de tijd gaat snel, gebruik hem wel

Vandaag is een speciale dag: 2016 is een schrikkeljaar en dus krijgen we er zomaar een dagje extra bij! Dit zette Maarten en Dorothee van het radioprogramma Dauwe & Vancoillie aan het denken. Die 24 uur extra, daar kan je wel wat mee doen, zeker in tijden waar quasi iedereen klaagt dat hij of zij geen tijd heeft voor dit of dat.

Op Q-Music horen we vandaag dus nog tot 19u Maarten en Dorothee aan het werk waarbij ze op zoek gaan naar hoe de Q-Music luisteraar zijn tijd besteedt en hoe (en vooral) hij tijd kan winnen. Ze geven ook tijd weg in de zin van een aantal originele prijzen. Geef toe, mensen die wekelijks naar het wassalon trekken, zullen zeker gebaat zijn bij een eigen wasmachine, niet?

Afgelopen week vond er op de website van Q-Music ook de grote Win Tijd-enquête plaats en daar nam ik maar al te graag aan deel. De resultaten waren, voor mij persoonlijk dan toch, best wel confronterend.

win tijd

Toegegeven, ik ben vrij organisatorisch ingesteld en dus wordt mijn tijd al vrij efficiënt besteed, maar het kan ongetwijfeld beter. Wanneer ik eerlijk ben met mezelf moet ik toegeven dat ik vaak te veel tijd aan sociale media spendeer. Iets wat ik eigenlijk zelf in de hand heb, dus hoog tijd om daar iets aan te doen. Nog wat andere zaken kunnen mij zeker tijd doen winnen, maar ik zie het tot nu toe nog niet zitten om mijn huishouden uit te besteden, daarvoor ben ik net een beetje te veel een controlefreak.

Hoe ik dan wel tijd probeer te winnen of dat zal proberen? Lees even mee!

win tijd

Plannen, plannen, plannen. Ik kan er niet genoeg nadruk op leggen, maar wil je tijd winnen zorg dan voor een goede weekplanning. Dan heb ik het niet enkel over een professionele planning, maar ook die bij jouw thuis. Een huishouden runt zichzelf niet en wil je vanavond op tijd voor de buis zitten voor De Mol dan begin je er maar beter meteen aan.

Mijn top 3 tips om je planning aan te pakken

 • Stel een weekmenu samen. Voordeel: je doet in het weekend de inkopen voor de ganse week en je gooit echt wel beduidend minder voedsel weg.
 • Plan je huishoudelijke taken in. Klinkt saai, maar alleen het feit al dat je die ambetante zaken kan afvinken, geeft zo’n goed gevoel.
 • Meestal weet je wel wanneer welke facturen in de bus belanden. Zorg voor een vast tijdstip (of twee) per maand om die te behandelen. Niet onnodig computer opzetten en facturen behandelen dus.

Eigenlijk doet een mens heel wat overbodige taken in het huishouden. Je staat er niet altijd bij stil, maar na verloop van tijd wordt het wel duidelijk: neen, je moet niet alles strijken.

Mijn top 3 tips om tijd te besparen in het huishouden

 • Strijk alleen wat echt nodig is. Hang niet alles zomaar op het wasrek te drogen en profiteer hiervan wanneer je de strijkmand boven haalt.
 • Multitasken for the win. Gisteren heb ik mijn strijk gedaan terwijl ik naar de koers keek. Ik kon ook gewoon in de zetel liggen, maar die mand met strijk ging daar vandaag nog staan!
 • Zet op elke dag van de week een andere taak in het huishouden op de agenda bij voorkeur ééntje die je makkelijk kan doen terwijl het avondeten op het fornuis staat. Tegen het weekend is een groot deel van de kleine taakjes al achter de rug!

We willen het niet vaak toegeven, maar sociale media en alle toestellen die daar aan vasthangen, vormen echt wel een tijdrovende factor. Ook hier kan je, mits wat discipline, wat aan doen!

Mijn top 3 tips om tijd te winnen i.f.v. sociale media

 • Zet die notificaties af! Niets vervelender dan weeral een ping-geluidje of een scherm dat oplicht met die zoveelste Instagram-like of Twitter-mention. Check je sociale media op vaste tijdstippen en zet desnoods wi-fi en mobiele data af. Dan wordt je zeker niet gestoord.
 • Leg die tablet of smartphone aan de andere kant van het huis wanneer je je op een taak wil concentreren. Zo heb je niet de neiging om meteen naar dat toestel te grijpen.
 • Heb je een eigen blog of website? Met een tool zoals Hootsuite kan je makkelijk berichtjes plannen op diverse sociale media. Eenmaal instellen en dan hoef je niet meer achter alle sociale media aan te hollen.

Tot slot nog wat algemene tips die de tijdsbesteding bevorderen!

 • Werk met to-do lijstjes. Ja, ze zijn mijn stokpaardje, maar ze zijn o zo efficiënt. Leg er ook ééntje naast je bed: niets vervelender dan denken aan zaken die je niet mag vergeten terwijl je al in bed ligt.
 • Zorg voor een vast slaapritueel: ik probeer de schermtijd echt wel te reduceren voor het slapengaan. De dagen waarop ik dit toepas, merk ik echt wel een verschil in mijn slaapkwaliteit.
 • Vermijd uitstelgedrag: rond eerst de vervelende taakjes af, dan kan je des te meer van je gewonnen tijd genieten!

Uiteraard wil ik mij hier niet als expert ter zake profileren, maar ik denk dat iedereen wel wat tips heeft hoe hij of zij aan tijd wint. Ik ben dus alvast benieuwd naar hoe jullie dit aanpakken!


(kleine noot: voor wie het niet duidelijk is waarom bij deze post foto’s met onze konijnen horen? Als ik ergens tijd probeer te winnen, dan is het wel om meer quality time met deze twee door te brengen. Het brengt me ook helemaal tot rust na een drukke (werk)dag)

Heb je ook het gevoel dat je vaak tijd tekort komt? Probeer je hier iets aan te doen of laat je de zaken voor wat ze zijn?

12 replys to de tijd gaat snel, gebruik hem wel

 1. die glinstering in het oogje van je konijntje… magnifiek!
  goeie tips, ik pas deze ook toe. probleem van social media heb ik ook, echt moeilijk om dat te minderen maar ik doe er wel m’n best voor!

  1. Met dank aan ons raam achteraan. 😉

   Ja, ik doe ook mijn best, maar ‘t is niet altijd makkelijk. 😉

 2. Ik heb constant tijd te kort :). Maar door met to do-lijstjes te werken en bewust me-time in te bouwen, krijg ik alle priotaire dingen wel rond én kan ik toch nog genieten. Op de wishlist staan nog heel wat dingen die ik ooit zou willen doen, maar voor m’n gezondheid is het beter dat ik die ff op de lange baan schuif.

  1. To-do lijstjes helpen hier ook voor een groot stuk!
   Ik word er ook rustiger door. Zalig, dat gevoel wanneer ik iets kan schrappen van dat lijstje.

 3. Toffe tips! Ik moet die dringend eens beginnen toepassen want het huishouden loopt hier wat in het honderd sinds ik de overstap van half- naar fulltime gemaakt heb 🙂

 4. De weekboodschappen doen we ook op die manier. Je geeft ook minder uit, denk ik. Daarnaast zoeken Tim en ik al jaren naar een schoon schema dat ons kan bekoren betreffende huishoudelijke taken. Nu valt het eigenlijk altijd in het weekend en dan sakkeren we wel eens dat je een half weekend aan het kuisen bent enzo…

  Maar langs de andere kant, ik heb na mijn werk – zeker niet als ik tot 20u werk, nog zin om überhaupt nog iets in het huishouden te doen.

  To-do-lijstjes zijn voor mij ook een must. Ik kan niet zonder.

  1. Je geeft inderdaad minder geld uit, zeker wanneer je ook nog eens gaat winkelen op een moment dat je geen honger hebt (ik spreek uit ervaring). 😉

   Bij mij staan de huishoudelijke taken in de agenda (lakens in wassen – bedden opmaken – kuisen). In de week vooraf probeer ik elke avond al iets te doen. Wanneer je het allemaal na elkaar doet, ben je inderdaad gauw een zaterdagvoormiddag kwijt en dat is dan best wel sakkeren.

 5. Veel dingen worden hier al toegepast: weekmenu’s, planning van het huishouden, … Ook van lijstjes ben ik een grote fan.
  Maar minder tijd op sociale media en minder dingen uitstellen, dat zou ik nog willen verbeteren. Vaak ben ik heel wat tijd bezig met het bijlezen van blogs, maar dat is ook zo leuk, en je steekt er vaak ook heel wat van op… Keuzes, keuzes!

  1. Bijlezen van blogs reken ik er voorlopig nog niet bij, maar ‘t zijn vooral Instagram, Twitter, Facebook en nieuwssites. Ik werk eraan! 😉

 6. door mijn onregelmatige uurschema heb ik overdag meer tijd dan de gemiddelde werkmens. Ik ga dan wel ‘savonds nog gaan werken (zoals gisteren tot 22u), daarom plan ik ook regelmatig “ontspanningsuurtjes” in overdag, anders ben ik van 6u ‘s morgens tot 22u ‘s avonds bezig met vanalles behalve ontspannen 🙂 (maar ik heb er gene probleem mee om die uurtjes te nemen hoor, absoluut niet 😉 )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.