2019 in lijstjes

We zijn net een week ver in twintig twintig. Ik heb de start van het nieuwe jaar geruisloos aan me laten voorbij gaan (lees: ik lag te slapen tussen het gejoel en de knallen van verboden vuurwerk door), maar toch kan ik er niet omheen. De letternerd in mij vindt ‘twintig twintig’ geweldig mooi en beklaagt zich nu al dat ze hier niets mee heeft gedaan voor haar kerst (eerder nieuwjaars)kaarten.
Bon, dat voorbije jaar ligt nog niet zo ver achter ons dus sta mij toe om het nog even in een paar lijstjes te gieten want lijstjes, daar hou ik nu eens zoveel van – al is het maar mijn perfecte boodschappenlijstje. Lijstjes are life!

2019 in lijstjes

Noot: het zijn random lijstjes geworden die rondzweven in mijn hoofd. Geen cijfers ook want soms heb ik met het aantal ‘vijf’ net te veel of net te weinig. Dus zijn het bullets geworden, in willekeurige volgorde (tenzij anders vermeld).

de beste albums van 2019

Lost Girls – Bat for Lashes
Wat. Een. Plaat. Ik ben al langer fan van het werk van Natasha Khan, maar dit overtreft alles. Ik heb uren naar dit album geluisterd en ik hoop echt dat ze dit jaar ergens dichtbij optreedt. We zagen haar ooit aan het werk in een oude cinemazaal in Rijsel: het meest intieme optreden ooit en jaren later praat de echtgenoot nog steeds over de sublieme klank.

So that you might hear me – Bear’s Den
De beren waren vorig jaar terug met een nieuw album. Ik blijf ze geweldig goed vinden ook nu ze terug naar hun roots gaan. Ik zag ze in het voorjaar live in Brussel en na lang twijfelen (met Vorst Nationaal heb ik een haat-liefdeverhouding) heb ik gisteren alsnog kaartjes gekocht voor hun optreden eind februari.

Ghosteen – Nick Cave & The Bad Seeds
De plaat die mij elke keer opnieuw doet wenen, vooral het nummer “Bright Horses”. Deze plaat gaat diep en ik voel de rouw (Cave verloor enkele jaren geleden zijn tienerzoon) die in deze nummers ronddwaalt.

Stranger Things Soundtrack from Season 3 – various artists
Ik heb iets met muziek van de jaren ’80 en waar een zender met nummers uit die jaren of voorgekauwde Spotify-lijsten niks nieuws bieden, blijft de soundtrack van deze serie verrassen.

de beste nummers van 2019

Crow – Bear’s Den
Kippenvel. Kippenvel. Kippenvel.

Close – School is Cool
Hun vorige plaat was al een pareltje en dit eerste nummer uit hun nieuwe album belooft alweer veel goeds!

Bright Horses – Nick Cave & The Bad Seeds
Waar zijn die zakdoekjes. Wenen, overal, zelfs in de file op de Brusselse ring.

de beste boeken van 2019

Becoming – Michelle Obama
Vanaf de eerste zin voelde het aan alsof ik bij Michelle op het terras zat, luisterend naar al haar verhalen en anekdotes. Zelden zo genoten van een autobiografie!

Nothing Fancy – Alison Roman
Ja, ook kookboeken zijn boeken – sommige boeken toch. Ik hou wel van die Amerikaanse ‘food editors’ die lekker kunnen koken, maar ook geweldig kunnen schrijven. Stiekem ben ik een beetje verliefd op Alison: ik heb al twee boeken van haar, ik kookte nooit zoveel recepten van iemand en ik kijk vol spanning uit naar mijn gehandtekend exemplaar dat onderweg is…

Simpel – Ottolenghi
Niet meteen onder te brengen in de categorie van beste schrijvers, maar zo genoten van deze recepten, des te meer na het verbluffend lekker etentje bij Ottolenghi Spitalfields in Londen.

de leukste blogs van 2019

Shout your heart out – Liese
Deze dame is een master in het schrijven over dagelijkse dingen, zelfs beslommeringen. Eén van de blogs waarbij ze nog niet goed en wel op ‘publiceren’ heeft geklikt of ik ben daar al om het te lezen!

What Kate Wore
Tja, ook hier lees ik bijna elke post omdat de garderobe van Kate Middleton mij nu eenmaal interesseert, zeker wanneer er high street-stuks aan te pas komen.

Cupcakes and Cashmere – Emily
Eén van de weinige Amerikaanse blogs die ik jaren later nog steeds lees. Akkoord, er werkt nu een gans team achter de schermen en er zitten heel wat “deals” tussen, maar toch vind ik haar nog steeds authentiek.

Tiny Blogt – Martine
Kudos voor Martine met al haar geweldige verhalen: ik hou van haar schrijfstijl en haar kijk op het leven.

Tales from the Crib – Kelly
Ik ben een beetje verknocht aan alles wat Kelly produceert: of het nu een blog, boek of podcast is, ik verslind het allemaal. Ook haar stukken voor De Standaard Magazine of Feeling worden hier altijd van a tot z gelezen. Ik ben een beetje fan ja en die naam zit daar voor niks tussen, pinky promise!

Smitten Kitchen – Deb
Ik wil echt alles klaar maken wat op Smitten Kitchen verschijnt en het verhaal dat aan elk recept vooraf gaat, vind ik zo leuk. Niets zo sec als gewoon een recept en we zijn er mee klaar, neen, ik wil context en die krijg ik hier. Om van te smullen: blog + recepten.

Bertnbreakfast – Bert
Ook Bert is zo’n iemand die kan schrijven over het leven zoals bijna niemand anders dat kan. Telkens weer ontroerd wanneer ik iets van zijn hand lees.

de lekkerste recepten van 2019

Ricotta dumplings with buttered peas and asparagus – Alison Roman
Mijn moederdagcadeau? Laat mij een tweetal uur in de keuken met rust en zorg voor entertainment voor de dochter zodat ik dit recept kan klaarmaken. Ik heb hier vooraf van gedroomd en achteraf nog veel meer. Zo, zo lekker!!

Perfect buttermilk pancakes – Alison Roman
Ik heb zo lang gezocht naar hét recept voor de perfecte American pancakes. Jarenlang dacht ik dat ik er heel dicht bij was met een recept voor ricotta pancakes. Tot ik deze buttermilk pancakes maakte in de kerstvakantie. There’s no way back now: perfect fluffy American pancakes. Ja, ik zei fluffy, want ze ze zijn fluffy perfect!

Braised eggs with leek and za’atar – Ottolenghi
Ik had het boek van Ottolenghi al een tijdje in de kast liggen, maar pas na mijn bezoek aan zijn restaurant ben ik er geweldig veel uit beginnen koken. Dit is mijn go-to lunchrecept wanneer ik thuis ben: zo simpel, maar een explosie aan smaken.

Homemade lasagna – Jamie Oliver
Lasagne: ik heb er een haat-liefde verhouding mee. Meestal vind ik het maar zo-zo en de versie met mijn bolognaisesaus, nah. Ik weet het niet, maar het is gewoon dat niet. Tot ik deze zag passeren op de Instagrampagina van Lise (die mij wel vaker weet te inspireren!).
Dit is hem: de perfecte lasagne. Ook de echtgenoot was lyrisch. De porties uit de diepvries zijn inmiddels op dus hoog tijd om deze binnenkort nog eens op de kookagenda te plaatsen.

Skillet ravioli with spinach – Smitten Kitchen
Een super snel recept (niet gelogen!!) en zo lekker. Perfect op vrijdagavond en ja, die mascarpone is nu niet bepaald diet-proof, maar volgens mij toch een pak gezonder dan frietjes van de frituur, niet?

de leukste instagram accounts van 2019

leentjeloveslight
Ik volg Leentje al jaren en ze is werkelijk een voorbeeld voor mij op vlak van fotografie. Dit jaar heb ik nog meer van haar Instagrampagina genoten dankzij haar vele tips voor fotografen en ondernemers en ik volgde eind 2019 ook een super interessante cursus bij haar!

Silvie Bonne
Ik ken/volg Silvie al een paar jaar en geniet altijd van haar mooie beelden, of het nu in New York, Berlijn of Brugge is. Altijd verrassend, altijd anders!

Michiel Huisman
Michiel Huisman kennen jullie wellicht van Game of Thrones of The Haunting of Hill House. Een mooie man, ja, maar hij maakt vooral mooie beelden. Hij is gebeten door de fotografiemicrobe en fotografeert zowel analoog als digitaal. Altijd pareltjes!

Camera Duels/Cole Sprouse
Riverdale was tot voor kort mijn guilty pleasure en dan durf ik wel eens de cast van zo’n serie (tijdelijk) te volgen op Instagram. Meestal zijn het geen blijvers, maar deze tweede account van Cole Sprouse (Jughead) wel. Hij maakt er een spelletje van om fans die stiekem een foto van hem nemen ook op beeld te zetten met geweldige captions. Zijn hoofdaccount is ook de moeite waard want hij maakt momenteel ook carrière als (mode)fotograaf voor onder andere Vogue en Elle.

Trinny Woodall
Deze pagina was een tip van (ondertussen ex-)collega Femke. Ik vond Trinny al geweldig zo’n 10, 15 jaar geleden, samen met Susannah en dat is blijkbaar nog niet veranderd. Haar Zara-tips zijn zalig en ik heb al een paar dingen op basis van haar posts gekocht. Het beste is de Friday twinning serie waarbij zij samen met een collega in compleet dezelfde outfit verschijnt. De twee hebben een volledig andere lichaamsbouw en het is heel interessant om te zien hoe outfits tot hun recht komen bij beide dames.

de fijnste podcasts van 2019

De 10 meest gegoogelde vragen over…
Ik was een heel klein beetje teleurgesteld toen ik hoorde dat dit geen origineel concept is, maar in vele landen verschijnt, maar ik blijf het goed vinden omdat de vragen tot interessante gesprekken leiden. Vaak kunnen gasten mij ook compleet verrassen. Also: waarom zoeken mensen altijd de lengte van iemand op Google? Ik bedoel: waarom?

Gebladerte
Een vrij recente podcast over boeken die je volgens de gast in elke aflevering zeker gelezen moet hebben. Het voelt net alsof je met de gast in kwestie door zijn of haar huis wandelt langs de vele boeken die er ronddwalen. Heerlijk.

My Dad Wrote A Porno
Oldie but goodie, maar ik ben pas vorig jaar beginnen luisteren. Een halfuur pure ontspanning en vertier!

The Life Coach School Podcast
Onze Brooke Castillo: zoveel over gehoord in de podcast van Werk & Leven en ooit mee begonnen, maar toen vond ik haar wat zweverig. Na een paar afleveringen ben ik over dat zweverige heen. Ik steek er heel wat dingen uit op en haar podcast werkt bijna therapeutisch.

Welcome To The AA
Eén van de beste podcasts ever. Ik ben fan van Alex Agnew en zijn humor, maar deze gesprekken gaan diep – helemaal niks oppervlakkig hier. Ook zijn gasten, geweldige selectie en heel uiteenlopend. De podcast duurt elke aflevering vrij lang, maar net dat maakt dat de gesprekken ook heel diep kunnen gaan.

El Tarangu
Aan het begin van de zomer keek ik wekelijks uit naar deze podcast. Weeral een topper van AudioCollectief SCHIK.

het beste op mijn (televisie)scherm in 2019

De Dag
De echtgenoot en ik zijn niet meer zo vaak samen verslaafd aan een serie tot De Dag verscheen. We hebben zelf een abonnement op Telenet Play genomen zodat we de afleveringen konden binge watchen. Schaamteloos, ja.

De Twaalf
Grijs en somber, maar wat een verhaal. Wat een einde. Een serie met kippenvel!

The Morning Show
Jaja, Apple had mij weer goed liggen. Jennifer Aniston en Reese Witherspoon met (hunk! – when did that happen?) Steve Carell in een serie? Uiteraard namen wij een abonnement van twee maanden op Apple TV+. Geweldige serie, wat een acteertalent. En Billy Crudup, als Cory Ellison, is één van de meest geweldige karakters in een serie, ever!

This Is Us
Heel Amerikaans, maar zo goed gemaakt. Feel good, maar ook tranen met tuiten bij deze serie.

The Handmaid’s Tale
Akelig goed, deze serie. Niets kan tippen aan seizoen 1, maar wat een acteertalenten, wat een verhaal.

Stranger Things Season 3
Het gebeurt maar weinig dat een derde seizoen er in slaagt om het eerste (bijna) te overtreffen, maar Stranger Things deed het. Ondertussen al aan het aftellen naar seizoen 4!

Chernobyl
Een verhaal waarbij je de afloop kent, maar dat toch steengoed is. Ongelooflijk mooi en realistisch verfilmd. Klasse en binnenkort op Canvas (wij keken via Telenet Play)!

Killing Eve
Tijdens de kerstvakantie op een paar dagen tijd deze serie verslonden. Nog tot maart beschikbaar op vrt.nu. Kijken! Kijken! Kijken!

The Haunting of Hill House
Deze was ik bijna vergeten, maar wat was deze serie goed! Ik was niet echt bang, maar het verhaal had me helemaal mee!

Sharp Objects
Geen serie van 2018, maar bekeken toen we Telenet Play hadden. Een donker verhaal, maar dit is Amy Adams op haar best.

de beste lifehacks van 2019

meal preppen
Er zijn heel wat mensen die er lacherig over doen: mijn weekmenu en meal preppen. Stiekem zijn ze stikjaloers, ik ben er zeker van. Het zorgt voor rust, gezonder eten en minder afval. Ook in 2020 blijf ik hier verder mee doen. Binnenkort schrijf ik er wel eens over, al is het maar op vraag van die stikjaloerse mensen.

mijn diepvries
Ik steek er bijna alles in. Nu ook koekjesdeeg! Gedaan met 24 koekjes op te eten. Invriezen die handel en een paar weken later nog eens genieten.
Mijn diepvries is mijn lang leven en behoudt me om op vrijdag naar de frituur te rijden.

mijn geliefde bullet journal
Op de dagen of weken dat ik hem aan de kant leg, gaat het fout. Ik ben er aan verknocht en het maakt mij zoveel rustiger. Ook op het werk heb ik er ééntje en ook daar merk ik de impact wanneer ik hem niet gebruik.

kiezen is verliezen
Gedaan met een halfuur door Netflix scrollen en dan toch maar gaan slapen. Nu maak ik rond 22u een keuze: ofwel tv ofwel lezen. En als het tv wordt, dan ook binnen de paar minuten de keuze maken waar ik naartoe kijk. En ja, als ik tv kijk, zal ik niet lezen en zal mijn teller op Goodreads maar op 5 gelezen boeken stranden, maar so what? Doel voor 2020: meer kiezen en wellicht ook vaker en veel verliezen…

Tot zover mijn lijstjes voor 2019. Misschien komt er wel iets in jouw lijstje van 2020 terecht: ik zou het heel fijn vinden voor jou!
Heb je zelf nog tips voor mij, laat ze dan zeker achter in de commentaren en dan verdienen die misschien een plaatsje in mijn lijstjes van 2020!

8 replys to 2019 in lijstjes

 1. Leuk en inspirerend lijstje!
  Killing Eve, daar ga ik me binnenkort eens aan wagen. En intussen staat Gebladerte al klaar in mijn CastBox, ik ben benieuwd.
  Ik volg ook Leentjeloveslight sinds je verteld hebt over je opleiding daar 🙂
  x

 2. Oeh, lijstjes!
  ‘Gebladerte’ vond ik ook geweldig, en in 2017 aten wij ook eens bij Ottolenghi. Zalig!
  De biografie van Michelle staat op mijn leeslijst van 2020. Benieuwd naar.
  En nu gaan we kijken naar de laatste aflevering van De Twaalf. Spannend!
  (Enneuh: hier nog ééntje hoor, die lag te slapen tijdens de jaarwisseling:))

 3. Toffe lijstjes. Heb er weer heel wat inspiratie uitgehaald. Komen in mijn bujo. Nog een van jouw tips die ik nog altijd in ere houd 😉
  En vereerd om een vermelding te krijgen op je blog natuurlijk 🙂

 4. De biografie van Michelle staat hier hoog op de te lezen lijst. En My dad wrote a porn daar ben ik sinds kort aan begonnen 🙂 Dikke merci om jouw tips te delen, want wat een mooi en zalig lijstje was dat zeg hierboven! X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.