20 dingen die ik wil doen in 2020: tussenstand

Begin dit jaar, toen Covid-19 nog heel ver weg was (of toch niet), maakte ik werk van een lijstje. Niet zomaar een lijstje, maar ééntje met twintig dingen die ik wou doen in twintig twintig. Stuk voor stuk bullets waar ik heel lang over nagedacht had én met een plan. Ik zag het toen als een friendly reminder, helemaal niet van moeten. Uiteraard is er wel ergens een drang om het één en ander af te kunnen vinken. Dat enkele weken later onze wereld op zijn kop stond, had ik niet durven denken. De impact op mijn lijst is groot, heel groot, maar toch wou ik halverwege dit kutjaar (excuse me) een balans maken.

1. blijven leren

Gelukkig heeft het woord ‘leren’ veel facetten. Bijgevolg zal ik niet zo streng zijn voor mezelf. Ik heb de voorbije weken veel ‘geleerd’ al was het helemaal niet wat ik me er bij voorgesteld had. Mijn lessen Russisch ben ik kort voor de lockdown gestopt wegens allerlei redenen en andere opleidingen zijn nu ook niet aan de orde omdat ik de investering niet kan of wil maken. Misschien doe ik er nog ééntje in functie van mijn hoofdberoep in het najaar, maar dat (zowel de opleiding als het najaar) zijn te onzeker om hier nu al een antwoord op te bieden. Niettegenstaande heb ik dus veel over mezelf geleerd, niet altijd even positief, maar hé, we zijn mild!

2. 52 nieuwe recepten testen

Goed of slechte tijden: eten doe ik altijd. Koken vormt voor mij een bron van ontspanning, maar als de energie zoek is, wordt afhaal een kernbegrip. Toch heb ik de voorbije weken heel veel recepten uitgeprobeerd.

bakken

Ondertussen zit ik al aan nummer 46 en we zijn nog maar halverwege het nieuwe jaar. Waar haal ik al die inspiratie? Ik koop geregeld een kookboek (ik mag er enkel kopen als ik er ook recepten uit klaar maak en dat werkt (in beide richtingen weliswaar, haha)) en ik volg een aantal interessante blogs!

3. op reis met mezelf

Check! In februari ging ik een tweetal dagen naar Londen. Helemaal alleen was ik niet want ik overnachtte bij mijn broer, maar overdag kuierde ik op mezelf rond. Het was een bevreemdende ervaring. Ik schrijf er zeker nog eens over.

ontbijt in londen the wolseley

4. een nieuw land ontdekken

Dit zal een no-go worden, vrees ik. Het zag er allemaal zo mooi uit, begin 2020. Samen met mijn mama ging ik één van de reizen van mijn leven maken naar Rusland en er het huwelijk van mijn broer bijwonen. Een stom virus besliste hier helaas anders over. Hopelijk kunnen we in de komende jaren toch nog eens een nieuw land ontdekken, maar dat is nog allemaal heel onzeker.

5. opnieuw meer concerten bijwonen

Ik heb er ééntje bijgewoond dit jaar, dat is wellicht al meer dan sommige mensen onder ons. Eind februari zagen we nog Bear’s Den live in Vorst Nationaal. Het was wellicht één van de laatste concerten voor hele lange tijd. Soms zit ik even in de wagen en denk ik dat ik in een concertzaal sta te genieten van een optreden. Ik hoop ook dat het volgend jaar van derde keer, goede keer wordt met onze vriend Sting.

6. lang zal ze lezen!

Check! Ik heb veel gelezen de laatste weken. Elke dag wordt er gelezen: een beetje, een beetje veel. Televisie kan me op sommige dagen niet boeien en dan duik ik in een boek. Gelukkig bediende mijn favoriete boekenhuis mij ook tijdens de lockdown op mijn wenken en werden de boeken met de motor aan huis geleverd!

lang zal ze lezen boekenhuis theoria

Ik heb een deal met mezelf gemaakt: één boek uit onze thuisbibliotheek, een volgend op mijn Kindle, etc… Op die manier geraken die boeken ook eens gelezen want ik heb er veel, heel veel. Via Goodreads kan je mijn leesavonturen volgen!

7. mijn bullet journal nog intensiever gebruiken

Mijn bullet journal ging half maart ook in lockdown. Wat was het punt van te plannen als er niets te plannen valt of wanneer je gewoon aan het verzuipen bent? Ik was al blij dat ik voor mijn computer zat of iets te eten op tafel zette. Ondertussen heb ik mijn bullet journal, zowel privé als professioneel, terug opgepikt en het zorgt voor ietwat rust in mijn rusteloze hoofd.

8. creatief met mijn camera aan de slag gaan

Check! Mijn fotografie heeft er me, in het begin van de lockdown, bovenop geholpen. Ik had het toen mentaal heel zwaar en het was mijn toevluchtsoord. Voor mij was het altijd al een plaats om mijn gedachten te verzetten, maar nu werden alle fotoreportages geannuleerd.

zelfportret

Eind maart schreef ik me in voor een challenge waarbij zelfportretten gemaakt moesten worden en ik heb mij daar heel erg mee gejeund. Ik heb ook veel gefotografeerd omdat ik het mijn plicht vond als fotografe om deze bijzondere/bizarre periode te documenteren.

9. mijn omzet verdubbelen

Tenzij jullie allemaal massaal fotoreportages boeken (pretty please!) zal dat toch een vette streep door de rekening zijn. Ik mag niet klagen natuurlijk want ik ben een bijberoeper, maar ik had ambitie om er dit jaar iets van te maken en verder aan mijn pad als (professioneel) fotograaf te timmeren. De goesting is er nog steeds en ik ben ook heel tevreden van mijn werk (iets wat ik vroeger niet altijd van mezelf kon zeggen, perfectionist zijnde), maar het is nu kwestie van de marketeer in mezelf naar boven te brengen.

10. investeren in vriendschappen die het waard zijn

Check! Check! Check! Als de voorbije maanden mij iets geleerd hebben dan is het wel dit. Ze lieten me toe om op bepaalde vriendschappen een waarde te zetten; van sommige is het ook duidelijk dat ze de investering niet helemaal waard zijn. Dat klinkt heel rationeel, maar tegelijkertijd is het ook heel erg pijnlijk.

11. minder emo-eten

Hier ben ik grandioos gebuisd. Ik was net goed bezig en toen viel alles weg… ik had letterlijk niks meer, alles wat als opvangnet kon dienen, was gewoon verdwenen. Ik kon het vervangen door eten. In mijn geval is dat helaas niet gezond. Het is op dit moment heel moeilijk en zwaar om het tij te keren. De minste tegenslag, al is het maar een moeilijke mail op het werk, doet mij naar vettige brol grijpen. Het is sterker dan mezelf. Ondertussen doet mijn man gelukkig opnieuw boodschappen, maar soms moet ik ook even in de week naar de winkel en dan laat ik de discipline buiten.

12. minimum twee massages boeken

Ik weet eigenlijk niet of het al mag want alles mag behalve wat niet mag. De communicatie van de Nationale Veiligheidsraad laat duidelijk te wensen over. Nu is Martine nog aan het genieten van een welverdiende vakantie, maar na haar terugkomst zal ik haar toch even mailen of ze mij even onder handen wil nemen.

13. luisteren naar mezelf

Dit is een hele moeilijk geweest tot nu toe. De laatste weken werk ik er wat meer aan. De agenda staat niet propvol: maximum één externe, recreatieve afspraak per week en daar houdt het op. Het moet beter kunnen, hopelijk brengt de congé payé soelaas.

14. “foert” zeggen

Kan ik hier ergens een cursus voor volgen? Dan vink ik nummer 1 alvast af. Als ik het dan nog in de praktijk kan brengen, wordt meteen ook deze afgevinkt. Enough said, dus.

15. een potje in mijn ynab voor het hof van cleve

Volgend jaar misschien. We hebben heel wat kunnen sparen, maar ook wat onvoorziene kosten gehad en de inkomsten van het bijberoep zullen vooral richting kosten voor datzelfde gaan. We hebben wel een iets goedkoper alternatief gevonden voor dit jaar in de L.E.S.S. Summer Eatery.

16. meer date nights

‘t Was hier 7 dagen op 7, 24 uur op 24 date night. Not! Ik denk dat we nog nooit zoveel ‘samen’ geweest zijn, maar kwalitatief is het niet. De laatste keer dat we samen ergens gegeten hebben, moet dateren van vorig jaar en was dan nog vlug vlug voor een concert van De Kreuners. Voor een echte date night moeten we al een jaar of langer terugspoelen. Er staat er ééntje gepland in augustus, hier in Zedelgem. Ik probeer er niet te veel naar uit te kijken want een lokale lockdown of zelf ziek worden, is helaas gauw gebeurd.

17. woensdag = emmadag

‘t Was alle dagen Emmadag! Sinds eind mei gaat Emma twee dagen per week naar mijn ouders en kan ik eindelijk een beetje ‘normaal’ werken en dan nog. Het was loodzwaar en nu draag ik er nog de gevolgen van. Ik heb een paar weken minder gewerkt en ook een week verlof genomen in mei omdat het niet meer haalbaar was: niet tegenover mezelf, maar ook niet tegenover haar. Om dan te zien hoe ze geniet.

kamperen en aperitieven

Die week verlof deed ons deugd: kamperen in de tuin, elke dag aperitieven, zalig gewoon. Voor haar 200% zalig, maar ikzelf zat wel met een knoop in de maag want het werk blijft gewoon liggen en wordt alleen maar meer bij zo’n ongepland verlof. We proberen haar alleszins zo goed mogelijk in haar vel te doen voelen.

springkasteel familiefoto

Een paar weken geleden huurden we een springkasteel dat een week lang in onze tuin stond: ze geniet nog steeds na wanneer we naar de foto’s en filmpjes kijken. Aanrader!

18. minder sociaal op de smartphone

Na het lezen van het boek Digital Minimalism van Cal Newport was ik er helemaal klaar voor, maar tijdens een pandemie werkt een smartphone verslavend. De nieuwshonger is amper te stillen. Ondertussen gaat het aantal verloren uren terug in dalende lijn: working on it.

19. minimaliseren

Liese is een ware inspiratie op dit vlak geweest en als er een voordeel aan thuiswerken is, dan is het wel dat ik niet even sta te kletsen met een collega of een lange lunchpauze neem, maar een kast uitmest. Elke dag een beetje: kleine beetjes maken groot. En ja, ondertussen is er al een doos gevuld die richting Kringwinkel mag, een andere gaat zonder pardon naar het containerpark. Het zorgt alleszins voor rust in het hoofd.

20. meer charlie-tijd

Deze mag ik half afvinken. Door het noodgedwongen thuiswerken heeft Charlie de voorbije maanden altijd gezelschap gehad en dat vond hij wel leuk.

konijn charlie

De eerste weken wellicht wat minder want de combinatie thuiswerken met een kleuter zal hem ook niet bevallen zijn. Hij was echt content toen de rust een beetje teruggekeerd was. Bovendien kan hij nu ook veel rondlopen want we zijn toch thuis. Hij vindt het ongetwijfeld zalig al is het een schrale troost na het verlies van Lily vorig jaar in september.

Zo zijn we alweer halverwege dit jaar: het zal geen twintig op twintig worden, maar eigenlijk mag ik best tevreden zijn. Een aantal punten lopen goed, maar de onderliggende reden (Covid-19): daar voel ik me helemaal niet goed bij. Dat is evenwicht zoeken en proberen om iets positiefs uit dit alles te halen.

Ik ben niet de persoon die goed uit die lockdown is gekomen, integendeel. Nu zindert deze nog altijd na, mentaal én fysiek. Het vat is leeg, zoals we dat zeggen. Hopelijk kan ik de batterijen wat opladen tijdens mijn vakantie, maar ik weet ook dat een staycation me tijdens vorige edities (toen we aan het sparen waren voor een huis of grote reis) helemaal niet bevallen is en ik me maar moeilijk kan ontspannen. Nog een weekje werken en dan is het van dat. Ik zal mijn best doen om de knop om te draaien en even aan niets te denken, al zal ik vooral dromen van een gewoon leven.

Afspraak in 2021 voor het eindverslag van deze lijst!

3 replys to 20 dingen die ik wil doen in 2020: tussenstand

 1. leuke post Kelly ! inspirerend ook. En een print van de foto van Charlie zou ik wel willen kopen.

 2. Toch al een mooie check!! Leuk lijstje, en ik hoop ook op toch nog een beetje batterijen opladen tijdens deze staycation. Heb gewoon nog bijna geen verlof genomen omdat ik toch thuiswerk en daardoor geen opvang nodig heb, maar hier gewoon thuis zitten is dat toch ook niet voor mij… Hopelijk volgend jaar toch iets normaler!

 3. Hier is de update van de 20-in-2020-lijst ook niet wat ik ervan verwacht had… Zoals jij schrijft: het vat is leeg en de staycation zorgde voor bekomen maar niet veel meer dan dat…
  Fijn om jouw update van je te lezen! Ik ben vooral benieuwd naar de nieuwe recepten die je uitprobeerde. Tijdens de lockdown werden hier vooral snelle en makkelijke gerechten klaargemaakt (en ook check voor emo-eten!), omdat we niet al te veel afhaal wouden doen. Maar toch werkt koken (en bakken) hier ook vooral ontspannend. Misschien deel ik eens mijn go-to-recepten voor als het wat drukker is.
  Het lezen stond hier op een lager pitje. Mijn hoofd was/is zo vol dat er maar weinig bij kon. Tijdens het verlof nu, lukt lezen me wat beter, en ik hoop dat ik uit de leesdip ben. Tv boeit me ook helemaal niet (meer), maar dat vind ik niet erg! Ik zal eens gaan kijken op je Goodreads, want ik ben altijd wel benieuwd naar goeie boeken (voor mij steeds langer wordende leeslijst, that is).
  Een van de dagen zal ik mijn lijstje er eens bij nemen, en ik moet dringend mijn man eens overtuigen voor de fotoshoot. Hij staat niet graag op de foto, maar we hebben echt amper foto’s van ons drie…
  Oja, en als je die cursus om foert te leren zeggen vindt, ik ga mee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.