2020 in lijstjes

Ik hou van lijstjes. Vorig jaar al goot ik het jaar in enkele lijstjes en dit jaar is niet anders.

Opvallend: mijn televisiescherm en boekenkast/Kindle hadden geen last van corona, mijn Spotify daarentegen wel. Veel artiesten stelden hun geplande releases alsnog uit omdat de bijhorende tournee niet zou kunnen plaatsvinden. Ook diegenen die het niet meteen voor de centen moeten doen. Aan boeken geen gebrek, ook al was daar hetzelfde fenomeen merkbaar (zo las ik toch ergens). Een rijk gevulde (ongelezen) boekenkast en voldoende nieuwe titels zorgen echter voor een indrukwekkend aanbod op dat vlak. Gelukkig werd er nog geblogd en werd er nog meer tijd gesleten op Instagram dan ooit tevoren. Iedereen maakte een podcast en daar werd het dus zaak om er de echt goede titels uit te halen.

De beste albums van 2020

Imploding the Mirage – The Killers

The Killers, het was altijd zo’n beetje af en aan tussen ons. Hun vorige album Wonderful Wonderful was toch niet zo wonderful, maar dat maakten ze met hun nieuwe plaat meer dan goed. Uitgesteld eind mei, maar uiteindelijk toch aan het eind van de zomer in mijn oren. Wat een feest! Ik wil meteen naar een concert of festival en dansen op deze nummers. Nog even op mijn tanden bijten, maar Mr. Flowers: ik sta op de eerste rij bij je volgende passage aan dit land!

Folklore – Taylor Swift

Taylor Swift is het equivalent van jan met de pet die tijdens de lockdown te veel tijd heeft en dan maar briljante dingen begint te maken. Bij jan met de pet erger ik me daar aan (omdat ik zelf aan het verzuipen was en soms nog steeds ben), maar bij Taylor kan ik alleen maar dank uitspreken. Ze maakte nog maar eens een bocht van 180 graden om met Folklore op de proppen te komen. Plots is het echt wel cool om naar Miss Swift te luisteren, zelfs al ben je bijna 38.

Evermore – Taylor Swift

Die corona duurde toch wat langer dan gedacht en ons Taylor maakte zich opnieuw meer dan nuttig en gaf ons nog een nieuwe plaat cadeau. Ik hou van dit werk, maar even goed van haar album 1989, hoor. Ik volg haar al een jaar of 15 denk ik en zag haar in 2006 nog in concert in Brussel. We go way back. On a sidenote: ik ben ook helemaal into de fotografie die bij het album hoort. Iets met beroepsmisvorming enzo.

Things That Don’t Go Right – School is Cool

Ondertussen dweep ik al een jaar of drie met deze band. Ze doen me wat aan Arcade Fire denken (dat is dus een geweldig compliment, hé). Van zodra ze een nieuw nummer hebben, stuur ik een Whatsapp naar Josefien die hen ook zo goed vindt! Ik hoop ze met deze laatste in 2021 toch eens live aan het werk te zien (ik mis concerten!). Net iets minder dan hun vorige schijf, maar weeral heel wat pareltjes!

As Long As You Are – Future Islands

Het was al een tijdje wachten op nieuw werk van Future Islands. Ik vraag me af of jullie deze band wel zullen kennen… Zelf ben ik er naar beginnen te luisteren op aanraden van Bono. Ik wou dat hij me dat verteld had bij een glas Guinness, maar helaas heb ik het gewoon opgepikt uit een interview. Eerlijk is eerlijk. Dit album gaat terug naar hun vroeger werk en daar ben ik heel blij om. Veel herkenbare nummers, maar waarom sleutelen aan iets dat werkt, toch?

De beste nummers van 2020

Blinding Lights – The Weeknd

Wat een nummer! Dit maakt me nog altijd blij en ik wil alweer gaan dansen. Ik moest zelfs even spieken, maar jawel, het is van (begin) 2020!
De rest van zijn album vond ik iets minder, maar deze plaat met al die 80’s vibes is helemaal mijn ding.

My Own Soul’s Warning – The Killers

Dé plaat uit het nieuwe album van The Killers. Het openingsnummer ook en zo opzwepend en feestend dat ik Brandon Flowers vanavond om middernacht dit nummer in mijn living wil laten spelen. Dat kan tellen als knuffelcontact!

Let’s Love – David Guetta, Sia

Voor mij hangen vele nummers vast aan een herinnering of gemoedstoestand. Dit nummer hoorde ik voor het eerst op de terugweg van een zalig lang weekend in Hoek van Holland. Ik voel er opnieuw wat jaren ’80 in, wellicht trekt het mij daarom ook aan. Hier wil ik in 2021 nog eens op dansen! 2022 is ook goed, ik ben niet moeilijk.

De beste boeken van 2020

Zorgenmeisje – Frauke Cosaert

Voor mij was dit één van de beste boeken omdat onze persoonlijke situatie er heel sterk in terug komt. Het deed mij bepaalde dingen inzien en daar ben ik dankbaar om.

Bult – Marieke de Maré

Dit debuut bracht de lieve Annemie van Boekenhuis Theoria in Kortrijk mij tot aan de deur tijdens de eerste lockdown (met haar motor!!!). Ik gaf een budget, zij mocht kiezen. Dit zat in het stapeltje. Wat heb ik genoten van dit verhaal. Zo eenvoudig, maar zo mooi. Eentje dat ik nog eens opnieuw zal lezen. Puur en schoon.

Normal People – Sally Rooney

Ik las eerder al Conversations with Friends en de schrijfstijl kon me wel bekoren, maar de personages hoegenaamd niet. Wat een irritante protagonisten. Toch heb ik het uitgelezen.
En toen las ik over de verfilming van Normal People. Ik ben gelijktijdig met het boek en de serie begonnen om dan in sneltempo het boek uit te hebben voor de tweede aflevering op het scherm kwam. Dit is er eentje in de categorie One Day van David Nicholls.

Digital Minimalism – Cal Newport

Ik las veel non-fictie voor mijn doen dit jaar. Deze las ik aan het begin van het jaar en ik was heel goed op weg in digitaal minimaliseren tot de lockdown er aan kwam en mijn smartphone opnieuw mijn beste vriend werd. Toch bleven er vele dingen hangen uit dit werk en ik kan het iedereen aanraden. Ik snap nu ook waarom Kelly en Anouck zo wild zijn van Cal. Google hem maar eens. Cal mag mij alles leren.

The boy, the mole, the fox and the horse – Charlie Mackesy

Ik ben er af en toe in aan het lezen omdat het zo mooi is. Een pareltje, aangeraden door Annemie van Boekenhuis Theoria in een podcast. Dat pareltje kwam in een lijstje van me terecht en ik kreeg het deze zomer cadeau van Stijn. Zo’n boek dat je koestert en die mooie dingen vertelt die zo toepasbaar zijn op ons leven. Een parel. Ook vertaald in het Nederlands voor wie geen Engelse titels leest.

De leukste blogs van 2020

Er werd minder geblogd dit jaar ofwel ben ik selectiever geworden. Er zijn nog veel meer leuke blogs dan deze vier, maar hier heb ik vaker dan anders een comment nagelaten en las ik ze toen ze nog maar vers online stonden omdat ik niet kon wachten om ze te lezen. Welke blogs moet ik nog lezen? Ik heb veel geminimaliseerd in mijn blogs, maar misschien mis ik nu wat parels?

Fiekefatjerietjes – Fiekefatjerietjes

Sofie schrijft over het leven en eten. Twee dingen die mij nauw aan het hart liggen want ik hou van het leven (in al zijn imperfectie) en ik hou van eten. Ik mocht foto’s nemen van haar en haar gezin en ja, die profielfoto is mijn werk! We ging ook samen wandelen in de Vorte Bossen en ze had de lekkerste cake mee (met heel veel kaneel). Toch heeft ze mij niet omgekocht om in het lijstje te staan, ze schrijft gewoon leuk en goed!

Living by the sea – Living by the sea

Ook bij Heidi ging ik regelmatig piepen want ze heeft leuke receptjes, tips en ik kijk op naar haar verbouwavontuur. Wie Heidi zegt, denkt Zweden en dan denk ik weer aan kaneel. It’s all in the cinnamon, baby!

Liese – Shout your heart out

Van zodra er op haar story verschijnt dat er nieuwe schrijfsels op haar blog staan, ben ik daar. Ik ben een supergrote fan en bewonder haar schrijflust, maar ook hoe ze die schrijflust daadwerkelijk in woorden en zinnen omtovert. En toveren met letters kan ze als geen ander.

Tiny – Tiny blogt

Ik heb het haar al gezegd: schrijf een boek met al je anekdotes en verhalen. Niemand die er zoveel kan vertellen als zij, maar ze doet het maar. Soms lees ik met open mond haar blog. Vaak denk ik ook dat ik al veel gemist heb in mijn leven (dingen die ook nooit meer terug zullen komen). Heerlijk en altijd met een vleugje wijsheid. En het is ook gewoon een toffe madam!

De leukste Instagram accounts van 2020

Het is niet makkelijk om dit lijstje op te stellen want eind oktober ging het licht uit bij Instagram of toch op mijn persoonlijk profiel @kellysteenlandt. Van de een op de andere dag werd ik verbannen. Ik heb zogezegd hun algemene voorwaarden geschonden en ik zou niet eens weten wat ik mispeuterd heb. Al tien jaar lang post ik er kleine gelukjes. Voor mezelf. Ik ging vaak eens scrollen door mijn feed om mooi herinneringen op te halen en nu is dat allemaal weg. De vele teksten die ik schreef als onderschrift: weg.

Al twee maand lang dien ik een formuliertje in met een kopie van mijn identiteitskaart, maar neen. Geen gehoor, geen antwoord, gewoon niks. Ik ben ten einde raad en mis mijn profiel gewoon om deze redenen (hierboven dus). Ondertussen ga ik verder op mijn professionele account, maar dat vind ik zo bekakt klinken. Ik post er hoofdzakelijk mijn fotografiewerk en in de stories toon ik mijn leven. Dat werkt wel, maar ik mis mijn persoonlijke account om wat dieper in te gaan op de dingen waarmee ik worstel. Ik ben nog steeds bezig met de accounts die ik persoonlijk volgde te recupereren, ik lees graag andere volgtips in de comments!

@eklijr

Claire maakt mij altijd welgezind. Ze post boekentips, receptjes, leuke adresjes en is altijd haar vrolijke zelve. Ze maakt er altijd het beste van, ook al betekent dit een tent opzetten in je tuin omdat je nergens anders kan kamperen (corona, yeah). Om nog maar over haar liefde voor Kerst en lekker eten te spreken.

@nicolascaeyers

Ik heb heel hard gelachen met de filmpjes van Nicolas Caeyers op Instagram dit jaar. Dat ik deze account niet eerder ontdekte! Hi-la-risch en zo herkenbaar!

@chiaraferragni

Ik blijf trouw aan Chiara, ondertussen wereldbekend, maar het blijft toch leuk om in haar leven mee te kijken… Soms is het er wat over, maar het is fijn om even weg te dromen!

@mytherapistsays

I love a good meme en deze zijn er altijd boenk op!

@beautylovesbe

The queen of beauty! De beste en meest eerlijke reviews en ik ben ontzettend fan van haar snack tests waarbij ze zakken chips en chocolade etcetera ‘reviewt’. Hoe grappig ook dat ik dit jaar ontdekte dat ze de auteur is van een boek dat uitgegeven werd bij de uitgeverij waar ik voor werk.

@treesaccou

Dit jaar vond ik als per toeval de account van Trees. Heerlijk introvert is ze, ze geeft de beste boekentips, ik zie ontzettend graag haar huisdieren passeren en geeft en passant ook de lekkerste receptjes!

@buitengewoonanders

Mariska maakt elk moment buitengewoon en wanneer ze dat schrijft, liegt ze niet! De meest vrolijke Instagram account die er is met tonnen leuke tips en cadeau-inspiratie!

De fijnste podcasts van 2020

Before Breakfast

Dit is de podcast van Laura Vanderkam en heb ik ooit leren kennen dankzij Kelly van Tales from the Crib denk ik. De podcast doet wat hij zegt: in een 6-tal minuten, perfect na het opstaan en bij het klaar zetten van het ontbijt krijg je de beste tips en lifehacks of dingen om over na te denken. Ik pik altijd wel iets op.

Werk en Leven

Nog steeds een aanrader hier na een minder vorig seizoen. Het meest recente seizoen begon sterk, maar de laatste afleveringen konden me minder bekoren. Als werknemer heb ik nu eenmaal niet de vrijheden zoals Kelly en Anouck ze ervaren en dat mis ik wel in hun podcast.

Can He Do That?

Een podcast over het Amerikaanse presidentschap: heel leerrijk, niet al te lang of te diepgaan, maar wel interessant. Elke aflevering staat een vraag centraal. Vond ik goed als voorbereiding op de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Firgen

Eéntje voor en door fotografen aan de hand van de geweldige Elke Van den Ende.

Michelle Obama

Michelle en Barack zijn ook na zijn laatste ambtstermijn amper weg te slaan uit ons leven. En wat brengen ze goede dingen mee. Na haar boek is er nu ook de podcast van Michelle Obama. Intieme gesprekken, net alsof je zelf op de koffie bent bij Mrs. Obama. Een beetje zoals haar boek dus. Fan!

Het beste op mijn (televisie)scherm in 2020

Red Light (Streamz)

Enkele weken terug ben ik gestart met Red Light en sindsdien is het elke week reikhalzend uitkijken naar de volgende aflevering. Een serie van internationaal niveau – aanrader!

Unorthodox (Netflix)

De trailer op Netflix had me in no time mee voor deze miniserie. Gebaseerd op het boek van Deborah Feldman met een prachtige vertolking van Shira Haas. Indrukwekkend, van de eerste tot de laatste minuut.

Shitt’s Creek (voorlopig enkel op dvd)

Ik zag deze bij enkele mensen uit de Verenigde Staten passeren en na alle televisieprijzen die ze dit seizoen wisten te winnen, kocht ik gewoon de dvd-box want nergens in het aanbod in ons land, noch op tv noch op streaming diensten. Ondertussen ben ik halfweg seizoen 3 en groeit de serie mooi mee. Een beetje zoals Parks and Recreation indertijd. De karakters zijn uitmuntend – Moira is mijn favoriet! Nieuwsflash: vanaf 4 januari is het eerste seizoen te zien op Eén!

Beautiful Boy (Prime)

Deze film van onze eigenste Felix Van Groeningen dateert al van 2018, maar ik bekeek hem pas dit jaar. Timothée Chalamet is weeral indrukwekkend (cougar mom alert) en Steve Carell (hoe schoon is die vent geworden!) en zijn machteloosheid zijn zo pijnlijk om te zien. Eéntje dat onder mijn vel kroop, maar zo mooi was. Waargebeurd verhaal ook.

Fleabag (Prime)

Ik vond het eerste seizoen top, maar het tweede overtrof dat helemaal. De eerste aflevering is subliem: één van de beste die ik ooit op televisie zag. Na twee seizoenen is het ook einde verhaal voor Fleabag, maar wel heel mooi afgerond.

Normal People (BBC2)

Deze ben ik na raving reviews van de eerste aflevering onmiddellijk beginnen bekijken. Het was elke week heerlijk aftellen ook al wist ik wat er zou gebeuren want ik had het boek in een week tijd uitgelezen.
Daisy Edgar-Jones en Paul Mescal belichamen Marianne en Connell gewoonweg. Van het beste dat ik de laatste jaren op tv zag.

Vorig jaar had ik hier ook een lijstje met de lekkerste recepten, maar aangezien dit één van mijn doelen voor 2020 was, zal ik er toch een aparte blog post aan wijden. Die heb je dus nog te goed van mij.

Hopelijk kunnen deze lijstjes ook jou inspireren. Heb ik hier iets gemist? Laat het mij dan zeker weten in de commentaren! Ik ontdek heel graag nieuwe dingen. Ook het herontdekken van oude liefdes kan mij bekoren.

7 replys to 2020 in lijstjes

 1. Merci voor de vermelding en merci voor een leuk lijstje waar ik weer zelf wat tips uit zal halen! Tot volgend jaar!

 2. Wauw, Kelly, voel me vereerd dat ik in je lijstje mag prijken 🙂
  Hopelijk kunnen we er in 2021 nog eens een real life ontmoeting aan koppelen!
  xx

 3. Wat een leuke blogpost (sowieso ben ik fan van lijstjes, maar heel origineel hoe jij dit jaaroverzicht aanpakt), en ik voel me zo vereerd dat ik in je lijstje sta, en bloos een beetje van alle complimenten!
  De Insta en blog van Trees ontdekte ik ook in 2020, en dat was echt een heel fijne ontdekking.
  Ik kijk al uit naar die blogpost met de lekkerste recepten!

 4. Amai, indrukwekkende lijstjes!
  Ik had vroeger bij de naam Taylor Swift dezelfde reactie als bij Justin Bieber. I know, het is een schande, dat besef ik nu ook! Heb de docu van haar op Netflix gezien, een blik achter de schermen, ik heb mijn mening helemaal moeten bijstellen. En toen kwamen die twee albums uit omg. Indrukwekkende madam. En she made me cry. Muziek die dat kan doen, tja, ik denk dat ik bij een volgende concert iedereen die ik ken ga inschakelen om aan tickets te komen, zoals indertijd bij Adele 😀

  1. Ik volg haar dus al heel lang en ook alle genres die ze aan deed. Ze blijft zichzelf opnieuw uitvinden, niet altijd even goed, hoor, maar toch. Toen ik haar optreden in Vorst zag was ze begin de 20 en toen al jaren actief in de VS. Misschien nog een tip die je wellicht in eerste instantie met de ogen doet rollen: Harry Styles. Geef het een kans: echt. Thank me later.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.