2022 in lijstjes

Eindejaar betekent voor mij ook lijstjestijd. Ik lees dolgraag de lijstjes van een ander (misschien toch maar eens de Humo kopen) en blik zelf ook graag terug op het voorbije jaar. 2022 was om van te smullen. Ik kan ook weer een concertlijstje toevoegen want corona vertoefde het laatste halfjaar vooral op de/mijn achtergrond. Dit wordt ook geïllustreerd aan de hand van mijn favoriete boeken. Ik las ontzettend weinig dit jaar. De eerste helft van het jaar had ik last van vermoeidheid en concentratiestoornissen, de tweede helft werd door mijn sociaal leven ingepalmd. Doelen stel ik me niet meer voorop. Ik wil genieten zonder aan te veel cijfers te denken. Eén van de redenen waarom ik ook mijn Fitbit op vervroegd pensioen stuurde. Uiteindelijk voel ik zelf wel of ik goed geslapen heb en mijn smartwatch zal een eventueel slaapprobleem ook niet oplossen: zo smart is die toch ook weer niet.

Soit, we weiden uit. Tijd om over te gaan naar hetgeen je hier in de eerste plaats voor terecht kwam. Mijn eigenste 2022 in lijstjes!

De beste albums van 2022

Gelukkig kan ik op Spotify rekenen om alles voor mij bij te houden. Niet veel gespeeld betekent echter niet bemind, daarom ging ik nog eens extra grasduinen zodat dit écht wel de beste platen van het jaar zijn.

The Haunted Youth – Dawn of The Freak

Ik volg The Haunted Youth al sinds het prille begin. Er kwamen heel veel singles, maar op een volledig album bleef het toch even wachten. En of die het wachten waard was! In april gaan we naar hun concert in de Vooruit en ik kijk er nu al naar uit!

Christine and the Queens – Redcar les adorables étoiles

Dat Christine and the Queens/Redcar er op het concert van Indochine bij waren, was toch wel een meevaller. Hun nieuwe album is ook om duimen en vingers af te likken. Veel jaren ’80 sound en dus helemaal mijn ding.

Taylor Swift – Midnights

Taylor kwam, zag en overwon. Misschien niet haar beste plaat, die eer blijft weggelegd voor het onovertroffen 1989, maar wat een pareltje dit.

Tamino – Sahar

Tamino liet zijn tweede album op de wereld los en het was opnieuw genieten. Hij blijft mooi binnen waar hij goed in is, maar dat deert me helemaal niet. Dit is even helemaal wegdromen.

The Cure – Pornography

Een buitenbeentje dit want deze plaat van The Cure is ouder dan ik zelf ben. Toch ontdekte ik het pas dit jaar na een podcast met Jamie Campbell Bower beluisterd te hebben. Die mens had gelijk: wat een album. Helaas miste ik de memo van hun optreden in het Sportpaleis, hopelijk krijg ik nog een kans.

De beste nummers van 2022

The Haunted Youth – Broken

Wat. Een. Schijf. Ik heb deze donkergrijs gedraaid. En neen: ik ben het nummer nog niet beu.

Harry Styles – As It Was

Het meest beluisterde nummer in Belgenland volgens Spotify. Ik denk dat wij een beetje geholpen hebben. Wat het helemaal speciaal maakt, is dat Emma dit liedje ook leuk vindt. Zo’n beetje het nummer van 2022 voor ons.

Ethel Cain – American Teenager

Ik laat mij voor mijn muziek inspireren door anderen. Ik zag deze op Instagram passeren bij een muzikant die ik volg en damn: dit is een goed nummer (haar ganse album trouwens). Stond ook in het lijstje met de favorieten van 2022 van Barack Obama. Just saying, hé.

De beste boeken van 2022

Ik heb het afgelopen jaar niet zo veel gelezen. Het lukte mij maar niet om een boek te lezen. Vermoeidheid, concentratiestoornissen, noem maar op. Dan laat ik het ook voor wat het is. Kiezen is ook verliezen. Er is zo veel aanbod in media: boeken, televisie, podcasts, er moet ergens een keuze gemaakt worden. Dan grijp ik net iets vlugger terug naar het medium televisie. Aan de inhoud van mijn boekenkast zal het alvast niet gelegen hebben want die groeide ook in 2022 mooi aan.

Ik genoot met volle teugen van:

Stanley Tucci – Taste

Een autobiografie doorspekt met recepten: daarvoor moet je bij Stanley Tucci zijn. Ik eet graag en zeker de Italiaanse keuken kan mij bekoren dus dit is echt wel een pareltje. Echt genoten van dit boek en zeker een aanrader!

Paolo Cognetti – De acht bergen

Ik begon ooit in dit boek, maar het was het moment niet. Dit jaar waagde ik nog een poging en wat heb ik genoten. Ik waande mij 224 pagina’s lang in de bergen. Misschien waag ik mij volgend jaar aan de film, maar vaak is dit een teleurstelling (volgend op het boek).

Bono – Surrender: 40 Songs, One Story

Hier speel ik een beetje vals want ik heb het boek nog niet uit. Ik ben bovendien aan het luisteren naar het audioboek. Toch weet ik nu al dat dit mijn favoriete boek van het jaar wordt. Ik ben verrast door de schrijfstijl van Bono die bij momenten iets poëtisch heeft. Je kan me betichten van een subjectieve blik aangezien ik een grote U2-fan ben, maar de recensies liegen er niet om. Het audioboek is een meerwaarde, dat staat vast.

De leukste blogs van 2022

Aan het begin van het jaar blies ik mijn blog nieuw leven in met onder andere een nieuwe naam en layout. Ik schreef best wel actief voor mijn doen en ging ook lezen bij anderen. Ik ontdekte heel veel leuke blogs: vaak mensen die al heel lang bloggen, maar die ik om één of andere reden voordien nooit gelezen had. Ik las mooie, diepgaande verhalen en vond de meest geweldige tips en inspiratie terug.

Deze bleven mij het meeste bij:

Tussen Mars en Jupiter

Wat heb ik graag gelezen bij Irene! Ik haalde er zelfs mijn rubriek 365 vragen vandaag. Hele leuke ontdekking dit jaar.

Shout Your Heart Out

Ik blijf graag snuisteren en lezen bij Lieselotte. Ze schrijft zo speciaal gewoon. Echt een gave. Altijd een plezier om even een bezoekje te brengen aan haar virtuele huis.

What Kate Wore

Ik heb een zwak voor koningshuizen en al zeker de Britse royals en al zeker Kate Middleton. Ik hou van haar stijl en lees trouw deze blog over de kledij die ze draagt. Die is bij momenten verrassend betaalbaar.

De leukste Instagram accounts van 2022

Ook in 2022 zette ik mijn Instagramverslaving verder al blijf ik een haat/liefdeverhouding met het medium hebben. Niettemin blijft het een bron van inspiratie: de reden waar om ik er zo van hou.

Deze pareltjes wil ik jullie niet onthouden:

The Language Nerds

Zo smakelijk moeten lachen met de posts van The Language Nerds. Ik hou van taal en de puns die ze hier tevoorschijn toveren: briljant!

Chris Jackson (Getty)

Eén van de royal photographers die werkt voor Getty. Ik hou van zijn blik achter de schermen en de mooie beelden die hij maakt van het Brits koningshuis. Wat een jaar ook voor hem!

Trinny

Trinny Woodall blijft een vaste waarde en raad ik iedereen aan om te volgen. Ze vindt de beste stukken bij Zara en heeft echt goede stylingtips.

Laurence – As Cooked By Ginger

Ik volg Laurence door Karola’s Kitchen denk ik: ze heeft steengoede recepten. Echt zalige comfort food met af en toe een twist. Ik hou ook van haar no nonsense inkijk in haar expatleven in de Verenigde Staten. En haar kindjes, vooral Lily, zijn zalig om te zien.

Het beste op mijn scherm in 2022

Wat werden we verwend dit jaar. Zo veel moois op mijn scherm. Het aanbod is groot, te groot misschien, maar dat betekent niet dat de kwaliteit ondermaats wordt. Integendeel.

Stranger Things

Uiteraard verslond ik het nieuwste seizoen van Stranger Things. Het beste tot nu toe, als je het mij vraagt. Hoe de verhaallijn ineen zit: indrukwekkend. Al hou ik mijn hart vast voor het laatste seizoen want de lat ligt nu ontzettend hoog.

The White Lotus

Het eerste seizoen van The White Lotus was één van de beste dingen die ik ooit op tv zag. Het tweede seizoen moest niet onderdoen. Wat een cast! Die setting! De verhaallijn! De muziek! Aaaargh, lyrisch word ik er van. Misschien echt wel hét beste van dit jaar!

Chantal

De zondagavond was terug dit najaar en hoe! We hebben heel wat afgelachen met Chantal, een vertolking om u tegen te zeggen door Maaike Cafmeyer.

After Life

Dit jaar verscheen het allerlaatste seizoen van After Life bij Netflix en ik maakte van de gelegenheid gebruik om meteen alle drie de seizoenen te bekijken. Intens genoten van deze serie met Ricky Gervais op zijn best.

The Bear

Het was aftellen geblazen tot The Bear in onze contreien belandde. Oorspronkelijk te bekijken op Hulu, maar in België verdeeld via Disney+. Korte, krachtige afleveringen: je moet er even inkomen want een hels tempo (zoals dat in een restaurantkeuken ook is). Steengoed dit. Ga dat zien!

Nonkels

Zijn er mensen die Nonkels niet gezien hebben? Kan kunstgras nog los van Kunstgrassen Willy bekeken worden? Vond iedereen de Carine in zijn of haar familie terug? Aftellen naar seizoen 2!
PS: het eten van pannenkoeken is toch nooit meer hetzelfde na Nonkels.

Yellowjackets

Ik had (uiteraard) al veel over Yellowjackets gelezen, maar het was ook hier wachten op de zender of streamingdienst die de serie zou verdelen. Het werd (tegen alle verwachtingen in) VTM. Een serie die we met z’n twee bekeken en die heel goed in elkaar zit. Met een uitstekende Juliette Lewis en Christina Ricci, al is Melanie Lynskey hier de echte ster.

De Mol

Een jubileumjaar dat geveld werd door brute pech, maar De Mol bleef verbazen en de makers toonden aan dat ze ook konden improviseren. Een geweldig goed seizoen met de perfecte set deelnemers.

Ik zag niet veel op het grote scherm, maar wat ik zag was om duimen en vingers bij af te likken:

 • Top Gun
 • The Batman

De fijnste podcasts in mijn oren in 2022

Naast muziek ook vaak het gesproken woord in mijn oren. Al bleef ik trouw aan de gekende formats want ook hier is het aanbod immens groot.

Konden mij meer dan bekoren:

WTTAA – Welcome To The AA

De podcast van Alex Agnew en Andries Beckers vond ook het afgelopen jaar de weg naar mijn oren. De afleveringen duren heel lang, maar de gesprekken bereiken op deze manier een diepgang die ik elders mis. Hoogtepunt dit jaar was ongetwijfeld het bijwonen van een podcastopname van WTTAA in Bar Bernard vlakbij Poperinge.

De Laatste Queen

Deze podcast verscheen luttele weken voor de dood van Queen Elizabeth II en vertelt haar leven door de ogen van haar verschillende familieleden. Met veel animo verteld door onder andere Jo De Poorter, maar heel interessant en fijn om te luisteren.

Up De Ruttel

Mijn vriendin Lieselotte kwam met een nieuwe podcast op de proppen die over onze mooie taal gaat: het West-Vlaams voor alle duidelijkheid. Ze ritste al een aantal boeiende gasten aaneen (hoe doet ze het?) en ik heb al heel wat spreekwoorden bijgeleerd. Geen idee of dit iets is voor mensen van andere provincies, maar voor een West-Vlaming is dit van lek me liptje.

De beste concerten van 2022

Eindelijk konden we terug naar concerten gaan! In mijn geval droop de symboliek er van af: het laatste concert voor de pandemie was dat van Bear’s Den eind februari 2020. Mijn eerste concert sinds dat bekende virus: Bear’s Den. Mooier dan dat? Neen, ik denk niet dat dat mogelijk is. Een beetje onwennig, maar voor je het weet ben je de geur van zweterige lichamen tussen de tonen van de muziek door weer gewoon.

Ik was gretig, dit concertjaar (een “proevertje” voor 2023), maar was helemaal omver geblazen door:

Nick Cave

Dit is misschien wel mijn beste concert ooit. De regen maakt het nog indrukwekkender dan het al was. Per toeval stonden we ook in het vak voor het podium en konden we Nick Cave vol overgave meer dan twee uur lang aan het werk zien. Wat een artiest.

Bono

Niet echt een concert, maar ik weet ook niet meteen waar ik de boekvoorstelling van Bono moet in onder brengen. Ik weet niet hoe ik het gedaan heb, maar ik bemachtigde twee kaartjes voor de show in Parijs. In de iconische zaal Le Grand Rex (helaas nog in de steigers eind november). Ik wist niet goed wat te verwachten en had het boek ook op voorhand niet gelezen. Kwestie van de spanning er in te houden. Het werd een boeiende mix van passages uit het boek aangevuld met de nummers die ook synoniem staan voor de hoofdstukken.

Indochine

De Franse rockband Indochine zag ik al eerder aan het werk in Paleis 12, maar nu mocht ik naar Rijsel voor een stadionconcert om hun 30ste verjaardag te vieren. Met een beetje vertraging want corona, weet u wel. Het werd een solo uitje want de echtgenoot is niet bepaald fan. Ik praatte bij met de fan naast mij en genoot bijna drie uur lang van een totaalspektakel.

Sting

Vijfde keer, goede keer. Na ziekte, enkele pandemiejaren en een agenda die niet matchte, kwam het er toch van eind oktober. Zingen zoals Sting zal ik nooit kunnen, maar ik wil wel zijn lijf en energie op mijn 70ste. Een aanrader!

De leukste adresjes van 2022

Ik ontdekte vele nieuwe, leuke plekjes dit jaar. Met de echtgenoot, het gezin, even alleen of met een vriend of vriendin.

Sharing is caring, deze maakten een geweldige indruk op mij:

Restaurant Cousteau

Je moet het vooral niet te ver zoeken, is mijn motto en dat geldt ook voor lekker eten. Restaurant Cousteau ligt op een paar honderd meter van mijn ouderlijk huis en een paar huizen van het huis waar mijn meme altijd gewoond heeft. Een verfijnde keuken met pure smaken. Altijd uitkijken naar de boules bij de koffie, maar op dat moment ook een beetje triest dat het einde van het menu aan de orde is.

De Wonderlamp

Ik betwijfel of ik deze elders zal tegenkomen, maar ik was heel blij dat ik hier dit jaar met Emma naartoe kon. Om haar op die momenten zo gelukkig te zien… onbetaalbaar. Emma leeft zich uit en ik neem gedwongen rust. Ideale combinatie als je het mij vraagt.

Hotel Amour

Dit hotel in Parijs stond al een tijdje op mijn verlanglijst en stelde niet teleur. We kregen een hele mooie kamer met wanden vol boeken en een bad in de kamer. Zalig adresje!

Sézane

Ik kende het merk Sézane wel, maar buiten een afdeling in een Le Bon Marché had ik er nog nooit écht kennis mee gemaakt. Toen ik in oktober een solotripje naar Parijs maakte, waagde ik mijn kans en na meer dan een halfuur wachten, kon ik hun flagship store (l’Appartement) verkennen. Een favoriet merkje!

Plopsa Station Antwerpen

Op een pedagogische studiedag in oktober namen Emma en ik de trein naar Antwerpen waar we ons een dag uitleefden in Plopsa Station Antwerpen. Ideaal op van die weekdagen en met het weer moet je ook al geen rekening houden.

Zeeland

Begin april gingen we er even tussenuit naar Zeeland. We verbleven in deze chalet in Axel, niet zo heel ver van de Belgische grens. We verkenden de regio, gingen varen en brachten op de terugweg een bezoek aan Doel. Hele leuke regio!

Outside is free

We waren ook gewoon veel buiten dit jaar. Zij het aan het strand, in het bos of in de tuin. Buiten valt toch altijd wat te beleven en wie goed kijkt, ziet bijna elke dag een schilderij in de lucht.

Het lekkerste van 2022

Ik heb heel veel gekookt en gebakken dit jaar. Mijn coronakoop, een keukenrobot, wordt dan ook nog vaak gebruikt. Zo blij dat ik die eindelijk heb.

Mijn favorieten:

Chocolate Guinness Cake

Ik waagde me dit jaar eindelijk aan deze chocoladecake van Nigella Lawson. Alhoewel, wagen: zo moeilijk is het nu ook weer niet. Ik had wat schrik voor de Guinness, maar om één of andere reden matcht die perfect met de chocolade. Een bom, maar zooooo lekker!

Smaakvol (Karola’s Kitchen)

Ik maakte ontzettend veel klaar uit het meest recente kookboek van Karola’s Kitchen. Heel toegankelijk, ook haar beste tot nu toe. Allemaal topreceptjes!

Rice-stuffed Tomatoes (Smitten Kitchen)

De tomatenoogst viel goed mee in tegenstelling tot vorig jaar. Er werd dan ook vanalles met tomaten klaargemaakt, maar deze gevulde tomaten met rijst sprongen er echt uit. De smaken komen ontzettend goed tot hun recht, zeker door in de oven te garen. Ook: Smitten Kitchen never disappoints.

Espresso Martini

Ongetwijfeld mijn favoriete drankje van het jaar. Eindelijk kunnen proeven in Londen en ondertussen thuis tot perfectie gebracht. Best of both worlds!

Mamiche

In Parijs ontdekten we een aantal nieuwe adresjes, waaronder Mamiche. Daar at ik de lekkerste kaneelrol van mijn leven. Zo lekker dat we de volgende dag terug gingen en nog één mee deden naar huis. Damn…

% Arabica

De beste iced latte ever, die dronk ik dit jaar op een bankje in Covent Garden. Die haalde ik vlakbij, bij % Arabica. Zij zien me ongetwijfeld terug.

Curly donuts

Op vakantie in Frankrijk ontdekte ik curly donuts. Een soort chips in de vorm van een donut, lekker zoet met karamel en pinda’s. Jammer genoeg verkopen ze dit ook in België onder een ander merk, hahaha.

Zo, dit waren mijn favorieten van 2022. Benieuwd naar die van jou: alle tips welkom in de comments!

15 replys to 2022 in lijstjes

 1. Indrukwekkend overzicht. Pornography blijf ik steengoed vinden. (Het album, niet het gegeven. 😉 )
  Lieselotte volg ik ook al een behoorlijke poos. Ze schrijft goed. Podcasts zijn echter mijn ding niet.

  Fijn blogjaar 2023!

 2. Ik heb ook genoten van After Life, en ook van The Crown. In de categorie ‘heel luchtig’ hield ik ook van Community.

 3. Wat een heerlijk jaaroverzicht! En intussen ook wel heel benieuwd geworden naar die curly donuts 🙂

 4. Mooi jaaroverzicht, want lijstjes zijn natuurlijk alleen maar leuk. Zeer inspirerend ook, vooral qua muziek en series (iets wat hier minder aan bod komt). Nonkels en Chantal waren hier dan wel weer vaste kost.
  En hier ook fan van Karolien :-).
  Het beste voor 2023! We doen nog wel eens van wandelen en/of nieuwe adresjes checken hé :-).

 5. Oeh, we hebben precies een héél gelijkaardige tv-smaak, dus ik ga de weinige dingen die ik nog niet gezien heb op mijn lijstje zwieren 🙂 Mijn beste wensen voor 2023 nog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.