een zomers elixir in een lijstje van tien tips

Voor velen onder ons is de vakantie al gedaan of loopt hij op zijn einde. Nog een luttele twee weken en daar is de septemberstart. Toch wil ik dat vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthouden. Mocht ik kunnen: ik stopte het in een flesje als een soort van elixir om af en toe van te genieten. Uiteraard kan dat niet, maar je kent dat spreekwoord wel met slingers en feest en ophangen, hé? Dit lijstje zal je vooral helpen om dát te doen. Op die manier kan je ongetwijfeld die zomer van 2025 nog wat langer koesteren.

1. Hét zomers gerecht

Mijn courgettes doen het dit jaar relatief goed. Ik vraag me wel af hoe mensen er in slagen van die te doen groeien en groeien en groeien, maar ik ben al blij met de zes courgettes die ik ondertussen kon oogsten. De smaak van groenten uit eigen tuin is onovertroffen. Courgettes eten we dan wel het ganse jaar door, maar dit is toch helemaal anders. Ik verwerk ze op verschillende manieren, maar mijn favoriet blijft toch de spaghetti alla nerano. Ik ben ooit op dit recept gekomen door een reis -en kookprogramma van Stanley Tucci. Een Amerikaans acteur met Italiaanse roots, een tikkeltje arrogant, maar we delen een liefde voor martini’s en pasta’s. Ik heb niet altijd de juiste kazen in huis en ik frituur ook niet op mijn kookvuur (ik durf dat niet), maar zie het als een spaghetti alla nerano à la Kelly.

Voor twee personen rooster ik twee courgettes in de oven. Hiervoor doe ik de courgette in schijfjes (met een mandoline, semi-fijn) en rooster ze per ovenplaat dus ik ben wel even bezig. De oven zet ik op 220 graden zodat ze mooi bruin worden. Pasta kook ik in gezouten water en ik hou wat kookvocht aan de kant. Dan een ajuin en wat look stoven, peper en zout erbij en de geroosterde courgette er onder mengen. Ik gebruik wat kookvocht om er echt een soort courgettepasta (met stukken courgette) van te maken. Dan nog heel veel pecorino erbij en nog wat peper en zout. Pasta er door mengen en klaar. Het internet doet er soms nog wat kruiden bij of frituurt de courgettes, maar ik vind het op deze manier goed. Zonder al te veel franjes dus. De kaas moet normaal gezien provolone zijn, maar ik heb dit niet standaard in huis en pecorino wel. Gebruik vooral een harde, liefst pittige kaas. Parmezaanse kaas vind ik niet pittig genoeg. Ik ben sowieso in mijn kokerelllen-periode en heb vanalles uitgeprobeerd deze zomer: van cold brew koffie tot tiramisu. Als ik er de tijd voor kan nemen, werkt koken echt ontspannend.

2. De binge watch

Op minder warme zomeravonden nestel ik mij graag in de zetel voor de televisie. Sinds het begin van de zomer staat het allerlaatste seizoen van The Handmaid’s Tale op Streamz. Ondertussen heb ik deze uitgekeken en ik vond het een mooie afsluiter. Aan het begin van de zomer keek ik quasi elke avond naar Vive le Vélo, al gaat mijn aandachtsspanne tegen de derde Tour-week fel achteruit. Een aflevering duurt ook meer dan een uur, best lang!

3. De ultieme uitstap na een werkdag

Wij hebben het geluk om vrij dicht aan zee te wonen, op een klein halfuurtje staan we op het strand. We profiteren hier dan ook geweldig van. Een uurtje of een kleine twee uur in het zand zitten, kijken en en luisteren naar de zee. Om er nog langer van te genieten, nemen we ook al eens een picknick mee. Tip: in een thermos blijft een wijntje lekker fris. Dit zijn eigenlijk twee tips in één, thank me later.

4. Hét zomers drankje

Ik heb ondertussen drie rabarberplanten in de tuin en die groeien elke zomer weelderig. Dit jaar nam ik me voor om er veel mee te doen. De voorbije zomers durfde ik ze immers wat te vergeten of verwaarlozen. Ik maakte veel compote (recept via Karola’s Kitchen), bakte cake en koekjes (ook allemaal te vinden op de website van Karolien). Eén recept stak er echter bovenuit: de rhubarb cordial die ik vond op de blog van Smitten Kitchen. Het origineel komt uit boek Drinking French van David Leibovitz, een Amerikaanse chef die schijft over eten en in Parijs woont. Ondertussen staat de derde batch te rijpen in de berging en ik maak er nog een allerlaatste vooraleer ik mijn rabarberplant wat winterse rust gun.

5. De reishack

Ik zag deze ooit passeren bij Lore op Instagram en uiteindelijk vorig jaar gekocht omdat ik toen veel gereisd hebt. Het kost bijna niets en is elke euro waard. Al mijn beautyspullen passen hier in, het ding waakt er ook over dat ik niet te veel mee neem. Je hangt het op aan een haakje in je (bad)kamer et voilà. Ik vond de mijne op Bol, maar ook verkrijgbaar bij Amazon en dergelijke.

6. De vakantiesouvenirs

Vroeger kochten we nogal kitscherige vakantiesouvenirs. Vaak in de vorm van beeldjes en dergelijke die dan een plaats vinden en dan weer niet. Uiteindelijk allemaal rommel die in de weg ligt. Al ben ik wel iemand die souvenirs kan smaken zoals een collegavriendin tijdens een tripje naar Amsterdam wist op te merken. Tegenwoordig zoek ik het nuttige op en door de aankoop op vakantie zijn die herinneringen er onlosmakelijk aan verbonden. Van onze recente trip naar Engeland bracht ik dus huisgemaakte tomatensaus mee van het Italiaans restaurant waar we onze laatste avond doorbrachten. Een boek van de plaatselijke onafhankelijke boekhandel gaat ook altijd mee. Een theedoek of ovenwanten van vorige reizen brengen me terug naar die vakantie.

7. De leestip

Als ik alles samentel, zal ik misschien wel een boek of drie gelezen hebben in mijn congé payé. Echte zomerlectuur is dit niet want ik las een boek uit de Beartown reeks en die gaat over hockey en winterse taferelen. Misschien goed voor wat afkoeling op warme dagen. Mijn leestip is vooral: verspil je kostbare tijd niet aan een boek dat niet vlot. Leg het aan de kant en neem een volgend boek. Koop jezelf een e-reader zodat je ook buiten in het donker kan lezen.

8. Laagjes leggen, niemand zeggen

Het was de zomer van de laagjes. Er was een hittegolf en dan nog eentje, maar daartussen vooral laagjes. Ik investeerde in enkele mooie not-so-basic basics tijdens de solden waar ik ongetwijfeld nog lang plezier van zal hebben.

9. De zomerse playlist

Zoals de voorbije zomers stelde ik ook een playlist samen die niet meteen zomers is, maar wel mijn zomer weerspiegelt. Ik heb me nog ingehouden en slechts één nummer van Oasis toegevoegd. Zij kleurden nochtans mijn zomer met hun onovertroffen optreden in Londen begin augustus. Misschien een extra tip: begin maar al te sparen als ze dan toch dat Europese deel beslissen te doen in 2026.

10. De zero waste summer

Ik ben al eventjes into zero waste. De ene keer lukt het me al beter dan de andere, maar ik hou van de tips die ik ergens lees of zie. Tiramisu te loperig? Dan draaien we die in een cake: het resultaat was alvast heel lekker! De rabarber die over is van de rhubarb cordial? Daar maak ik de volgende keer een boozy compote van. Beste hack op Instagram was het invriezen van boterwikkels om later je deegvorm mee in te vetten. Geen idee wat de husband zal zeggen als hij die verpakking in de diepvries vindt.

Geniet van de zomer! Heb je zelf een zomerse tip? Laat die zeker achter in de comments!

3 replys to een zomers elixir in een lijstje van tien tips

  1. Die toiletzak ziet er geweldig uit! Ik heb iets gelijkaardigs maar in kleiner formaat, deze zou perfect zijn 😍.

  2. Oeh, ik was vergeten dat ‘The Handmaid’s Tale’ op Streamz staat! Ik moet het laatste seizoen ook nog zien. Ik ben stiekem wel blij dat het het laatste is, want ik vond het met het seizoen slechter worden, maar wil het nu wel uitkijken. En amai, een werkdag eindigen op het strand, heerlijk! Ik probeer op vakantie ook niet té snel te vallen voor cliché souvenirs haha. Daar lijkt dat altijd een goed idee en als ik thuiskom, denk ik ‘oei’. Ik koop wel altijd een magneet en soms ook een kommetje of iets anders voor in de keuken. Oh, en die lange ‘jas’ is epic!

    1. Het ging inderdaad wat bergaf in de meest recente seizoenen. Ik wou het laatste nu echt wel uitkijken, al geef ik soms ook op. De jas kreeg ik inderdaad al heel veel complimenten over, ‘epic’ lijkt me een goede omschrijving. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.