6 tips om een vakantie fotoboek te maken + winactie

We beleven een zonnig weekend, hopelijk de voorbode van een indian summer. Toch kan ik in het najaar ook wel genieten van een zondagnamiddag thuis. De regendruppels op het raam, het geluid van de regen, de kilte in huis verdrijven met een gezellig haardvuur. Ik neem er een kopje koffie bij en doe dingen waar ik in de zomer niet toe kom. Lezen bijvoorbeeld of nog even mijmeren over de voorbije vakantie.

smartphoto fotoboek

Mocht het jullie nog niet opgevallen zijn: ik neem veel foto’s. Een smartphone maakt dat zelfs nog erger want die heb ik altijd bij de hand. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat mijn foto’s vaak gewoon op mijn harde schijf blijven staan. Ik laat af en toe wel eens afdrukken maken om mijn muur op te vrolijken of ik maak een fotocadeau. Fotoboeken maken? Neen, daar waag ik mij niet aan.

smartphoto fotoboek

Tot Smartphoto mij enige tijd terug contacteerde. Of ik zin had om hun nieuwe fotoboeken te testen? Dat leek me wel een leuk idee, zeker omdat we deze zomer onze eerste reis met Emma maakten. Ondertussen lijkt die reis alweer eeuwen geleden en begon ik enkele weken terug eindelijk aan dat langverwachte fotoboek. Een aanzienlijk werkje waar ik niet op 1-2-3 mee klaar was, maar het resultaat mag er wezen. Vorige week zat het boek in de bus en het is een echt pareltje geworden.

Een fotoboek maken kan simpel zijn: de website van Smartphoto heeft zelfs een optie om je fotoboek zomaar op te vullen met de door jou opgeladen foto’s. Wie het grondig wil aanpakken, spendeert doorgaans wel wat meer tijd aan het maken van zo’n fotoboek. Daarom zet ik jullie graag op weg met een aantal praktische tips!

Tip #1: Cureer

Ik ben gestart met meer dan 1500 foto’s. Het moeilijkste werk is de selectie maken. Doe dit goed en overweeg of het nodig is om een bepaald beeld in het boek te hebben. Wees ook zuinig met verschillende beelden in dezelfde setting: dragen die bij tot het verhaal?

smartphoto fotoboek
smartphoto fotoboek

Tip #2: Vertel een verhaal

Breng je foto’s aan de hand van een verhaal. In dit verhaal zullen belangrijke en minder belangrijke momenten zijn. Die kan je vertalen naar de grootte van de foto. Een mooi landschap zal in mijn fotoboek een volledige pagina in beslag nemen, een selfie met de iPhone dan weer niet. Ga hier op zoek naar een goede balans.

Tip #3: Werk chronologisch

Wanneer je een fotoboek met vakantiefoto’s maakt, werk je best chronologisch. Opnieuw, je vertelt het verhaal van je vakantie en die loopt over een bepaalde periode: er is dus een zekere chronologie in vervat. Die neem je best mee in het maken van je album.

smartphoto fotoboek

Tip #4: Hou het rustig

Wat ik zo mooi vind aan ons fotoboek is het feit dat ik het op de salontafel kan leggen als ware het een coffee table boek. De afwerking is mooi, het papier ook en het feit dat ik voor rustige composities gekozen heb, draagt daar toe bij. Ik heb zelden een pagina van meer dan drie of vier beelden voorzien. Wissel ook voldoende af in de opmaak van je pagina’s.

Tip #5: Tekst is de grootste vijand

Wil je een mooi fotoboek, laat dan tekst bij de foto’s achterwege. Ons fotoboek bestaat louter uit foto’s. Het verhaal bij de foto’s pen ik neer in een apart boekje. Bij Paperie vond ik hiervoor een heel leuk invulboekje waarin ik ook een aantal van mijn Instax foto’s kwijt kan. Het perfecte huwelijk als je het mij vraagt.

smartphoto fotoboek

Tip #6: Kies voor een large fotoboek

Ik heb een groot fotoboek besteld en heb voor een liggend formaat gekozen. Dat is natuurlijk vrij persoonlijk, maar zoals ik al eerder aanhaalde, wil ik dit boek graag in huis kunnen leggen. Het grote, liggend formaat leent zich hier perfect toe.

smartphoto fotoboek

Zin om zelf aan de slag te gaan met de vakantiefoto’s? Dan heb ik goed nieuws! Eén van jullie kan namelijk een cadeaubon ter waarde van 25 euro winnen, te besteden bij Smartphoto. Wat moet je doen om die te winnen?

Meedoen kan tot en met maandag 2/10. De winnaar wordt bekend gemaakt op Facebook! Sowieso krijgt iedereen een leuke verrassing in de mailbox! Succes!

16 replys to 6 tips om een vakantie fotoboek te maken + winactie

 1. Punt 1. en punt 3. om deel te nemen waren al even in orde. Grote fan van je blog en trouwe lezer. Maar over punt 2 moest ik even denken. De mooiste herinnering. De hele vakantie was zo leuk. De eerste keer met z’n 4. Vorig jaar zijn we niet op vakantie gegaan aangezien kleine broer zich elk moment kon aankondigen. We keken enorm uit naar onze vakantie dit jaar en we zouden ervan genieten. Op de terugweg begon mijn dochter, van 4, te huilen. Grote tranen, groot verdriet. Ze zei ‘hoe sneller we rijden, hoe verder we weg zijn van onze vakantie. Ik ga dit zo hard missen.’. Ik ging spontaan mee wenen. Zo een triest moment van spontane gevoelens van een klein meisje vatten eigenlijk de vakantie samen. De mooiste herinnering. De hele vakantie. Die absoluut nog een beetje langer mocht duren.
  Bedankt voor de leuke tips voor een geslaagd fotoboek.

  1. Heel leuk om zo’n toffe feedback te krijgen, Debbie! En wat een mooie herinnering, ééntje om te koesteren (het zit in de kleine dingen): bedankt om te delen!

 2. moh, ik likete nog je fotografie-site niet! Goeie give-away dus 😀 Hoh, de leukste herinnering kan ik niet meteen benoemen al springt Engeland er wel meteen uit!!

 3. Dat boek ziet er fantastisch uit! Ik vind het ook altijd zo moeilijk om een evenwichtig boek samen te stellen. Met het album van J. haar eerste levensjaar ben ik wé-ken bezig geweest, maar het is o zo leuk om een tastbaar boek te hebben met foto’s (om dan boven te halen als er bezoek komt bijvoorbeeld).
  Mijn mooiste vakantieherinnering was het huwelijksaanzoek van mijn man tijdens onze roadtrip door de VS, maar de eerste vakantie met J., die qua omgeving veel minder spectaculair was, was ook héél bijzonder!

  1. Dankjewel, het heeft me ook heel wat uurtjes zoet gehouden. Inderdaad, dat tastbare maakt het net zo leuk! Dat is een wel hele mooie vakantieherinnering!

 4. In juli ben ik bevallen van ons tweede dochtertje Saar.. In augustus zijn we voor het eerst met z’n viertjes op vakantie geweest naar Kos (reuze spannend om te vliegen met een baby van 6 weken oud!). En we hebben het hier echt heerlijk gehad. Ik zou graag een prachtig fotoalbum maken van deze bijzondere vakantie!

  1. Wat een leuke herinnering: wellicht heel spannend om met zo’n jonge baby te vliegen. Blij dat jullie genoten hebben!

 5. We zijn al enkele keren met Terrence op reis geweest (Praag, Tenerife, Toscane en Marbella).
  Er springt niet meteen 1 specifieke herinnering uit, eerder een totaalgevoel van echt geluk! Door ons beroep zien Tom en ik elkaar niet zoveel, of toch zeker niet kwalitatief veel.
  Op reis gaan is voor ons pure qualitytime en genieten van elk moment met ons 3.
  Ook bij mij blijven alle foto’s op onze gsm’s of harde schijf staan, echt zonde!

  Bedankt voor deze leuke wedstrijd Kelly!

 6. Ik lees al n tijdje je blog, maar volgde je nog niet op FB – bij deze wel :).
  Beste vakantieherinnering = urenlang staan gapen naar de indrukwekkende watervallen van Iguazu!

 7. Niet gemakkelijk om de mooiste vakantieherinnering te bedenken, maar als ik denk aan de mooiste vakantie van de laatste jaren, dan is het toch vast en zeker de eerste ‘grote’ vakantie die we maakten met ons viertjes naar Singapore en Bali. In Singapore op bezoek bij vrienden, in Bali op avontuur en echte quality time met de kindjes. Maar wat deze vakantie voor mij zo bijzonder en memorabel maakt, is dat het de laatste ‘zorgeloze’ vakantie was. Enkele weken na onze terugkeer kregen we heel slecht familiaal nieuws te verwerken. Zo heb je in je leven plots een leuke, zorgeloze periode ‘voor’ en een mindere, andere periode ‘na’ een bepaalde gebeurtenis, en deze vakantie behoort met stip tot de periode ‘voor’ …

 8. Fijne tips! Kan er mij helemaal in vinden (al twijfel ik soms om toch hier of daar kort wat tekst te schrijven, al is het enkel de naam van de locatie, gewoon omdat fotoboeken er al zo zelden van komen, laat staan bijhorende teksten in een apart boekje…;-)

  Ik heb geen facebookaccount en kan je pagina’s daar dus niet liken, maar ik besefte wel dat ik je instagramprofiel nog niet volgde (geen idee waarom!), dus heb je er daar dan tenminste een volger bij 🙂

  Mijn mooiste vakantieherinnering… dat is een moeilijke! De mooiste reis die ik maakte was die naar Canada vier jaar geleden en dan zeker de wandelingen in Tweedsmuir Provincial Park. Alleen heeft (o.a.) die reis tegenwoordig een bitterzoete bijklank, aangezien de man waarmee ik toen op reis ging onze relatie een paar maanden geleden beëindigde… Ach ja, gelukkig blijven de herinneringen zelf wel mooi en wanneer ze toch teveel pijn doen, heb ik gelukkig ook nog massa’s mooie herinneringen aan reizen met mijn ouders en broer (waar die op en rond de Ventoux toch wel de kop spannen).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.