ruimte.

Na twee staycations sprongen we dit jaar opnieuw in de wagen richting Frankrijk. Om ook maar enigszins te kunnen ontspannen, moet ik weg van huis zijn. Het klinkt bij momenten als een luxeprobleem en dan is dat maar zo. Blijkbaar is zo’n gevoel wel herkenbaar want ik bespeur het ook in een van de recente berichten van Liese.

Op haar andere blog, Minimaliese, had ze het over tijd en ruimte op vakantie. Ik bespeur een eerder praktische invulling van het concept, bij mij heeft het mentale de bovenhand.

Ik ben een echte huismus, maar toch rijmen ontspannen en thuis niet. We hebben een mooi huis, onze tuin krijgt vorm, ik bespeur trosjes tomaten en toch…. Ik bespeur een grens, zij het creatief, zij het op vlak van rust. Een menage kent nooit rust, er wacht altijd ergens een taak. Daar alleen al heb ik het vaak zo moeilijk mee: misschien kan ik dit of dat nog doen.

Die tijd en ruimte op praktisch vlak zorgt er ook voor dat er minder ruis is op mentaal vlak. Al hangt een groot deel ook af van loslaten. Het klinkt als een simpele opdracht, maar dat is het helemaal niet. Het blijft ook een constante oefening. Een namiddag op het terras met een boek spenderen: het is fijn, maar een duiveltje op mijn schouder denkt er soms anders over.

De pandemie hakte er ook hevig op in de voorbije jaren. Precies alsof ik opnieuw moet leren ontspannen. We zijn dag vijf van de vakantie en toch voelt het nog niet als voorheen. De rust dwarrelt maar heel langzaam neer.

Ruimte kan ook in de andere richting werken. Hoe leger het hoofd, hoe meer plaats voor nieuwe gedachten. Het is bij momenten moeilijk om je niet te voeden met informatie. Die laatste zet vaak toch alleen maar aan tot denken. Al zijn er ook de triggers rondom je. De zesjarigen die luidkeels ‘mama’ en ‘papa’ kwelen werken bij momenten confronterend.

Het is niet altijd makkelijk, maar de ruimte maakt het toch wat makkelijker.

1 reply to ruimte.

  1. Het is herkenbaar, thuis ga je toch ook van alles doen. Wassen, opruimen, schoonmaken. Blijf je toch ook in hetzelfde ritme. Ik kijk daarom ook uit naar onze vakantie. Hoop een beetje ontspanning te vinden, al kan dat dan inderdaad een tijdje duren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.