alcatraz

alcatraz

Op reis vind ik het altijd belangrijk om een gezond evenwicht te hebben tussen de toeristische trekpleisters en het opsnuiven van de sfeer onder de ‘locals’. Sommige mensen leggen de focus op dat laatste, maar volgens mij is er meestal wel een goede reden waarom een bepaalde locatie in de eerste plaats een toeristische trekpleister wordt.
Vaak gaan wij overdag deze plaatsen bezoeken en wisselen we dit af met leuke restaurantjes of hotels die net niet onder de categorie ‘tourist trap’ vallen.

Wanneer ik Alcatraz Island vermeld in San Francisco zullen een aantal mensen wel iets hebben van ‘weeral een toeristische trekpleister’ en het heeft er misschien ook wel iets van weg, met dat bootje richting het eiland varen, maar voor ons was het echt wel een must wanneer we onze reis aan het plannen waren.

alcatraz
alcatraz

Ik had al maandenlang op voorhand onze tickets besteld (dit doe je hier) want we wilden zeker met de eerste boot ‘s morgens vroeg richting Alcatraz varen. Een tip van een collega blogger had mij geleerd dat het dan nog relatief rustig is waardoor je echt wel ruim de tijd kan nemen om het eiland te bezoeken.

We waren dan ook één van de eerste toeristen die aan wal gingen die morgen wat garant stond voor een onvergetelijke ervaring. Alcatraz Island is, net zoals de Grand Canyon, een nationaal park. Het valt wat te vergelijken met Liberty Island in New York, ook al een nationaal park. Er lopen dus park rangers rond die je maar al te graag begeleiden tijdens je bezoek. Ik vind het altijd fascinerend hoe entertainend deze mensen zijn, elke keer opnieuw. Toen ik gisterenavond deze foto’s aan het selecteren was, bedacht ik me dat het wellicht leuk werken is voor zo’n nationaal park en dat die mensen ook terecht trots zijn om hier dagelijks vele bezoekers te ontvangen.

alcatraz
alcatraz

Wat me vooral opviel, is hoe alles perfect onderhouden wordt. Aan zo’n bezoek hangt een prijskaartje vast (33 dollar per persoon), maar je krijgt er dan ook een verzorgde site voor terug met werkelijk alles erop en eraan. Ik vermoed dat we uiteindelijk wel een ganse voormiddag doorbrachten op het eiland en het heeft ons geen seconde verveeld.
Tijdens ons verblijf in San Francisco hadden we echt heel veel geluk met het weer: elke dag een straalblauwe hemel en dat zorgde ervoor dat we vanaf Alcatraz Island konden genieten van een prachtig uitzicht op de stad en de Golden Gate Bridge. Echt adembenemend!

alcatraz
alcatraz

Wanneer je mijn foto’s bekijkt, zal je wellicht opvallen hoe mooi de tuinen rond Alcatraz wel zijn. De Gardens of Alcatraz worden duidelijk met de grootste zorg onderhouden en ik vond het heerlijk vertoeven tussen al die kleurenpracht. Eigenlijk kan het contrast niet groter zijn: één van de meest beruchte gevangenissen ter wereld en daarrond de mooiste fauna & flora die je je kan inbeelden. Het is zelfs een beetje surreël, niet?

alcatraz
alcatraz

Ik ben normaal niet het type toerist dat dan ook nog eens met de walkman van de audiotour aan zijn oor gekluisterd rondloopt, maar in dit geval is het wel een must. De verhalen waar je naar luister terwijl je door het complex wandelt… kippenvel!
Zoals ik al aangaf, waren we bij de eerste vloot die ochtend en toen we naar één van de cellen aan het kijken waren, benaderde één van de park rangers ons. Hij vertelde ons dat we even naar boven moesten kijken want daar bevond zich de cel van Al Capone, één van Amerika’s meest beruchte gangsters. Er zou bewust nergens aangegeven worden waar de cel zich precies bevindt om de stormloop op die ene cel te vermijden, maar wij weten nu wel waar kijken bij een volgend bezoek.

alcatraz
alcatraz

Voor wie de komende jaren richting San Francisco trekt, kan ik maar één ding aanraden en het is deze plek! Boek je tickets ruim op voorhand en geniet ten volle van je bezoek.
Ik hoop dat we er ooit nog eens terugkomen wanneer onze baby al wat ouder is en hij of zij ook mee kan beleven (ja, ik droom al weg). Het is echt wel een ervaring op zich.
Geniet ondertussen van de laatste beelden, ik kreeg het niet over mijn hart om de selectie nog meer te reduceren!

alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz
alcatraz

13 replys to alcatraz

 1. Best een pittig prijskaartje inderdaad, maar het ziet er wel uit alsof het bezoek dat waard was. En ik kan me voorstellen dat het een beetje apart voelt dat er dan zo’n schitterende tuin bij is. Prachtige foto’s maak je trouwens.

  1. Valt inderdaad wat duurder uit dan een gemiddeld museumbezoek, maar dit omvat dan ook veel meer.
   Dankjewel!

 2. Prachtige foto’s!
  Brings back memories… Wij waren er in 2013 en boekten ook (lang op voorhand) een Early Bird Tour. Het bezoek – ook met audio guide- heeft ook een grote indruk op me gelaten.
  Om SF met goed weer te hebben moet je geluk hebben, wij hadden twee van de drie dagen een dichte mist…
  Wij hebben ook al tegen elkaar gezegd dat we ooit opnieuw een roadtrip doen in de VS, met ons kroost 🙂

  1. Eerlijk: ik wou wel een klein beetje mist om een paar plaatjes te schieten van de Golden Gate bridge, maar voor de rest klaag ik niet, hoor.
   Ohja, wij zouden maar al te graag met de kroost teruggaan. Ooit komt het ervan!

 3. Ik droom ook al weg als ik dit lees. Amerika stond nu niet meteen op m’n wishlist maar stilaan begin ik me toch te bedenken! 🙂

 4. Waw, prachtig! Ik ben heel blij dat je je fotoselectie niet kleiner maakte 😉 (soms moet je je darlings niet killen, haha). En ja, het is een toeristische bestemming, blabla. Ik zou dit inderdaad ook nooit overslaan! En dat uitzicht :o. Nog even uit interesse, zit de boot al bij de toegang van het ticket?

 5. Wat een mooie foto’s heb je geschoten. Ik wil er ook zo graag heen. Alleen is het voor nu nog even te duur. Gelukkig kan het niet weg drijven.

 6. Prachtige foto’s! Ik trek volgende zomer ook naar daar en zou dit heel graag bezoeken. Hoelang op voorhand hebben jullie die tickets geboekt? Groetjes, Hanne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.