met z’n allen aan de feestdis

nieuwjaar

Ondertussen zijn we alweer een weekje aan het werk en lijken de feestdagen een eeuwigheid geleden. Straks sneuvelt ook hier de kerstboom en dan is het helemaal voorbij. Wat de feestdagen betreft: wij hielden het vrij rustig in die periode.
Onze families zijn niet bepaald groot te noemen dus worden de etentjes hier beperkt tot Kerstavond en Kerstdag bij de ouderparen van respectievelijk mijn man en ikzelf.

nieuwjaar

Op Oudejaar kwam mijn broer met eega even het glas heffen op het nieuwe jaar en daarna zette ik mijn Netflix-marathon in pyjama verder. Om middernacht besloten we toch maar even af te tellen en naar het talrijke vuurwerk in de buurt te kijken, maar rond halfeen zat ik eigenlijk al onder de wol.
Maar goed ook, want traditiegetrouw (toch sinds drie jaar) zijn onze ouders op Nieuwjaarsdag van de partij. Ik ontvang graag gasten en bijgevolg ben ik al wekenlang op voorhand aan het brainstormen over het menu en de tafeldecoratie. Die laatste hield ik dit jaar trouwens vrij sober: wat eucalyptus, veenbesjes en kastanjes bovenop mijn prachtig nieuw tafellaken van Dille & Kamille. De kaarsjes vormen een leuk accent en zijn tevens van Dille & Kamille: een aanrader op gebied van tafeldecoratie. Met dank aan mijn mama die last-minute nog alle servetten (die binnenkort uit het assortiment verdwijnen) op de kop wist te tikken!

nieuwjaar

Dit jaar hield ik het, naar mijn normen, ook voor het menu low-key. Gedaan met ellenlange voorbereiding en niet van het gezelschap kunnen genieten: “preparation is key” (je ziet, dat Engels is er toch nog niet helemaal uit).
In november volgde ik samen met collega(-blogger) Falderie een kookworkshop bij Lieve, mijn derde ondertussen! Daar stond een Fall Supper op het programma wat, met uitzondering van het voorgerecht, ook de menu op Nieuwjaar geworden is.
Geen ingewikkelde dingen, maar authentieke smaken en, niet onbelangrijk, vrijwel alles is op voorhand klaar te maken. Ik heb er een hekel aan wanneer ik als gastvrouw niet kan deelnemen aan de conversaties dus voortaan zorg ik dat de focus in mijn menu’s toch net iets anders is.

nieuwjaar

Nu zijn jullie ongetwijfeld benieuwd naar wat er op het menu stond (zou ik toch zijn in jullie geval), dus bij deze:

Aperitief
Bubbels met een assortiment van Italiaanse en Franse charcuterie, kaas, druiven en noten, zelfgemaakte rode en groene pesto met bruschetta

Voorgerecht
Soep van aardpeer met Emmental en ham

Hoofdgerecht
Stoofpotje van kip met Marsala en groentjes in de oven

Dessert
Frisko met chocoladefondue

nieuwjaar

Ik ben in de loop van 2015 echt wel afgestapt van het principe van 10 000 verschillende, zelfgemaakte hapjes bij de aperitief. Uiteindelijk ben ik er vaak even lang of zelfs langer aan bezig als bij een voorgerecht en dat is echt niet de bedoeling. Bovendien staat alles bij de aperitief in het midden van de tafel zodat mensen die iets niet lusten dit gewoon kunnen negeren. Werkt perfect voor mij en het laat me toe ten volle van de aperitief te genieten (tegen een glas bubbels zal ik niet gauw neen zeggen).

nieuwjaar

Naar het einde van de avond toe was de sfeer al wat losser en dus het ideale moment aangebroken om mijn gekke brilletjes uit te halen die ik als Kerstcadeautje van de mensen van Fun kreeg. Het zorgde meteen voor het meest hilarische moment van de avond. Het filmpje onthoud ik jullie wijselijk, maar de polaroids krijgen jullie toch van mij cadeau. De selfie zelf kan je terugvinden op mijn Instagram: het bleek een grote hit!

nieuwjaar

Momenteel is het alweer brainstormen geblazen voor het volgende etentje want binnen minder dan twee weken vier ik mijn verjaardag! De januarimaand is hier één groot feest, dat kan je wel stellen.

Vieren jullie de feestdagen (of verjaardagen en dergelijke) uitgebreid en staan jullie bij momenten ook zelf in voor de feestdis of is het van (al dan niet op locatie) “voetjes onder tafel schuiven” geblazen?

8 replys to met z’n allen aan de feestdis

 1. Ik heb me proberen inhouden deze Kerstperiode. Kerstavonden mama’s kant in een klein groepje, Kerstdag aan papa’s kant. Oudjaar met hele groep vrienden tot in de late uurtjes (heerlijk vond ik dat!) en Nieuwjaarsdag hier thuis met de kleine familie. Ik hou heel erg van de voorbereiding aangezien ik zelf wel graag kook. En ik prijs mezelf gelukkig dat de ‘feestjes bij de familie van het lief’ nog niet voor mij zijn, dat bespaart me een aantal kilo’s in de kerstperiode!

 2. Helaas geen keukenprinses hier. Als er iets gekookt moet worden, doet mijn lief dat, maar we kiezen meestal voor uit eten gaan. Met vrienden doen we op Oudejaar ieder een gerecht, zodat er niet één iemand is die de hele tijd in de keuken moet staan.

 3. Ik kook eigenlijk niet zo graag en nu wij aan het verbouwen zijn (en erin wonen), komt het er al helemaal niet van. Wij mochten dit jaar bij alle feesten de voetjes onder tafel schuiven. Heerlijk vind ik dat!

 4. Hier kenmerken de feestdagen zich al jaren door veel te veel eten. Voor mij hoeft het allemaal zo uitgebreid niet, maar dit jaar kookte ik wel zelf op oudejaarsavond, én uitgebreid. Voor ons ouders, omdat ze al zo veel voor ons hebben gedaan. Hier ook een januari-jarige, dus kort na de feestdagen is het nog van verjaardag vieren ook.
  Je tafelversiering vind ik echt prachtig! Eenvoud siert!

 5. Wij mochten dit jaar twee keer onze voeten onder tafel gaan schuiven en twee keer was het bij ons te doen. Als wij mensen over de vloer krijgen maken we het ons zo gemakkelijk mogelijk en kiezen we voor gourmet of iets dergelijks. Op zich vind ik 4 feesten wel veel. Op Nieuwjaar heb ik eigenlijk al geen zin meer om nog te eten, laat staan een hele feestmaaltijd. Maar desondanks vind ik het toch een hele leuke periode, ik kijk er elk jaar weer naar uit.

 6. Met die kip kan het niet mislopen he! Zo lekker en het ziet er ook heel mooi uit.

  Wij hebben telkens de voetjes onder tafel mogen schuiven (maar moesten wel telkens de nodige kilometers rijden)

  ‘t Is weer voorbij en ergens ben ik er ook niet rouwig om… De gevulde kalkoen is weer voor een jaartje voorbij… 😉

 7. Ik vind je nieuwe website echt superknap! Hij leest ook makkelijk 🙂 Nog eens bedankt voor jouw boekentip ook, begin maart komt er een nieuwe versie van uit dus ik heb hem voorlopig gereserveerd en kijk er naar uit! Dat autootje met die kerstboom erbovenop op jouw tafel vind ik de max! Groetjes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.