blogboost najaarschallenge: over energiegevers en hun valkuilen

Ik doen dan nog eens mee met een blogchallenge: de BlogBoost Najaarschallenge. Dankzij Nina en Evi van BlogBoost kunnen we met de toch wel talrijke deelnemers onze blog terug van onder het virtuele stof halen. Ik deed al eens mee aan een blogchallenge hier en daar en dat beviel me wel. Ik hield er zelfs één van mijn beste vriendinnen aan over, hoe gek is dat wel niet?

Maar een najaarschallenge dus. Nu we de komende weken en wellicht ook maanden nog wat meer op onze thuis aangewezen zijn, komt deze misschien wel niet zo ongelegen. Een warme kop koffie of thee en blogs lezen: like the good old days. Ik lees ze wel nog, maar beperkt en zelf schrijven gebeurt af en toe nog eens. Nochtans, spoiler alert, krijg ik er wel energie van.

BlogBoost najaarschallenge thema 1: positiviteit & energie

Energie en positiviteit: dat is meteen ook het eerste thema dat aan bod komt. Elke twee weken wordt een nieuw thema op ons losgelaten waarmee we aan de slag kunnen. Ik heb er wat op zitten ‘sjieken’ zoals we dat zo mooi in het West-Vlaams kunnen zeggen. Er zijn heel wat dingen waar ik energie van krijg – veel ook waarvan ik het gevoel heb dat de pandemie ze mij genadeloos afgenomen heeft. Toch leerden de afgelopen maanden mij ook andere energiegevers te (h)erkennen. Zoals altijd is er ook een keerzijde aan de medaille en is het een kunst om uit de valkuilen van de energievreters te blijven.

Waar haal ik mijn energie uit?

 • Muziek!! Wanneer ik een middagdip heb, zet ik wat leuke muziek op. Liefst geen emo-schizzle want dan zal ik gewoon bleiten en in donkere gedachten wegzinken, maar up-tempo nummers of een band die me nauw aan het hart ligt. Doen mijn hart zingen en geven me steeds energie: U2 en de Goo Goo Dolls. Energieschijf van het moment is ongetwijfeld My Own Soul’s Warning van The Killers.
  Een valkuil is ongetwijfeld een emo-playlist want dan wordt de dip groter en ik word er ook niet bepaald vrolijk van.
 • Schrijven: wat ik op dit eigenste moment aan het doen ben uiteraard. Mijn gedachten neerpennen, ongeacht het medium. Dat kan een fijne quote zijn in mijn bullet journal, een ietwat langere Instagram-post of gewoon hier wat schrijven – soms voor de eeuwigheid der tijden in draft, maar het is er uit.
  Natuurlijk is één van de valkuilen hier een klassieker bij uitstek: de gedachten in mijn hoofd laten zitten zodat dit continu op ontploffen staat. Schrijven staat gelijk aan stoom aflaten.
 • Koken, maar niet het doordeweeks tijdens de lunchpauze of na de werkdag koken. Er echt mijn tijd voor uittrekken. Bladeren door één van mijn talloze kookboeken, een post-it plakken op de recepten die mij aanspreken en nieuwe dingen proberen. Het was één van mijn challenges van dit jaar en ik kan nu al zeggen dat ik met glans geslaagd ben want ondertussen heb ik al meer dan 60 nieuwe recepten geprobeerd.
  Het koken is een win-win want hoe graag ik ook eet, uit comfort food haal ik misschien even energie, maar nooit voor lang. Integendeel, het is de grootste valkuil die er is: ongezond eten zorgt voor een patroon en is een gevaarlijke vicieuze cirkel. De lokroep is soms groot, maar eens ik weer alles op een rijtje heb en werk maak van gezond comfort food merk ik dat mijn energie pas echt een boost krijgt.
 • Bewegen. Ik had nooit gedacht dat ik dit zou schrijven, maar ik merk wel dat bewegen mij energie kan geven. Sportief zal ik nooit worden: ik heb helaas nog nooit het zaligmakend gevoel na een uur sporten mogen ervaren (en ja, ik heb wel al meer dan een uur aan gesport, ook in een periode van maanden na elkaar). Een korte sessie bij het opstaan of een lange wandeling spreken me wel aan en ik krijg er zo veel van terug. Sinds iets meer dan twee weken volg ik een online work-out bij Miek Bams: de #60daysbamsfit. Ik las er over bij Evi en voelde me onmiddellijk aangesproken. We zijn nu bijna drie weken ver en ik voel echt een verschil in mijn dag. Ik kan het iedereen aanraden en ik heb ook gewoon een heel goed gevoel bij Miek!
  Dankzij dit programma ontdekte ik ook de grote valkuil: ik beweeg nu zes dagen op zeven, meestal ‘s morgens bij het opstaan. Een eerste valkuil is minder frequent bewegen: je geraakt op die manier al gauw uit je routine. Een andere valkuil is het uitstellen tot ‘s avonds: na een pittige werkdag moet je je zelf extra motiveren. Dan is tien minuten vroeger opstaan toch de betere keuze.
 • De buitenlucht en onze tuin geven mij ook energie. Oke, de tuin noem ik een ecologische tuin want het is geen doorsnee Vlaamse tuin, maar toch kan ik er van genieten. We hebben een moestuin en ook al kan ik er niet altijd de tijd in doorbrengen die ik zou willen: ik geniet er van om mijn eigen groenten en fruit te oogsten. Zelfs een dagje werken in de tuin bezorgt mij energie.
  Het gevaar hier is dat ik me laat ontmoedigen door al het werk want elke dag komt er ergens wel iets bij in een tuin – de voldoening achteraf compenseert dat echter ruimschoots.
 • Fotograferen: bij elke reportage vertrek ik nog steeds met een gezonde portie zenuwen, maar eens ik bezig ben, verlies ik mezelf volledig in het fotograferen. Achteraf kan ik nog lang teren op de energie die ik er uit haal. Het is de reden waarom ik het ook blijf doen: zowel voor mijn klanten als voor mezelf. Het is datgene dat me in het voorjaar door de loodzware lockdown hielp en ik ben er zo dankbaar voor.
  Gewoon doen is hier mijn beste advies. Trek je niks aan van de camera: de beste camera die je hebt, is deze in je handen. Wellicht is dat een smartphone, maar die toestellen zijn tegenwoordig zo goed dat je je daar geen zorgen over moet maken.
 • Mij omringen met de juiste mensen geeft mij ontzettend veel energie. Dit is zowel privé als professioneel. Een werkdag kan voor mij helemaal geslaagd zijn en mij tot ‘s avonds laat nog heel veel energie bezorgen als ik bijvoorbeeld een interessante brainstorm had of even bij een collega kon ventileren en/of ideeën uitwisselen.
  Jaren geleden las ik onderstaande quote bij Stephanie Duval. Toen kon ik die geen invulling geven want ik herkende me er niet in, maar hij bleef wel hangen. Ondertussen weet ik wel beter: deze quote zit er boenk op. Waar mensen mij veel energie geven, kunnen ze die ook als geen ander vreten.

Keep away from people who try to belittle your ambitions.
Small people always do that, but the really great make you feel that you, too, can become great.

Mark Twain

En jullie?

Uiteraard ben ik nu wel benieuwd naar waar jullie energie uit halen! Ik lees het graag in de commentaren.

2 replys to blogboost najaarschallenge: over energiegevers en hun valkuilen

 1. Die quote is er echt eentje om bij stil te staan!
  Mooi lijstje, met veel herkenbare dingen ook. Dat schrijven, dat zou ik vaker moeten doen. Want als ik het te weinig doe, blijf ik ook ‘in mijn hoofd zitten’, zoals jij schrijft.
  ‘k Ben wel benieuwd naar alle nieuwe recepten die je hebt getest, en uit welke boeken die kwamen!
  En dat je energie haalt uit fotograferen, dat merk je als je aan het shooten bent! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.