo-eter ben en op moeilijke of drukke momenten naar iets zoet durf grijpen. Ik heb wel wat leuke tips gehaald uit deze challenges dus dikke merci daarvoor 🙂

  3. Door minder “warm” te eten heb ik minder zin in zoet. Dus de trigger is echt wel “poteten” bij mij 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.