6 leuke ideetjes om de werksfeer te bevorderen

Jobinhoud is belangrijk, dat zal je mij niet horen ontkennen. Wat voor mij echter ook van groot belang is: de sfeer op het werk. Uiteindelijk slijt je het merendeel van je week(dag) met je collega’s, niet? Dan mag er voor mijn part wel wat moeite gedaan worden om de sfeer erin te houden.

Zonder al te veel stoefen: ik denk dat we daar bij ons wonderwel in slagen. Dat is toch de reactie van de vaste waarden, maar ook van tijdelijke krachten zoals jobstudenten en stagiairs. Mis je zelf wat sfeer op het werk of ben je nog op zoek naar een aantal leuke initiatieven om de band tussen de collega’s hechter te maken, dan help ik je graag verder!

1. Geef eens een complimentje

6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Dit is er ééntje dat niet louter voor de werkvloer geldt, maar voor iedereen in je naaste omgeving. Wie houdt nu niet van een complimentje op tijd en stond, right? Wist je dat we vandaag, 1 maart, complimentendag vieren? Onze HR dienst pakte dit op een leuke manier aan. Er werden sterren uitgedeeld waarop je complimentjes voor elkaar kon schrijven. Die complimentjes hangen nu mooi aan een wall of fame in het onthaal van het bedrijf. Het was heel fijn om zien dat heel wat mensen aan het schrijven gingen!

2. Organiseer eens een (team)lunch

6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Als er iets is dat de mensen altijd dichter bij elkaar brengt dan is het wel eten. Wie mij op Instagram volgt, weet dat er bij ons veel gegeten wordt. Dat gaat van ontbijt, over lunch tot soms diner en met heel veel zoets tussenin. Nochtans geven we geen kookboeken uit. Neen, er is altijd wel een gelegenheid om te trakteren en elke eerste vrijdag van de maand gaan we lunchen. Geen verplichting: wie zin heeft, gaat mee en wie er niet is, wordt zeker niet scheef bekeken. We hebben een aantal vaste adresjes, maar proberen ook af en toe iets nieuws. Aangezien we ondertussen meestal met een 15 tot 20-tal collega’s zijn, is dat niet meer zo evident, maar tot nu toe is dat logistiek allemaal gelukt!
6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Een paar keer per jaar doen we van vettige vrijdag en dan is bijna iedereen van de partij. Frietjes: ze zijn toch zo lekker!

3. Doe eens van after work

6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Af en toe, en vooral vakantie/seizoensgebonden, doen we eens van after work. We gaan gezellig iets drinken in het Brugse en wie dat wenst, kan aanschuiven om een hapje te eten. Ook hiervoor hebben we een aantal leuke adresjes, waaronder Parazzar, dat vlakbij ligt en niet alleen super gezellig is, maar ook de beste spaghetti serveert!

4. Maak het gezellig in je bureau

6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Ik heb het niet zo begrepen op clean desk: never have, never will. Ok, mijn bureau moet proper liggen, maar er mag toch iets van persoonlijkheid en sfeer in zitten. Wie aan mijn bureau komt, kan zich onmiddellijk een beeld van mij vormen: een kop koffie, heel veel balpennen en stiftjes, veel foto’s en kaartjes. Helemaal ik dus! Bovendien wordt er, en niet enkel bij mij, heel wat versierd rond de Kerstperiode. Met Sinterklaas wordt hier dan ook weinig rekening gehouden (ook al komt hij elk jaar trouw op bezoek: sorry, Sint!).

5. Maak die hashtag waar

6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Is er ergens een speciaal evenement, dan zijn we er als de kippen bij om mee te doen. Zo hebben we afgelopen december voor het vierde jaar op rij mee gedaan met Ugly Christmas Sweater Day. Met succes want elk jaar staan er meer mensen op de foto!

6. Een omdenkertje hier en daar

6 leuke dingen om de werksfeer te bevorderen
Ik weet niet of jullie Omdenken kennen, maar ik ben een grote fan. Elke morgen zit er dan ook een leuke omdenker in mijn mailbox. Gelukkig ben ik niet de enigste en wie leuke quotes of omdenkers tegenkomt, aarzelt niet om deze met de collega’s te delen. Zo hangen er af en toe leuke postkaartjes in onze keuken. Meer heb ik alvast niet nodig om even een glimlach op het gezicht te toveren.

Ook gebeten door mijn tips of zit de sfeer op jouw werk sowieso snor? Ik lees het graag in de commentaren!

Deze post maakt deel uit van de 40 dagen bloggen-challenge. Dit is dag 16/40.

3 replys to 6 leuke ideetjes om de werksfeer te bevorderen

  1. Op de VRT nieuwsredactie was er heel wat sfeer. Op mijn nieuwe job is er niet alleen een fijne sfeer, maar heb ik ook mijn eigen bureau dat ik met niemand moet delen! Dus ik ben het nu wel wat aan het personaliseren: had al mini echte kerstboom tijdens de feestdagen! Nu staan er twee plantjes en mijn pennen zitten in een leuk potje en ik heb ook zo’n everyday keramiek potje staan voor mijn sleutels etc in te leggen. Verder hou ik wel van clean desk!

  2. Wat een leuke ideeën! Doordat ons team op verschillende locaties werkt zien we elkaar niet vaak. Maar ik ga hier wel inspiratie uithalen voor die keren dat we elkaar wel zien!

  3. wij hebben ook om de 2 maand een “happy lunch” maar daar brengen we allemaal zelf eten mee in een thema: tapas, picknick, raclette, …

    We vieren maandelijks de verjaardagen van de maand met een kleine tractatie dat een vast team voorbereidt (met wat gekregen budget van onze werkgever). Die organizeren ook een maandelijkse “toilet” quiz waar dan een maand lang een moeilijk raadsel of zoekplaat of zoiets ophangt en we zijn dan in competitie tegen elkaar om het te vinden.

    En we doen ook gezamelijk soms mee aan vb rodeneuzendag of supporterren voor een Rode Duivel wedstrijd enz en dan zijn we ook wat in thema gekleed en maken we groepsfoto.

    Gelijkaardige dingen dus. Het enige dat bij ons echt nooit lijkt te lukken is na het werk samenkomen. Zelf moet ik zo hard crossen om op tijd naar huis te gaan naar de kinderen dat ik daar in feite zelf ook niet zit op te wachten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.