La Cantine – Chapter 4: een beetje Parijs in Kortrijk

La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk

Een jaar geleden schreef ik al eens over mijn favoriete concept store in Kortrijk: Byttebier. Wat ik jullie toen niet verteld heb, is wat Lieve en Sofie mij toen hadden toevertrouwd. In het najaar van 2017 stonden heel wat veranderingen op de planning. Gedaan met de winkel zoals we die kenden, maar een nieuwe start inclusief lunchrestaurant.

Ik vermoed dat er langs alle kanten wel nood aan vernieuwing was om verder in te spelen op de behoeften van de consument. De webshops vliegen ons tegenwoordig rond de oren en dan moet je je als fysieke concept store echt wel gaan profileren. Dat zouden ze dus doen door onder andere grondig in te grijpen in hun aanbod en eveneens de grote droom van Lieve realiseren. Terwijl ze al jaren kookt op haar blog Rue de Surène, kookworskhops organiseerde en zelfs een kookboek schreef, stak ze haar échte ambitie nooit onder stoelen of banken. Koken was en is haar passie en waar dit vroeger wel gebeurde was het altijd in een traject naast de winkel. Nu speelt Lieve als kok de hoofdrol in het lunchrestaurant La Cantine.

La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk
La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk

De winkel kreeg als nieuwe naam Chapter 4 mee wat staat voor het nieuwe hoofdstuk in het Byttebier-verhaal. Qua interieur bleef Chapter 4 grotendeels hetzelfde, maar beneden werd een flink stuk ingepalmd door La Cantine. Op de bovenverdieping werd de ruimte aangekleed met het doel om als co-working space te fungeren. Een uiterst gezellige, maar verleidelijke werkplek als je het mij vraagt.

Uiteraard kon ik niet wachten om aan tafel te schuiven bij La Cantine. Eind december reserveerde ik een tafel voor Steven, Emma en ik. Voor mij is het steeds een groot pluspunt dat ik een kinderstoel kan reserveren zodat Emma aan tafel kan met ons. Niet onbelangrijk: ook aan de verzorging van baby of kind werd gedacht en is voldoende ruimte voorzien.
La Cantine biedt een kleine, maar voldoende ruime kaart. De omvang geeft meteen weer dat er hier enkel met dagverse (en lokale!) producten wordt gewerkt. Er is voor elk wat wils: vlees, vis, vegetarisch, een lekkere pasta, even verpozen met een aperitiefschotel: het kan allemaal. Bovendien wordt steeds rekening gehouden met allergieën en eventuele intoleranties.

La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk
La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk

Wij namen allebei de pasta met zalm en pesto en ik kreeg een authentieke Lieve voorgeschoteld: een gerecht dat vers klaar gemaakt is, heel smaakvol met net dat tikkeltje extra. Ik zou graag nog eens teruggaan vooraleer ze de kaart veranderen (wat ze elk seizoen van plan zijn om in te spelen op het marktaanbod). Zoals ik daarnet al aangaf: nu wij met drie op stap gaan, besteed ik ook de nodige aandacht aan het aanbod voor kinderen. Ik had voor Emma een potje mee, maar eigenlijk was dat helemaal niet nodig. Lieve heeft een soort van ‘toonbank’, haar mis-en-place, en daar zit zeker wel iets in dat een kind lust. Volgende keer laat ik Lieve dus creatief zijn voor Emma (alhoewel Emma grote fan van de pesto was!).

Leuk detail: de meeste producten die gebruikt worden, zijn ook te koop bij Chapter 4. Dat is een formule die bij mij aanslaat want ik ging naar huis met een zakje chips (die bij de aperitief hoorden). Onlangs kreeg ik ook nog een fles ketchup uit hun aanbod cadeau. Afsluiten deden wij met een koffie en dessert. Heerlijke koffie van Viva Sara die even verderop ook een eigen vestiging hebben. Een goede koffie als afsluiter blijft voor mij onontbeerlijk.

La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk
La Cantine - Chapter 4 | Kortrijk

Het Parijse Colette, jarenlang een statussymbool en concept store avant-la-lettre, mag dan onlangs ter ziele gegaan zijn, Chapter 4 x La Cantine maakt dat ruimschoots goed. Zo hebben we er meteen een stukje Parijs in het mooie Kortrijk bij! Of hoe sommige dromen echt heel mooi waar kunnen worden.

Voor meer informatie en reservaties kan je terecht op de Facebookpagina van Byttebier La Cantine & Chapter 4!

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen-challenge. Dit is dag 10/40.

1 reply to La Cantine – Chapter 4: een beetje Parijs in Kortrijk

  1. Beste,
    Kan je mij op de hoogte houden van eventuele actie’s.
    Mvg
    Van Haver Marianne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.