even ranten

ranten

2 rant (werkwoord)
1 bombast uitslaan
2 tieren, tekeergaan: the schoolmaster started to rant and rave de meester begon te razen en te tieren

Bron

Mag ik dat? Even ranten? Ik weet dat Twitter the place to be is voor wie hier zijn brood mee verdient of Dansaertvlaminggewijs door het leven gaat. Echter, ik merk ook meer en meer negativiteit op Instagram. Ik heb er een haat-liefdeverhouding mee, met dat laatste platform. De laatste maanden gebruikte ik het vooral om leuke dingen te volgen en te posten. Ik probeer weg te blijven van verzuchtingen, klagen, frustraties,…. En ja, het leven is *** en we moeten ons voordoen zoals we écht zijn, maar geef toe: plak jij je foto album vol met mislukte foto’s en/of slechte herinneringen? Ik dacht het niet.

Mijn ei: ik wil het kwijt

Soms moet ik wel eens mijn ei kwijt kunnen. De vraag is waar ik dat dan doe? Het antwoord is voor de hand liggend: echtgenoot, vrienden, collega’s, ouders. Toch voldoen zij soms niet. Dan waan ik me één of andere messias met veel volgelingen die haar stem wil laten horen. Die gehoord wil worden. Buiten die beperkte kring. Ja, ik heb me er ook al schuldig aan gemaakt. Wanneer ik mijn verhalen van de afgelopen twee jaar bekijk…. Heel wat verzuchtingen vonden hun weg naar mijn feed. Daar probeer ik nu van af te stappen. Het hoofd zit goed en mijn online leven is daar een weerspiegeling van.

Alleen: soms moet er wel het één en ander uit. Gelukkig heb ook hier een platform en wie geen zin heeft, leest het gewoon niet. Zo blijf Instagram mijn happy place en kan ik mijn ei kwijt. Iedereen content?

Lijstjestijd

Omdat ik fan ben van lijstjes zal ik ook hier deze vorm gebruiken. Lijstjes, is er iets beter in het leven dan lijstjes? Ik dacht het niet.

Waar ik me aan erger:

 • auto’s die hun richtingaanwijzer niet gebruiken. Was de “pinker” in optie misschien?
 • dank u zeggen. Twee woorden, een wereld van verschil.
 • mensen die werkelijk op àlles commentaar hebben, gewoon maar om commentaar te hebben. Waar is die ducttape?
 • rijvaardigheden die verdwijnen wanneer het regent.
 • de lage stand van de zon ‘s morgens en ‘s avonds. Ik hou van de zon, maar je ziet geen reet.
 • online wachtrijen voor het boeken van tickets.
 • handen die niet gewassen worden na een toiletbezoek.
 • toiletten op locatie die niet doorgespoeld werden: but why?
 • vuil bestek dat met de snijkant naar boven zit in het mandje in de vaatwas.
 • de term ‘coach’ en de hoeveelheid coaches die er rondlopen.
 • verkondigen dat de chauffage nog niet aanligt.
 • de vaccinatiebereidheid die deze herfst bij velen ontbreekt.
 • auto’s die aan mijn gat plakken: “I’m a regelteef and I love it!”.
 • een korting mislopen in de winkel.
 • een lege koffiekan wanneer ik wil bijtanken.

Er zijn ongetwijfeld nog heel veel meer zaken waar ik me aan erger, maar dit kwam op dit eigenste moment in me op. Een disclaimer laat ik nog even achterwege want uiteraard plak ik er geen namen op. De lijst is wél gebaseerd op waargebeurde feiten, maar dat was duidelijk zeker? Wink wink.

Geheel willekeurig feitje: wanneer ik een blogpost schrijf, voeg ik achteraf de foto’s toe. Ik besef nu ook dat ik geen foto’s neem van zaken waar ik mij aan erger. Ik heb dus maar een foto gezocht van een fancy toilet in Parijs. Zo ééntje waar uw eten koud wordt omdat je te lang weg zit. Om foto’s te nemen, hé.

9 replys to even ranten

 1. Ik voel me even heel dom, want ik dacht dat ‘ranten’ een West-Vlaams woord was. En dan is dat gewoon Nederlands…
  Ik kan me wel vinden in veel van je ergernissen en het lijstje ook aanvullen. Misschien maak ik wel eens mijn eigen versie van deze blogpost.

 2. Te veel herkenbare irritaties. Ik H A A T dat, van die mensen die overal commentaar op hebben. Echt vermoeiend en irritant en focus gewoon op uw eigen leven en de leuke dingen. Dat probeer ik toch te doen.
  Ik was dus laatst ook naar de Hunkemöller geweest waar ik vier bh’s kocht om dan de week erna terug te gaan om 2 exemplaren te ruilen en te zien dat ze een actie deden van 3+1 gratis. Kon dan gelukkig voor die 2bh’s wel meer terugkrijgen door de actie maar toch. Dat vond ik echt kut.
  En die pinkers, weet je wat ik niet snap? Mensen die hun pinker opzetten als ze een rondpunt op rijden (terwijl, je kan maar 1 richting uit dus…) en dan niet opzetten als ze er af gaan. Zucht.
  Het lucht toch eens op hé, al die ergernissen uitschrijven. :p

 3. Hoera voor lijstjes! Ranten moet echt kunnen, en ik ben ook een grotere voorstander van ‘hoe het echt is’ in plaats van ‘hoe iedereen verwacht dat het is’.
  De autogerelateerde ergernissen zijn voor mij zó herkenbaar; in de auto kan ik dan soms echt een soort van roepen op die chauffeurs…
  Lage zon is inderdaad vervelend, en nóg vervelender en gevaarlijker als het geregend heeft…
  Ik vroeg me al af waarom de foto van het toilet hierbij stond. Fan van fancy toiletten wel :-).

  1. Er gaat niks boven de toiletten van Sketch in Londen. Ze zijn zo top dat ik ze zelfs niet wil gebruiken in een post waarbij ik aan het ranten ben. 😉

 4. Zalig lijstje! Ongelooflijk herkenbaar ook, want aan veel van bovenstaande ergernissen erger ik me ook vaak 🙂 En ik volg je wel: dat je van Instagram je happy place maakt. Ik probeer dat ook meer te doen. Tot slot: zalige foto van dat toilet zeg 🙂

 5. Veel irritante dingen ja, en vooral dat constante commentaar hebben. Die mensen kunnen dan toch niet echt gelukkig zijn met hun leven, denk ik dan. Verschrikkelijk en echt heel vermoeiend. Ik vind die grens op Instagram trouwens ook moeilijk haha: ik wil geen picture perfect mensen volgen, maar ook geen mensen die alleen maar zeuren. Ik bewaar die balans zelf een beetje in mijn feed/stories: mijn stories zijn denk ik ‘echter’ dan mijn feed, dus daar zeur ik al eens meer denk ik haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.